Οι οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας δεν θα κλονισθούν

Ομιλία του Προέδρου Χριστόφια στα 50χρονα του Ρωσο-Κυπριακού Συνδέσμου Φιλίας.
Τη βεβαιότητα ότι, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η σταθερή βάση των οικονομικών σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας δεν θα κλονισθεί, αλλά αντίθετα θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Λευκωσία, ο Κυπρορωσικός Σύνδεσμος Φιλίας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυσή του.
 
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η Κύπρος αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο που προσελκύει το ενδιαφέρον των Ρώσων επενδυτών. Η ρωσική κοινότητα που δημιουργήθηκε στην Κύπρο χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο δυναμισμό, ενώ το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία παρουσιάζει σημαντική αύξηση πέραν του 50% σε σύγκριση με πέρσι, πρόσθεσε. 

Σημειώνοντας πως η Σοβιετική Ενωση και στη συνέχεια η Ρωσική Ομοσπονδία υπήρξε διαχρονικά και σταθερά στο πλευρό της Κύπρου στον αγώνα για δικαίωση και λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε για ακόμα μια φορά την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη συνεπή και σταθερή στάση αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας η οποία, και ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπερασπίζεται την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η συμπαράσταση είναι ανεκτίμητη, υπογράμμισε. 

Οπως ανέφερε, «η συνεργασία μας στο πολιτικό πεδίο δεν περιορίζεται μόνο στις διμερείς σχέσεις, αλλά εκτείνεται και σε διεθνές επίπεδο στα πλαίσια διεθνών οργανισμών. Την ίδια στιγμή, η συνεργασία μας στο πολιτικό επίπεδο συνοδεύεται και ενισχύεται από την ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων, στον τομέα των επενδύσεων, αλλά και στον τουριστικό, τον εμπορικό και τον πολιτιστικό τομέα.» 

Υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανάπτυξη αυτών των σχέσεων και των δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Σχέσεις, ανέφερε, που βρίσκονται σήμερα σε ένα ομολογουμένως αξιοθαύμαστο επίπεδο, το οποίο επιβεβαιώθηκε με την επίσκεψη του Προέδρου Μετβέντεβ στην Κύπρο το 2011 και την υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών, με κυριότερη την υπογραφή του Κοινού Προγράμματος Δράσης 2010-2013, το οποίο επισφραγίζει την πρακτική εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στους δικούς του ιδιαίτερους δεσμούς με τη Ρωσία και τον Κυπρορωσικό Σύνδεσμο, σημειώνοντας πως γι' αυτό αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής ''γιατί κοιτάζοντας πίσω διαπιστώνουμε ότι η πορεία του Συνδέσμου υπήρξε πορεία σημαντικής δημιουργίας και προσφοράς προς το λαό της Κύπρου και το λαό της Ρωσίας''.

Εξαίροντας τη δουλειά του Κυπρορωσικού Συνδέσμου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως δεν είναι τυχαίο ότι οι πρωτοβουλίες του Κυπρορωσικού Συνδέσμου έχουν αγκαλιαστεί θερμά τόσο από την κυπριακή κοινωνία όσο και από τη δραστήρια ρωσική κοινότητα που ζει και εργάζεται στην Κύπρο.

Ανέφερε πως ο Σύνδεσμος αποτελεί το συνδετικό κρίκο της ρωσικής κοινότητας, η οποία αριθμεί πέραν των 60,000, με την κυπριακή κοινωνία. 

Είπε πως στα 50 χρόνια της προσφοράς του, ο Σύνδεσμος ανέπτυξε δραστηριότητες σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Συνέβαλε στις πολιτιστικές, κοινωνικές, επιστημονικές, οικονομικές, επιχειρηματικές και πολιτικές ανταλλαγές και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. 

Εδωσε, ανέφερε, τη δυνατότητα σε χιλιάδες Κύπριους να φοιτήσουν μέσω υποτροφιών, σε ανώτερα ιδρύματα της Ρωσίας και άλλων Δημοκρατιών της Σοβιετικής Ενωσης. Λειτούργησε τη Σχολή Εκμάθησης της Ρωσικής Γλώσσας που ο ίδιος ο Σύνδεσμος ίδρυσε το 1962. Η δράση του Συνδέσμου όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε σίγουρα ακρογωνιαίος λίθος της ανάπτυξης των σχέσεων των δύο λαών και των δύο χωρών. 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως σήμερα ο Κυπρορωσικός Σύνδεσμος Φιλίας, με την έντονη και πολυδιάστατη δραστηριότητα του και τις πρωτοβουλίες που συνεχίζει να αναλαμβάνει, δίνει τη δυνατότητα ώστε οι δύο λαοί να έρθουν ακόμα πιο κοντά, να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό ο ένας του άλλου, να αναπτύξουν και να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τους δεσμούς φιλίας. Συμβάλλει, επίσης, τα μέγιστα στις εξαίρετες διμερείς σχέσεις που απολαμβάνουν σήμερα οι δύο χώρες σε όλα τα επίπεδα, το πολιτικό, το πολιτιστικό και το οικονομικό. 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επαναβεβαίωσε ότι, από την πλευρά της Κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά, ''θα συνεχίσουμε να κτίζουμε πάνω στα στέρεα θεμέλια που όλοι μαζί, μέσα από συλλογική προσπάθεια, έχουμε δημιουργήσει». 

«Στόχος μας είναι να δώσουμε συνέχεια και ώθηση στη συνεργασία των δύο χωρών, στηριγμένοι στις σχέσεις ειλικρινούς φιλίας και αλληλεγγύης που αποδεικνύονται στην πράξη πολύ ισχυρές στο πέρασμα των χρόνων'', επεσήμανε. 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε, επίσης, στην παρουσία στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείας που έφτασε από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

''Η παρουσία τους σήμερα εδώ είναι ακόμα μια απόδειξη της διαχρονικής φιλίας και ακατάλυτων δεσμών που συνδέουν τους δύο λαούς'', είπε.


πηγή: http://www.iefimerida.com.cy/efimerida/page.php?pageID=13&instance_ID=23&newsid=8842

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"