Στην τελική ευθεία η κούρσα για τις δημοτικές εκλογές της 18 Δεκεμβρίου

Δεκάδες επίδοξοι δήμαρχοι και εκατοντάδες επίδοξοι δημοτικοί σύμβουλοι και Σχολικοί Έφοροι, υπέβαλαν χθες την υποψηφιότητα τους  και ξεκίνησαν την  κούρσα για τις 18 Δεκεμβρίου, με την ελπίδα ότι ο καθένας τους θα είναι  νικητής, εξασφαλίζοντας την  πλειοψηφία των ψηφοφόρων της κοινότητας τους.

Στην επαρχία Λευκωσίας υποβλήθηκαν υποψηφιότητες για  10  δήμους στις ελεύθερες περιοχές και 2 στις κατεχόμενες. 

Η διαδικασία υποβολής άρχισε στις εννέα το πρωί στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας για τους Δήμους Λευκωσίας, Μόρφου και Κυθραίας και στα Δημαρχεία για τους Δήμους Αγλαντζιάς, Εγκωμης, Λακατάμιας, Στροβόλου, Αγίου Δομετίου, Λατσιών, Ιδαλίου και Τσερίου. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 12.30.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο Επαρχος Λευκωσίας Αργύρης Παπαναστασίου δήλωσε ότι μόνο στον Δήμο Μόρφου δεν θα πραγματοποιηθούν εκλογές αφού υπέβαλε υποψηφιότητα μόνο ο νυν Δήμαρχος Χαράλαμπος Πίττας, ενώ στους υπόλοιπους έχουν υποβληθεί πέραν από μία υποψηφιότητες. 

Ο Επαρχος σημείωσε ότι η υποβολή υποψηφιοτήτων έγινε με απόλυτη τάξη και σωστή συνεργασία με τους εκπροσώπους κομμάτων, κινήσεων και ανεξαρτήτων υποψηφίων χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα.
Πρόσθεσε ότι αν δεν υποβληθούν οποιεσδήποτε ενστάσεις έως σήμερα το μεσημέρι, ο Χαράλαμπος Πίττας θα ανακηρυχθεί δήμαρχος Μόρφου, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις η εκλογή θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου. 

Για τη Δημαρχία Λευκωσίας, υποψηφιότητες υπέβαλαν οι Ελένη Μαύρου με τη Δημοτική Συνεργασία για τη Λευκωσία, και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και Κωσταντής Καντούνας. 

Για το Δημαρχείο Στροβόλου, οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Σάββας Ηλιοφώτου και Λάζαρος Σαββίδης. 

Για τον Δήμο Λακατάμιας, οι ανεξάρτητοι Μιχαλάκης Ανδρέου και Λουκάς Ιατρού και η Φωτούλα Κούτσιου Χατζήπαπα της Δημοτικής Συνεργασίας για τη Λακατάμια. 

Για τον Δήμο Αγλαντζιάς οι ανεξάρτητοι Κώστας Κόρτας, Παναγιώτα Καυκαρίδου, και Ανδρέας Πέτρου.

Για τον Δήμο Γερίου ο Ανδρέας Παπαγιάννης με τη Δημοτική Συνεργασία για το Γέρι, ο ανεξάρτητος Αργύρης Αργυρού ανεξάρτητος. 

Για τον Δήμο Τσερίου οι ανεξάρτητοι Αλκης Κωνσταντίνου και Γεώργιος Δ. Μιχαήλ.

Για τον Δήμο Λατσιών οι ανεξάρτητοι Παναγιώτης Κυπριανού και Πρόδρομος Ανδρέου (Προδρόμου). 

Για τον Δήμο Εγκωμης οι ανεξάρτητοι Ζαχαρίας Κυριάκου και Νίκος Παυλίδης.

Για τον Δήμο Αγίου Δομετίου οι ανεξάρτητοι Κώστας Πέτρου και Ανδρέας Χατζηλοΐζου. 

Για το Δήμο Ιδαλίου οι ανεξάρτητοι Ανδρέας Βασιλείου, Ανδρέας Δημητριάδης και Λεόντιος Καλλένος. 

