Ο Κασίνης μίλησε για «μαγειρέματα» στις αδειοδοτήσεις

«Τα άλλα βυθόπεδα είναι πιο πλούσια από το 12»

Αναφορές σε «μαγειρεία» για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, έκανε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλων Κασίνης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τις ενεργειακές προκλήσεις και προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ απέδωσε το γεγονός ότι γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες στον «ανορθόδοξο τρόπο» με τον οποίο ο ίδιος κάποτε λειτουργεί. 

Ο κ. Κασίνης έκανε μια ιστορική αναδρομή ως προς την ενεργειακή κατάσταση ως έχει στην Κύπρο και πως εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στις ΑΠΕ επικεντρώνοντας στο τέλος της παρουσίασής του στις προοπτικές που υπάρχουν από την εξεύρεση υδρογονανθράκων.

«Θα διερωτάστε φυσικά αν έχω άδεια να είμαι εδώ ή αν δεν έχω», είπε, αναφερόμενος στα πρόσφατα τεκταινόμενα σε σχέση με τις αρμοδιότητες του, λέγοντας ότι «ήταν πάντοτε σκοπός μου να δουλεύω με διαφάνεια και να λέω την άποψη μου». Σας διαβεβαιώνω, πρόσθεσε, ότι «έχω και άδεια». 

Παράλληλα, σε άλλη αναφορά του για το θέμα και εξηγώντας τη σημασία του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού παραγωγής (production sharing contract) που είναι το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με την εταιρεία Noble, ο κ. Κασίνης είπε ότι η εταιρεία κάνει όλα τα έξοδα της γεώτρησης και η δουλειά της Υπηρεσίας Ενέργειας ήταν να ελέγχει ότι τα έξοδα που γίνονται είναι αυτά που πρέπει όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος ως επίσης και η σωστή διαχείριση υγείας και ασφάλειας. 

«Αυτή ήταν η δουλειά μας που μας έχουν παύσει», είπε, «τώρα δεν την κάνει κανένας την επιθεώρηση της γεώτρησης, την κάνει μόνο η κ. Υπουργός».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι έχει κάποια σχέση με τον δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων του, ο κ. Κασίνης είπε ότι «όσον αφορά τον 2ο γύρο αδειοδοτήσεων δεν γνωρίζω τι μαγειρεύεται στα μαγειρεία, εγώ - σας διαβεβαιώνω - ότι εξήγησα και έδωσα γραπτώς τις θέσεις και τις απόψεις μου τόσο στον Υπουργό Οικονομικών όσο και στους άλλους Υπουργούς της Επιτροπής και είχαν δηλώσει ότι δεν έχουν δει ξανά τέτοια τεχνοκρατικά πλήρη επεξήγηση του θέματος».

Αυτή ήταν η δουλειά μου, ανέφερε, «έγκειται στους ιδίους να αποφασίσουν και να επωμισθούν αν έχουν οποιεσδήποτε πολιτικές κυρώσεις».

Ο κ. Κασίνης αναφέρθηκε και στις γεωφυσικές έρευνες που έγιναν το 2006 με την εταιρεία PGS, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο δεν κοστίζουν ο,τιδήποτε στο κράτος, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έχει ζητήσει να κάνει πρόσθετες έρευνες από τις αρχές του χρόνου, ωστόσο όπως είπε δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση από το Υπουργικό Συμβούλιο.
«Ερχονται νορβηγικά πλοία, το Πίρι Ρέις και άλλα και κάνουν έρευνες εκεί και εμείς δεν κάνουμε», συμπλήρωσε.

Αν δεν ήταν ο τρόπος που ενεργούσε «πολλές φορές λίγο ανορθόδοξος δεν θα κάναμε ποτέ πουθενά, σας διαβεβαιώ, ούτε μία έρευνα», ανέφερε.

Ο κ. Κασίνης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα έσοδα που πιθανόν να υπάρξουν από ένα μόνο κοίτασμα της τάξης των 8,4 τρις κυβικών μέτρων στο οικόπεδο 12, τα οποία μπορεί να είναι της τάξης των 31 δις δολαρίων. Με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, είπε, ενισχύεται η ενεργειακή αυτάρκεια της Κύπρου, οι φυσικοί πόροι ενεργούν ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και μπορούν να διατεθούν πόροι για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. 

Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, ενισχύεται ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου και ισχυροποιείται η γεωπολιτική της θέση, ενώ μπορεί να ενταχθεί στα μεγάλα διεθνή δίκτυα φυσικά αερίου. Υποστηρικτικά προς την πολιτική, διεθνώς, σημασία του φυσικού αερίου έδωσε το παράδειγμα του Κατάρ και της Νορβηγίας που και οι δύο δεν είναι μεγάλες χώρες, αλλά ο λόγος τους έχει βάρος στο διεθνή χώρο.

Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το οικόπεδο 12 δεν είναι από τα πιο ‘δυνατά’ οικόπεδα, αφήνοντας να νοηθεί ότι υπάρχουν ακόμη καλύτερες προοπτικές σε άλλα οικόπεδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"