Στον β’ γύρο αδειοδότησης στην ΑΟΖ προχωρεί η Κυβέρνηση

Ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, ενημέρωσε το ΕΤΕΚ για τις εξελίξεις.

Λευκωσία: Εντός των προσεχών εβδομάδων η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης.

Σε δηλώσεις του μετά από τη δίωρη συνάντησή του με το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, το νεοεκλεγέν Συμβούλιο του ΕΤΕΚ και για τα θέματα ενέργειας και φυσικού αερίου.

''Το ΕΤΕΚ'', είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, ''ζήτησε από εμένα ως μέλος της Υπουργικής Επιτροπής μια γενική ενημέρωση σε αυτά τα στοιχεία, που είναι σε εξέλιξη και υπό διαμόρφωση''.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το φυσικό αέριο, ο κ. Συλικιώτης δήλωσε ότι ''οι περισσότεροι τεχνοκράτες σε όλα τα επίπεδα, που χειρίζονται τα θέματα από τεχνικής άποψης, είναι μέλη του ΕΤΕΚ''.

''Ηδη'', είπε ο κ. Συλικιώτης, ''για τη χωροθέτηση του Ενεργειακού Κέντρου διορίσθηκε Τεχνική Επιτροπή από αρμόδια Υπουργεία υπό την προεδρία του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, διότι αφορά και λιμενικές εγκαταστάσεις και το σταθμό της ΑΗΚ, όπως και το στρατόπεδο και πολλά άλλα και έχει καταλήξει σε μιαν ευρύτερη χωροθέτηση όλων των αναπτύξεων που υπάρχουν εκεί στο Βασιλικό''.

Ερωτηθείς για το πού ευρίσκεται το θέμα του δεύτερου γύρου των αδειοδοτήσεων για έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου για τους υδρογονάνθρακες. ο κ. Συλικιώτης δήλωσε ότι ''είμαστε στο σχεδιασμό για να ανακοινωθεί σύντομα ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης, δηλαδή ο διαγωνισμός για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και νομίζω ότι κατά τις επόμενες εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να ανακοινωθεί''.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, ''γίνεται μια προεργασία για να ετοιμασθούν οι προτάσεις και τα έγγραφα'' και ''σύντομα θα ανακοινωθεί, βεβαίως, η ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συμβουλεύει την Κυβέρνηση γύρω από αυτά τα θέματα''.

''Και όταν λέω για ομάδα εμπειρογνωμόνων'', δήλωσε ο κ. Συλικιώτης, ''ομιλώ για ανθρώπους που έχουν και επιστημονική γνώση και εμπειρία γύρω από αυτά τα ζητήματα, στα οποία αναφερόμαστε για την αξιοποίηση, εκμετάλλευση και υποδομές στον τομέα των υδρογονανθράκων''.

''Σήμερα'', δήλωσε ο κ. Συλικιώτης, ''είχα μία συνάντηση με τη νέα ηγεσία του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητήριο Κύπρου με επικεφαλής τον φίλο κ. Στέλιο Αχνιώτη'' και ''νομίζω ήταν αρκετά φιλική και παραγωγική η συνάντηση και θα συνεχισθεί και στο μέλλον, διότι το ΕΤΕΚ εκπροσωπείται σε πάρα πολλές Επιτροπές και θεσμικά όργανα, όπου διαμορφώνουν και την πολιτική που είναι στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών και με αυτή τους την ιδιότητα οι επαφές μας είναι συχνές για να μην πω σε καθημερινή βάση''. 

''Βεβαίως'', πρόσθεσε, ''με το ΕΤΕΚ υπάρχει μία διαχρονική σχέση, μιας και οι αρμοδιότητες του Υπουργείου είναι τέτοιες που απασχολούν καθημερινά και το ίδιο το ΕΤΕΚ και τα συλλογικά του όργανα, αλλά και τα μέλη του ΕΤΕΚ και, βεβαίως, η σχέση μου με το ΕΤΕΚ έχει και μίαν άλλη ιδιότητα, διότι είμαι μέλος του ΕΤΕΚ από την Ίδρυση του ΕΤΕΚ''.

Στη σημερινή συνάντηση, όπως ανέφερε ο κ. Συλικιώτης, ''ετέθησαν όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, με τα δικαιώματα των επαγγελματιών επιστημόνων μηχανικών και πρώτα - πρώτα συζητήσαμε τα ζητήματα της πολεοδομικής πολιτικής και του ελέγχου της ανάπτυξης, ενιαίες Αρχές αδειοδότησης και ανάπτυξης''.

''Ενημέρωσα το ΕΤΕΚ'', είπε ο Υπουργός, ''για τις διαδικασίες που ξεκίνησαν για τη διαμόρφωση της μελέτης, η οποία σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμη και θα συζητήσουμε ακριβώς συνολικά για πώς συγκροτούνται οι ενιαίες Αρχές ανάπτυξης και με τη συμμετοχή των Τοπικών Αρχών Αυτοδιοίκησης''.