Για το Δήμο Κυθραίας οι ανεξάρτητοι Πέτρος Καρεκλάς και Μιχαλάκης Σάββα.

Για το Δήμο Μόρφου ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πίττας.

Αμμόχωστος
Εληξε κανονικά στις 12.30 και χωρίς κανένα πρόβλημα, η διαδικασία για υποβολή υποψηφιοτήτων, ενώπιον του Εφόρου Εκλογής της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου Γεώργιου Αντωνιάδη, στα γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, για τους Δήμους της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου. 

Σε δύο Δήμους, της Αμμοχώστου και του Λευκονοίκου, δεν θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη Δημάρχου αφού μοναδικός υποψήφιος στο Δήμο Αμμοχώστου είναι ο Αλέξης Γαλανός και στο Δήμο Λευκονοίκου ο Μιχάλης Πήλικος. 

Ο Εφορος Εκλογής της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου Γεώργιος Αντωνιάδης αναμένεται, εφ' όσον δεν υπάρξει οποιαδήποτε ένσταση έως αήμερα το μεσημέρι, να προχωρήσει στην ανακήρυξή του κ. Γαλανού και του κ. Πήλικου ως Δημάρχων Αμμοχώστου και Λευκονοίκου αντίστοιχα.

Ωστόσο και στους δύο Δήμους θα διεξαχθούν κανονικά εκλογές για τις θέσεις των Δημοτικών Συμβούλων. Στους υπόλοιπους Δήμους της Επαρχίας εκλογές θα γίνουν για τη θέση του Δημάρχου. 

Ο μοναδικός Δήμος του οποίου τη θέση του Δημάρχου διεκδικούν τρεις υποψήφιοι είναι αυτός της Σωτήρας. Πρόκειται για τους Αδάμο Καίκκη, Γεώργιο Τάκκα και Αδάμο Γερμανό.

Στο Παραλίμνι υποψήφιοι είναι οι Ανδρέας Ευαγγέλου και Θεόδωρος Πυρίλλη, στην Αγία Νάπα οι Αντωνάκης Τσόκκος και Κυριάκος Χ''Λιασή, στη Δερύνεια οι Άντρος Καραγιάννης και Γεώργιος Κουλλαπή, στη Λύση οι Ανδρέας Ττοφιάς και Συμεών Παστός και στην Ακανθού οι Σάββας Σαββίδης και Μιχαλάκης Κωμοδρόμος.

Υποψηφιότητες  για τους Δήμους της Λεμεσού

Υποβλήθηκαν στον Εφορο Εκλογής της Εκλογικής Περιφέρειας Λεμεσού, Μιχάλη Παρέλλη οι υποψηφιότητες δημάρχων για τους έξι Δήμους της Λεμεσού.

Πρώτος κατέφθασε στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού και υπέβαλε την υποψηφιότητα του, στις 9:00 το πρωί, ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος προτάθηκε από τον Τίτο Κολώτα και υποστηρίχθηκε από τον Λούλλη Κατσουνωτό. 

Σε δηλώσεις του ο κ. Χρίστου, ανέφερε πως ''για μένα αλλά και για πολλούς ανθρώπους που αγαπούν τη Λεμεσό, αυτή η στιγμή έχει ιδιαίτερη σημασία για ολόκληρη την πόλη και για το μέλλον, για την πρόοδο της, για την ευημερία της'' και πρόσθεσε: ''η νέα ομάδα που θα προκύψει από τις δημοτικές εκλογές, θα έχει την ευθύνη να προχωρήσει παραπέρα, με ακόμα περισσότερη δύναμη, με ακόμα περισσότερη ορμή, για να υλοποιήσει τα μεγάλα έργα που έχει δρομολογήσει η Λεμεσός''.

Στις 9:20, υπέβαλε την υποψηφιότητα του για τη Δημαρχεία της Λεμεσού, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού. Η υποψηφιότητα του προτάθηκε και υποστηρίχθηκε από τους δυο άλλους Βουλευτές του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό, Ανδρέα Μιχαηλίδη και Ευθύμιο Δίπλαρο.

