Νέο μέτωπο σύγκρουσης, η επίρριψη ευθύνης για την Έκρηξη στούς νεκρούς

«Ανεγκέφαλο, κατάπτυστο, ιερόσυλο και προσπάθεια αποπροσανατολισμού»  χαρακτηρίζουν  τα κόμματα το πόρισμα της Αστυνομίας, η οποία λέγει, ότι «δεν εισηγήθηκε... δίωξη τους» (!)
Η επίρριψη ευθύνης από το πόρισμα της Αστυνομίας, στον Διοικητή Ναυτικού, Ανδρέα Ιωαννίδη και τον Διοικητής της βάσης « Ευάγγελος Φλωράκης», Λάμπρο Λάμπρου, για την Έκρηξη, πυροδότησε φλογιστική επίθεση από τα Κόμματα έναντίον τόσο της Αστυνομίας όσο και της Κυβέρνησης.

«Ανεγκέφαλους και θρασύδειλους συνωμότες» αποκάλεσε τους κυβερνώντες ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, «κατάπτυστο και προσβλητικό» χαρακτήρισε το πόρισμα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, «ευθύνες σε θύματα δεν μπορούν να αποδοθούν» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν και επαναλαμβάνει την πρόταση του για παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια.

 «Ασελγούν στη μνήμη των νεκρών στην προσπάθειά τους να περισωθούν» δήλωσε ο ΓΓ του Ευρωπαϊκού Κόμματος Ρίκος Ερωτοκρίτου, και οι Οικολόγοι χαρακτηρίζουν το πόρισμα της Αστυνομίας «συνειδητή και σχεδιασμένη επίρρηψη ευθυνών στους ηρωικούς νεκρούς» , για αποπροσανατολισμό, τονίζοντας ότι η μόνη λύση της κρίσης που αντιμετωπίζει ο τόπος είναι η άμεση προσφυγή σε εκλογές.

Από την άλλη, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου, σε προσπάθεια του να δικαιολογήσει τη στάση της Αστυνομίας, δηλώνει ότι «το πόρισμα δεν εισηγείται δίωξη των νεκρών (αυτό έλειπε) αλλά... αναφέρεται σε ευθύνη τους για την Έκρηξη (!).

ΔΗΣΥ:  «Ανεγκέφαλοι, συνωμότες, θρασύδειλοι»
Πυρ και μανία παρουσιάστηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εναντίον της κυβέρνησης Χριστόφια χαρακτηρίζοντας τους «ανεγκέφαλους ηγέτες», «συνωμότες», «νοσηρούς εγκεφάλους» και «θρασύδειλους».

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως ''οι νοσηροί εγκέφαλοι, θλίβομαι να πω ότι - χάριν των σκοπιμοτήτων και της δημιουργίας της εικόνας ότι 'αμφισβητείται το πόρισμα Πολυβίου, αμφισβητείται και το πόρισμα της Αστυνομίας' - οι θρασύδειλοι είχαν το θράσος να εμπλέξουν νεκρούς που έδωσαν τη ζωή τους εξαιτίας της δικής τους εγκληματικής αμέλειας, να τους εμπλέξουν και να προσπαθήσουν να τους αποδώσουν ευθύνες''.

''Είναι θλιβερό το κατάντημα και διερωτώμαι πού οδηγείται ο τόπος με ανάλογα ανεγκέφαλους ηγέτες'', δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι, ''κάποιοι αχρείοι ας περιοριστούν στις ευθύνες τους και ας επιτέλους τις αναλάβουν. Η δημιουργία, τεχνηέντως, κρίσης ή αμφισβήτησης δεν ωφελεί κανένα, αλλά αντίθετα, καλλιεργεί την απαρέσκεια, την απαξίωση και πολλές φορές το μίσος''.

Ερωτηθείς κατά πόσο πιστεύει ότι το αποτέλεσμα του πορίσματος της Αστυνομίας έγινε καθ' υπόδειξη, απάντησε ''χωρίς αμφιβολία'' και διερωτήθηκε ''πώς είναι δυνατό να αποδίδονται ευθύνες στον πλοίαρχο Ιωαννίδη ή στον υπεύθυνο του στρατοπέδου, τον Λάμπρου, οι οποίοι ποτέ δεν προσκλήθηκαν να παραστούν, ακόμη και τις τελευταίες ημέρες, όταν κάποιοι εκ Λευκωσίας έκαναν τις πραγματογνωμοσύνες ή τις έρευνες''.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επιβεβαίωσε συνάντηση του με αντιπροσωπεία των αφυπνισμένων πολιτών, οι οποίοι, όπως είπε, ζήτησαν πεντάλεπτη συνάντηση για να του επιδώσουν υπόμνημα στο οποίο αξιώνουν αυστηρό ψήφισμα της Βουλής.

