Ο Μάκης Κεραυνός κατακεραυνώνει την Κυβέρνηση για την ατολμία της

«Ικανοποιητικό πακέτο  μέτρων είναι αυτό που θα πείσει τις Αγορές να μας ξαναδανείσουν»

Το ουσιαστικό συμπέρασμα που εξάγεται από τις υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας και των κυπριακών τραπεζών είναι η απώλεια της αξιοπιστίας του κυπριακού κράτους και της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο CEO της Τράπεζας Μάκης Κεραυνός.

Μιλώντας στο πλαίσιο πρωινού γεύματος με δημοσιογράφους, ο κ. Κεραυνός κάκισε την καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατάθεση του δεύτερου πακέτου μέτρων και στην προώθηση των απαραίτητων μέτρων για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.

«Ακόμα δεν έχει κατατεθεί το δεύτερο πακέτο και ξεκινήσαμε να μιλούμε για τρίτο», είπε. 

«Ανησυχούμε», συνέχισε, «για τους συστημικούς κινδύνους που δημιουργούνται», υποδεικνύοντας ότι «ικανοποιητικό πακέτο δεν είναι αυτό που ικανοποιεί τη συμπολίτευση ή την αντιπολίτευση, τις συντεχνίες ή τους εργοδότες».

Αλλά αυτό που θα πείσει τις διεθνείς αγορές να ξαναδανείσουν την Κύπρο και που θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία του κυπριακού κράτους και της οικονομίας.

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της χρηματοοικονομικής κρίσης, το κλίμα στην Ελληνική είναι θετικό.

«Νιώθουμε καλά ως Ελληνική Τράπεζα διότι προβλέψαμε τις οικονομικές εξελίξεις διεθνώς, στην Ευρώπη και στην Κύπρο, προβήκαμε σε σωστές εκτιμήσεις και πήραμε σωστές αποφάσεις. Συνειδητά περιορίσαμε την έκθεση μας σε ελληνικά ομόλογα, παρά τον πειρασμό της μεγάλης κερδοφορίας», είπε ο κ. Κεραυνός, που έδωσε τα εύσημα στο τμήμα διαχείρισης κινδύνου της Τράπεζας.

Η Ελληνική έχει €110 εκ. σε ελληνικά ομόλογα, σε αντίθεση με τις δύο μεγάλες τράπεζες των οποίων η έκθεση πλησιάζει τα €5 δισ.

Ειδικότερα για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την Ελληνική Τράπεζα, εξήγησε ότι «είχε μόνο €110 εκ. και ήδη έχουν διαγραφεί €23 εκ. με το πρώτο haircut του 21%».

Τόνισε πάντως ότι «τα κρατικά ομόλογα ανέκαθεν θεωρούνταν παραδοσιακά καλές επενδύσεις για τις τράπεζες. Αρά δεν υπάρχει χώρος για κριτική για την Ελληνική Τράπεζα διότι ακολούθησε πιστά τις οδηγίες και αγόρασε ομολογά με καλή βαθμολογία όταν το έκανε».

Οι Moody’s υποβάθμισαν την Ελληνική κατά μία βαθμίδα σημειώνοντας ωστόσο ότι η τράπεζα θα είναι σε θέση να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες χωρίς εξωτερική βοήθεια.

«Υπάρχει συνεχής προσπάθεια για να υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων», είπε ο κ. Κεραυνός, απαντώντας σε ερώτηση αν η Τράπεζα θα χρειαστεί νέα κεφάλαια.

Τα βασικά κεφάλαια της Τράπεζας (tier 1) φθάνουν το 11%, είπε ο οικονομικός διευθυντής του Συγκροτήματος, Αντώνης Ρούβας.

Ο κ. Ρούβας τόνισε ότι η Ελληνική Τράπεζα διατηρεί δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14% και δείκτη βασικών κεφαλαίων στο 11%, ενώ διατηρεί εξαιρετική ρευστότητα με δείκτη 67% και καθαρά δάνεια προς καταθέσεις.


ΠΗΓΗ
http://www.iefimerida.com.cy/efimerida/page.php?pageID=13&instance_ID=23&newsid=8862

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη

Μπάιντεν: Παίχτης-κλειδί η Κύπρος στην Αν. Μεσόγειο

Περιφερειακός ηγέτης η Κύπρος με τη λύση