Σε δηλώσεις του ο Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε πως «ο δημότης Λεμεσού έχει σήμερα δύο επιλογές, ''την πρόταση του κοινωνικού φιλελευθερισμού, την οποία έχει καταθέσει ο ΔΗΣΥ, μέσα από την δική μας υποψηφιότητα και έχει και την άλλη πρόταση του ΑΚΕΛ, μια πρόταση συγκεντρωτική, που εξυπονοεί νέες φορολογίες και άλλα". ''Είμαστε βέβαιοι ότι θα στείλουμε το μήνυμα ότι τούτος ο λαός, αυτή η πόλη, ο κυπριακός ελληνισμός, αν θέλετε, έχει κουραστεί από τις πολιτικές του ΑΚΕΛ και θέλει νέες, πιο σύγχρονες και ευρωπαϊκές προσεγγίσεις'', κατέληξε στις δηλώσεις του ο υποψήφιος δήμαρχος Λεμεσού. 

Ο Δήμαρχος Κ.Πολεμιδιών, Γιώργος Γεωργίου, υπέβαλε την υποψηφιότητα του στις 9:35. Η υποψηφιότητά του προτάθηκε από τον Κωσμά Θωμά και υποστηρίχθηκε από τον Γιώργο Ξουφαρίδη. Ακολούθησε πέντε λεπτά αργότερα, η υποβολή της υποψηφιότητας του ανεξάρτητου για τη Δημαρχεία Κ.Πολεμιδιών, Χρήστου Νεοκλέους ο οποίος προτάθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκκη και υποστηρίχθηκε από τον Κύπρο Γεωργίου.

Στις 10:05, υπέβαλε την υποψηφιότητα του ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Κυριάκος Χατζηττοφής, ο οποίος διεκδικεί την 4η συνεχόμενη θητεία του. Την υποψηφιότητα του πρότεινε ο τέως Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Φειδίας Διαμαντής και υποστηρίχθηκε από τον Παναγιώτη Πασιά.

Ο Κυριάκος Ξυδιάς υπέβαλε την υποψηφιότητα του για τη Δημαρχεία Γερμασόγειας στις 10:10 με προτείνων τον Γιώργο Μουζουρίδη και υποστηρίζουσα την Αιμιλία Κόζη, ενώ λίγο αργότερα υπέβαλαν τις υποψηφιότητες τους για τη Δημαρχεία Μέσα Γειτονιάς, ο πρώην Δήμαρχος Στέλιος Μαρκίδης και ο Δώρος Αντωνίου. Τον πρώτο πρότεινε ο Αιμίλιος Σταύρου και υποστήριξε ο Πέτρος Σοφοκλέους, ενώ την υποψηφιότητα Δώρου Αντωνίου πρότεινε ο Μάριος Πρωτόπαπας και υποστήριξε ο Φίλιππος Κωνσταντινίδης.

Στις 10:25 o ανεξάρτητος υποψήφιος για τη Δημαρχεία Αγίου Αθανασίου, Γιαννάκης Ιωάννου, υπέβαλε την υποψηφιότητα του, η οποία προτάθηκε από τον Ανδρέα Χριστοδούλου και υποστηρίχθηκε από τον Θεόδωρο Αναστασίου.

Ο Δήμαρχος Γερμασόγειας Ανδρέας Γαβριηλίδης, υπέβαλε τη δική του υποψηφιότητα στις 10:25 με πρόταση του Δημήτρη Λόρδου και την υποστήριξη του Παύλου Παραδεισιώτη.

Η όλη διαδικασία της υποβολής υποψηφιοτήτων ολοκληρώθηκε μιάμιση ώρα νωρίτερα από την προκαθορισμένη και συγκεκριμένα στις 11:00, με την τελευταία υποβολή υποψηφιότητας για τη Δημαρχεία του νεοσύστατου Δήμου Υψωνα, από τον νυν κοινοτάρχη, Αριστο Αριστείδου Παλούζα. Την υποψηφιότητα του πρότεινε ο Χριστοφής Αριστείδου και υποστήριξε η Ιωσηφίνα Αριστείδου. Ο Αριστος Παλούζας, υποστηρίζεται από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και δεδομένου ότι δεν έχει ανθυποψήφιο και δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε ένσταση, αναμένεται να ανακηρυχθεί σήμερα το μεσημέρι ως ο πρώτος Δήμαρχος του Υψωνα.