''Επίσης'', συνέχισε ο κ. Συλικιώτης, ''ενημέρωσα το ΕΤΕΚ και για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μιας και οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένας σημαντικός πυλώνας του πολεοδομικού σχεδιασμού και του πολεοδομικού ελέγχου''.

''Συζητήσαμε'', δήλωσε ο κ. Συλικιώτης, ''για τα θέματα της αναθεώρησης της δήλωσης πολιτικής, της μεμονωμένης κατοικίας, της αναθεώρησης τοπικών σχεδίων, τα ζητήματα του αστικού αναδασμού και το νομοσχέδιο που ευρίσκεται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και αναμένω να ξεκινήσει, επιτέλους, η συζήτησή του, διότι βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια σχεδόν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων''.

Ο Υπουργός συζήτησε ακόμη με το ΕΤΕΚ για ''τα θέματα που αφορούν το τέλος οικοδομικής αναβάθμισης, για το οποίο ενσωματώθηκε πρόνοια στα τοπικά σχέδια και αναμένεται η πρόταση από το Υπουργείο Οικονομικών για να κατατεθεί στη Βουλή''.

''Παράλληλα'', πρόσθεσε, ''συζητήσαμε και μια σειρά ζητήματα, τα οποία αφορούν την οικοδομική νομοθεσία, τα δικαιώματα και τον έλεγχο που αφορά τις μηχανολογικές και τεχνολογικές εγκαταστάσεις, το νόμο περί οδών και οικοδομών, την εφαρμογή των ευρωκωδίκων, τα ζητήματα της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, το θέμα του εκσυγχρονισμού συνολικά της οικοδομικής νομοθεσίας, όπου είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για την αφαίρεση όλων εκείνων των προνοιών που ήσαν επικάλυψη''.

''Υπήρχε στο παρελθόν'', όπως ανέφερε ο Υπουργός, ''μεγάλη συζήτηση γιατί αν έχουμε δύο άδειες, πολεοδομική και οικοδομική, μάλιστα όχι μόνον έχουμε δύο άδειες, αλλά υπήρχαν και αρκετές επικαλύψεις''.

''Επίσης'', είπε ο κ. Συλικώτης, ''ενημέρωσα το ΕΤΕΚ για υλοποιήσεις στη νομοθεσία των νέων πολεοδομικών ρυθμίσεων και για την πολεοδομική αμνηστεία, όπου μέχρι σήμερα έχουμε 7.000 δηλώσεις πρόθεσης, που αφορούν βέβαια πολλαπλάσιες οικιστικές μονάδες και τους ενημέρωσα για τις προσπάθειες που καταβάλλω προς τις Τοπικές Αρχές ιδιαίτερα και στις Επαρχιακές Διοικήσεις, έτσι ώστε όσα πιστοποιητικά τελικής έγκρισης μπορούν να σταλούν ως προσωρινά για να εκδοθούν τίτλοι, να γίνουν''.

Από πλευράς του ΕΤΕΚ, ο κ. Αχνιώτης ευχαρίστησε ''τον Υπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του να δεχθεί να συζητήσει με το ΕΤΕΚ αρκετά επίκαιρα και ενδιαφέροντα θέματα, αλλά και θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντος του Επιμελητηρίου και που είναι και είναι και αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών''.

''Η συνεργασία αυτή'', δήλωσε ο κ. Αχνιώτης, ''χρονολογείται και είναι τακτική και οπωσδήποτε προσδοκούμε στη συνέχισή της, για την αντιμετώπιση αρκετών θεμάτων''.

Αναφερόμενος στα κυριότερα ζητήματα που τους απασχολούν, ο κ. Αχνιώτης δήλωσε πως ''η ενοποίηση της νομοθεσίας του περί οδών και οικοδομών νόμου είναι ένα θέμα, το οποίο ταλανίζει και τον απλό πολίτη, αλλά και τα μέλη του ΕΤΕΚ και είναι ένα θέμα το οποίο, όπως έχουμε συζητήσει, παίρνει μίαν αισιόδοξη πορεία τακτοποίησής του, ενώ οπωσδήποτε κα τα θέματα του φυσικού αερίου απασχολούν τον κάθε πολίτη και ιδιαίτερα τους φορείς''.

''Η χάραξη στρατηγικής και η αντιμετώπιση αυτού του πολύ μεγάλου αυτού θέματος'', είπε ο κ. Αχνιώτης, ''είναι κάτι που συζητήσαμε με τον κ. Υπουργό και μας έχει κάνει την πληροφόρηση''.


πηγή: http://www.iefimerida.com.cy/efimerida/page.php?pageID=13&instance_ID=23&newsid=8802

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"