Να συντάξει «άφοβα» την έκθεσή του, ζητεί από τον ΓΓ ο Ερογλου

Ενημέρωσε τα "κόμματα" για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Δεν κάνει δηλώσεις που πλήττουν τη διαδικασία των συνομιλιών, δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, και ζητεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ «να καταστήσει ξεκάθαρο ότι η ε/κ πλευρά δεν συμβάλλει ικανοποιητικά στην επίτευξη λύσης και να συντάξει άφοβα την έκθεσή του», υποβάλλοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις «πραγματικότητες», κατά την έκφρασή του.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Χαβαντίς, Χασάν Χαστουρέρ, αναφέρεται σε συνομιλία που είχε με τον Τ/κ ηγέτη στις 11 Οκτωβρίου. Ο κ. Ερογλου αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της «προεδρίας» του, αποφεύγει δηλώσεις που δυνατό να πλήξουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, κάτι το οποίο δεν γινόταν από τους προηγούμενους Τ/κ ηγέτες, προσθέτοντας ότι την ίδια στάση ανέμενε και από τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Αναφερόμενος στη δήλωση Χριστόφια ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση χωρίς την επιστροφή των Βαρωσίων και της Μόρφου, ο κ. Ερογλου είπε ότι κατά την περίοδο που οι δύο πλευρές προετοιμάζονται να μεταβούν στη Νέα Υόρκη, τέτοιου είδους δηλώσεις πλήττουν τη διαδικασία των συνομιλιών. «Να σηκωθώ τώρα και εγώ και να πω: ‘Εάν δεν μας δοθεί το νότιο τμήμα της Λευκωσίας, δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία’;».

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι αισιόδοξος για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι πηγαίνει εκεί με καλή και εποικοδομητική διάθεση. ''Εάν ο Χριστόφιας προετοιμαστεί όσο προετοιμάζομαι και εγώ, τότε θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε λύση στη Νέα Υόρκη''.

Κληθείς να σχολιάσει τι θα συμβεί στη συνέχεια και εάν ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν μεταβεί προετοιμασμένος στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ερογλου είπε ότι αυτός που πρέπει να καταστήσει ξεκάθαρο ότι η ε/κ πλευρά δεν συμβάλλει ικανοποιητικά στην επίτευξη λύσης είναι ο ΓΓ των ΗΕ, τονίζοντας ότι ο Μπαν Γκι μουν οφείλει να συντάξει άφοβα την έκθεσή του και να υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις «πραγματικότητες».

Σύμφωνα με τον Ντερβίς Ερογλου, η στάση της Ρωσίας και της Γαλλίας, οι οποίες είναι μόνιμα μέλη του ΣΑ των ΗΕ, συμβάλλουν στη μη επίτευξη συγκλίσεων στις συνομιλίες εκ μέρους της ε/κ πλευράς.

Ενημέρωση των "κομμάτων" για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, ενημέρωσε, εξάλλου   τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, πριν από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη στις 30 και 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις εξέφρασαν τις επιφυλάξεις και τις σκέψεις τους, προσθέτοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι αξιωματούχοι του κόμματός του θα ενημερωθούν από την τεχνική επιτροπή που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις.

Αναφερόμενος στην υπογραφή της «συμφωνίας» για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτος, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι σε αυτή τη συνάντηση έμαθαν την αλήθεια γύρω από αυτή τη συμφωνία.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) Ιρσέν Κουτσιούκ είπε ότι ενημερώθηκαν για τις προτάσεις της ε/κ πλευράς και διαπίστωσαν ότι αυτές δεν απέχουν κατά πολύ από τις προηγούμενες, αφού – όπως υποστήριξε - τις αναδιαμόρφωσαν λίγο και τις υπέβαλαν εκ νέου. Για να υπάρξουν αποτελέσματα στη σύνοδο της Νέας Υόρκης, πρόσθεσε, θα πρέπει οι τρεις εναπομείνασες συναντήσεις στην Κύπρο μεταξύ των δύο ηγετών να είναι πολύ εποικοδομητικές.

Ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Οζκάν Γιοργκαντζίογλου ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά πρέπει να είναι εποικοδομητική όσον αφορά τις προτάσεις της, διότι μετά το πέρας της συνόδου στην Νέα Υόρκη ο ΓΓ των ΗΕ θα αποδώσει ευθύνες στις πλευρές και δεν πρέπει η τ/κ πλευρά να χαρακτηριστεί ως η αδιάλλακτη.

Ο αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατίας και Εμπιστοσύνης Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι δεν είναι εύκολο να πει ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η τ/κ πλευρά είναι ανοικτή σε προτάσεις, αλλά – όπως ισχυρίστηκε - η ε/κ πλευρά δεν καταβάλλει τις ίδιες προσπάθειες όπως και η τ/κ για επίλυση του Κυπριακού. Αναφερόμενος στην υπογραφή της «συμφωνίας» για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, ο κ. Ερτουγρούλογλου επέκρινε τις αντιδράσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, λέγοντας ότι είναι επιζήμιες για τη «χώρα».

Ο Πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ) Μεχμέτ Τσιακιτζί δήλωσε ότι διανύουμε μια ιστορική πορεία, σημειώνοντας ότι όσον αφορά το Περιουσιακό η τ/κ πλευρά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Πρόσθεσε ότι οι κατηγορίες προς τους Ε/κ δεν βοηθούν την εξεύρεση λύσης.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης (ΚΕΜ) Τουργκάι Αβτζί εξέφρασε τη στήριξη του κόμματός του στον Τ/κ ηγέτη και είπε ότι πριν από τη σύνοδο της Νέας Υόρκης θα συναντηθούν για ακόμα μία φορά με τον Ερογλου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"