Οικονομία: Συρρίκνωση στην Κύπρο, ανάκαμψη στην ΕΕ

Απότομη συρρίκνωση – τη μεγαλύτερη στην ΕΕ – παρουσίασε η κυπριακή οικονομία το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. 

Σύμφωνα με προκαταρτικά στοιχεία, το κυπριακό ΑΕΠ μειώθηκε το τρίμηνο κατά το οποίο προέκυψε η έκρηξη στο Μαρί κατά 0,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο. 

Τα αναθεωρημένα στοιχεία της Cystat δείχνουν επίσης ότι η οικονομική κατάσταση είναι πιο αρνητική από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Η οικονομία άρχισε να συρρικνώνεται και πριν το Μαρί. Το πρώτο τρίμηνο συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,3% (προηγούμενη εκτίμηση: 0,0%) και το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε με οριακό ρυθμό 0,2% (προηγούμενη εκτίμηση: (0,2%).

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2011 κατά 0,6 % έναντι αύξησης 1,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2011. 

Είναι η πρώτη μείωση από το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Σύμφωνα με τη Cystat, αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασε ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας (κατασκευές, βιομηχανία, ηλεκτρισμός), όπως επίσης οι τομείς του εμπορίου και των μεταφορών. 

Ως γνωστόν, οι τομείς επηρεάστηκαν δυσμενώς το τρίτο τρίμηνο λόγω των διακοπών ρεύματος και σε ορισμένες περιπτώσεις, της αναστολής της λειτουργίας τους.

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασαν οι τομείς του τουρισμού, των τραπεζών και των υπηρεσιών (δημόσια διοίκηση, εκπαίδευση, υγεία).

Βελτίωση στην ΕΕ 

Σε αντίθεση με την Κύπρο, στην ΕΕ συνεχίζεται η ανάκαμψη της οικονομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2011 κατά 0,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011 και στην ΕΕ επίσης κατά 0,2%. 

Το δεύτερο τρίμηνο του 2011 η οικονομία της ευρωζώνης είχε αναπτυχθεί σε τριμηνιαία βάση επίσης κατά 0,2% και στην ΕΕ κατά 0,2%.

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ή στασιμότητα παρατηρήθηκε στις πλείστες χώρες της ΕΕ. Πέραν της Κύπρου, συρρίκνωση σημειώθηκε επίσης στην Πορτογαλία (-0,4%) και στην Ολλανδία (-0,3%). 

Το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 0,5% και της Γαλλίας κατά 0,4%.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο του 2011 αυξήθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2010 και στην ΕΕ επίσης κατά 1,4%. Το δεύτερο τρίμηνο του 2011 η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης ανήλθε στο 1,6% και στην ΕΕ στο 1,7%.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"