Θρίλερ στην Ελλάδα με τα «παραιτούμαι-δεν παραιτούμαι» του Γ. Παπανδρέου

Τη λύση στην κρίση θα δώσουν σήμερα τα μεσάνυκτα τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ στη ψήφο εμπιστοσύνης.

Έπειτα από ολοήμερο θρίλερ που άρχισε χθες την αυγή με δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλου ότι εγκαταλείπεται η απόφαση για δημοψήφισμα και τα αλλεπάλληλα «θα παραιτηθώ, δεν θα παραιτηθώ» του πρωθυπουργού  Γιώργου Παπανδρέου, και αφού μεσολάβησε  δήλωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά ότι θα στηρίξει τη «δανειακή συμφωνία» που έγινε στις Βρυξέλλες στις 26 και 27 Οκτωβρίου, η πολιτική κρίση στην Ελλάδα πήρε νέα πορεία το βράδυ με ομιλίες του Γ. Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και αργότερα στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του θέματος ψήφου εμπιστοσύνης . Ο Γ. Παπανδρέου έκαμε σαφές ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, δηλώνοντας  ότι «η παραίτηση της κυβέρνησης θα άφηνε τη χώρα αίολη».

Μετά την εξέλιξη αυτή,  η κρίση οδηγείται προς επίλυση  τα μεσάνυκτα σήμερα με την ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Οι εξελίξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με τις νέες αποχωρήσεις βουλευτών και τις αντιδράσεις που η στάση Παπανδρέου προκάλεσε στις Άννα Διαμαντοπούλου και Βάσω Παπανδρέου, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για διάσωση της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Οξύτατη επίθεση Σαμαρά
Οξύτατη επίθεση στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, εξαπέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μετά την απροθυμία του Πρωθυπουργού να παραιτηθεί. 

«Ζήτησα την παραίτηση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ώστε να πάει η χώρα σε εκλογές σε συνθήκες ομαλότητας. Αν κατάλαβε ότι θέλω να συγκυβερνήσω μαζί του, κατάλαβε λάθος», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Όπως σημείωσε, «σήμερα με δημόσια παρέμβασή μου ζήτησα να ανακληθεί το επικίνδυνο για τη χώρα δημοψήφισμα, να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός και να πάμε σε εκλογές μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες» προσθέτοντας: «Είπα στον Παπανδρέου να παραιτηθεί, αλλά αυτός δεν παραιτείται». Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε σε υψηλούς τόνους τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, λέγοντας: «Παραιτηθείτε για να δώσει ο λαός τη δύναμη στο νέο Πρωθυπουργό».

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε για ακόμα μία φορά: «Δεν ζήτησα οικουμενική κυβέρνηση, ούτε συγκυβέρνηση, μικρής, μακράς ή μεσαίας διάρκειας. Ζήτησα προσωρινή κυβέρνηση περιορισμένης δικαιοδοσίας μέχρι να φτάσει η χώρα στις εκλογές. Ζήτησα Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής». 

Επίσης κατηγόρησε ευθέως τον κ. Παπανδρέου ότι ψεύδεται τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η χώρα δεν έχει κυβέρνηση, δεν έχει αξιοπιστία. Λέει ψέματα με μεγάλη ευκολία». 

Κατήγγειλε τον Πρωθυπουργό ότι «μας έμπλεξε σε έναν κυκεώνα» προσθέτοντας ότι ήταν ο μόνος τελικά που ήθελε το δημοψήφισμα. 

«Ο κ.Παπανδρέου είπε στο εξωτερικό ότι οι Έλληνες δεν θέλουν το ευρώ και γι'αυτό πρότεινε δημοψήφισμα. Ποιός είναι λοιπόν ο Πρωθυπουργός της δραχμής; Έξω του τράβηξαν το αυτί και γι'αυτό έκανε σήμερα αυτή την τούμπα», πρόσθεσε. 

Κλείνοντας ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη συζήτηση, παίρνοντας μαζί και τους βουλευτές της ΝΔ, λέγοντας: «Φεύγω. Δεν θα παραμείνω στη συζήτηση για εμπιστοσύνη σε μία Κυβέρνηση που φυλλορροεί». Μετά την ομιλία Σαμαρά, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απεχώρησαν από τη συζήτηση στην ολομέλεια.
Απάντηση Βενιζέλου
Στον κ. Σαμαρά ήρθε να απαντήσει στη συζήτηση της Ολομέλειας, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, απορρίπτοντας το αίτημα εκλογών, οι οποίες, όπως είπε, αν προκηρυχθούν «όλη η δέσμη των αποφάσεων της Συνόδου, η έκτη δόση, το νέο πακέτο στήριξης και η στήριξη του τραπεζικού συστήματος, είναι όλα στον αέρα». Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο «είχε δεχθεί πολύ θερμά το παράθυρο συναίνεσης» που είχε δώσει ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι εξίσου θετικά υποδέχθηκε και η Ευρώπη τη διάθεση συναίνεσης, κάτι που «θεωρείται φυσικό στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως στην Ιρλανδία και τη Πορτογαλία». 

Ο κ. Βενιζέλος διερωτήθηκε «πόση διάρκεια είχε τελικά η διάθεση συναίνεσης», προσθέτοντας ότι στην Ευρώπη «απορούν γιατί δεν υπάρχουν οι συνθήκες ενότητας και στην Ελλάδα, ζητούν πράγματα από τη χώρα, όχι από την Κυβέρνηση». 

Συνεχίζοντας έθεσε το ερώτημα αν «γνωρίζει ο Σαμαράς πως εάν προκηρυχθούν εκλογές, όλη η δέσμη των αποφάσεων της Συνόδου, η έκτη δόση, το νέο πρόγραμμα στήριξης, το πρόγραμμα PSI, η στήριξη της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, είναι στον αέρα», ενώ υποστήριξε ότι στο εξωτερικό «δεν υπάρχει Κυβέρνηση και αντιπολίτευση» σημειώνοντας πως η αρχή της συνέχειας του κράτους είναι βασική για τη λειτουργία των κρατών.

Διευκρινίσεις Παπανδρέου
Τη θέση του για το ενδεχόμενο σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής διευκρίνισε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργό.

Ο κ.Παπανδρέου δήλωσε πρόθυμος να ξεκινήσει η συζήτηση για τη συγκρότηση ενός σχήματος με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και κατόπιν, αφου διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας και η ψήφιση της δανειακής σύμβασης, να πάει η χώρα στις εκλογές.

«Να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για τη συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος και στη συνέχεια και αφού διασφαλίσουμε την 6η δόση να προχωρήσουμε στην εθνική διαδικασία των εκλογών», είπε. 

«Η παραίτηση της κυβέρνησης θα άφηνε τη χώρα αίολη. Εγώ καλώ και τώρα τον κ. Σαμαρά να επιστρέψει στη συζήτηση και να πει ότι έχει να πει. Χαιρετίζουμε τη νέα αυτή περίοδο πολιτικής συνεργασίας. Γι' αυτό και ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης» είπε ο κ. Παπανδρέου. 

«Πιστεύω ότι η χώρα μπορεί να πάει μπροστά, πρέπει να πάει μπροστά και θα πάει μπροστά ενώνοντας τις δυνάμεις μας», κατέληξε.. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"