Οι υποψηφιότητες για τους Δήμους Λάρνακας 


Εληξε κανονικά στις 12.30 και χωρίς κανένα πρόβλημα, η διαδικασία για υποβολή υποψηφιοτήτων ενώπιον του Εφόρου εκλογής της εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας Χαράλαμπου Ηλιάδη, στα γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, για τους Δήμους της επαρχίας Λάρνακας. 

Σε κανένα Δήμο της επαρχίας Λάρνακας δεν υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος, ενώ στους Δήμους Λειβαδιών, Πάνω Λευκάρων και Δρομολαξιάς - Μενεού υπάρχουν τρεις υποψήφιοι. 
Συγκεκριμένα, στα Πάνω Λεύκαρα υποψήφιοι είναι οι Ανδρέας Σώσειλος, Θέμης Ρούβης και Σάββας Ξενοφώντος, στα Λειβάδια οι Κώστας Παρασκευά, Μάριος Αρμένη και Χρίστος Ερωτοκρίτου και στο Δήμο Δρομολαξιάς - Μενεού οι Κύπρος Ανδρονίκου, Χ α ρ ά λ α μ π ο ς Π α τ σ ι ά ς και Χριστόφορος (Χριστάκης) Κουμπάρος. 

Στο Δήμο Λάρνακας υποψήφιοι είναι οι Ανδρέας Λουρουτζιάτης και Νίκος Κλεάνθους, στην Αραδίππου οι Δήμος Ξιούρουππας και Ευάγγελος Ευαγγελίδης και στην Αθηαίνου οι Δημήτρης Παπαπέτρου και Σπύρος Παπουής.

Υποψηφιότητες στην περιφέρεια της Πάφου

Ομαλά κύλησε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων στην Πάφο, που ολοκληρώθηκε στις 12.30 μμ.

Σύμφωνα με τον Εφορο Εκλογής στην Πάφο, Γιανάκη Μαλλουρίδη δεν παρουσιάστηκε κανένα απολύτως πρόβλημα στην υποβολή όλων των υποψηφιοτήτων και οι κατάλογοι θα αναρτηθούν εξω από την Επαρχιακή Διοίκηση όπως προνοεί η σχετική νομοθεσία για ένα 24ωρο για υποβολή τυχόν ενστάσεων. 

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Μαλλουρίδης επανέλαβε ότι σε Παγκύπριο επίπεδο το ποσοστό των κοινοτικών ψηφοφόρων ανέρχεται στο 48% αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην Κοινότητα της Τάλας το 44% των εκλογέων είναι Κοινοτικοί, στον Δήμο Πέγειας το 33%, στην Αναρίτα το 25%. Αριθμοί που - όπως είπε - αποτελούν πολύ υψηλά ποσοστά, σημειώνοντας ότι σε Επαρχιακό επίπεδο το 11% των εγγεγραμμένων εκλογέων είναι κοινοτικοί.

Το αξίωμα του Δημάρχου διεκδικούν δώδεκα υποφήφιοι σε τέσσερεις Δήμους. Στον Δήμο Πάφου οι Σάββας Βέργας, Φειδίας Σαρίκας και Ανδρέας Ευστρατίου.

Στον Δήμο Γεροσκήπου την Δημαρχία διεκδικούν οι Τάσος Κούζουπος και Μιχάλης Παυλίδης, στον Δήμο Πέγειας οι Νεόφυτος Ακουρσιώτης, Γιώργος Χατζηαντωνίου, Μιχάλης Μίτας και Σταύρος Παντελίδης.

Τέλος στον Δήμο της Πόλεως Χρυσοχούς υποψηφιότητα υπέβαλαν οι Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως, Γιαννάκης Γαβριήλ και Χρύσανθος Παφίτης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εφόρου στην εκλογική περιφέρεια Πάφου είναι εγγεγραμμένοι 54.325 ψηφοφόροι εκ των οποίων οι 41.336 είναι αυτόχθονες, οι 6.985 εκτοπισθεντες και οι 6.004 κοινοτικοί. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"