Στις επικρίσεις γύρω από αυτή τη συνάντηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ''ας αφήσουν τις συνωμοσίες οι συνωμότες και ας αφήσουν τα πραξικοπήματα εκείνοι που έχουν εμπεδώσει το πολιτικό πραξικόπημα σε αυτόν τόπο με την εμμονή τους να μένουν γαντζωμένοι στην εξουσία''.

Οι δηλώσεις Αναστασιάδη έγιναν μετά το μνημόσυνο και το τρισάγιο των θυμάτων της τραγωδίας Α. Ιωάννίδη, Κλ. Κλεάνθους, Χρ. Χριστοφόρου, Μ. Χριστοφόρου και Α. Χαραλάμπους, στο κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας.

ΕΔΕΚ: «Κατάπτυστο και προσβλητικό το πόρισμα της Αστυνομίας»
«Κατάπτυστο και προσβλητικό» για τη μνήμη τεθνεώτων, χαρακτήρισε το πόρισμα της Αστυνομίας για την έκρηξη στη ναυτική βάση, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας πως η μη ανάληψη των πολιτικών ευθυνών ως αυτές καταδεικνύονται στο πόρισμα Πολυβίου θα δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου.

Σε δήλωση σε σχέση με το πόρισμα της Αστυνομίας για τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, μετά από την αντικατοχική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Αστρομερίτη από το Δήμο Μόρφου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε: «Κατάπτυστο! Κατάπτυστο και αποτελεί προσβολή της μνήμης τεθνεώτων και μάλιστα ηρώων τεθνεώτων».

«Δυστυχώς, και λυπούμαι ειλικρινά που το λέω, θα αποτελέσει ένα ανεξίτηλο, μελανό στίγμα στην ιστορία της κυπριακής Αστυνομίας», συνέχισε ο κ. Ομήρου προσθέτοντας ότι «αναμέναμε ότι η Αστυνομία θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα συμπεριφερθεί δουλικά προς την εξουσία».

Αφού ανέφερε ότι «είχαμε προειδοποιήσει ότι έπρεπε να οριστούν ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές, οι οποίοι να βοηθήσουν τον Γενικό Εισαγγελέα στο έργο του», ο Πρόεδρος της Βουλής παρατήρησε ότι «δεν εισακουστήκαμε, και έχουμε αυτή την απίστευτη και, δυστυχώς, ανήθικη συμπεριφορά, να επιρρίπτονται ευθύνες στους νεκρούς. Στους ήρωες, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους σε αυτή την τραγωδία για να σωθούν άνθρωποι».

«Αυτή είναι η πραγματικότητα», συμπλήρωσε.
Κληθείς να διευκρινίσει τη εννοεί με το επίθετο δουλικά, ο κ. Ομήρου είπε ότι δεν δίνει ερμηνείες στα λεγόμενα του, προσθέτοντας ότι κατά την άποψη του τα ελληνικά του είναι καλά.
Είπε ακόμα ότι η μη ανάληψη των βαρύτατων πολιτικών ευθυνών, που προέκυψαν από την ανεξάρτητη ερευνητική διαδικασία, θα δηλητηριάζει συνεχώς το δημόσιο βίο της χώρας.

ΔΗΚΟ: "Ευθύνες σε θύματα δεν μπορούν να αποδοθούν"
Ευθύνες σε θύματα δεν μπορούν να αποδοθούν, δήλωσε στην Πάφο, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν, σχολιάζοντας το πόρισμα της Αστυνομίας για την τραγωδία στο Μαρί.
Ο κ. Κάρογιαν είπε ότι δεν έχει υπόψη του το επίσημο κείμενο της Αστυνομίας για να μπορεί να το σχολιάσει.

Αν ευσταθούν, είπε, οι διάφορες πληροφορίες που κυκλοφορούν, είναι μια εξέλιξη πολύ δυσάρεστη, προσθέτοντας ότι είναι λυπηρά και πρωτοφανή αυτά που συμβαίνουν, ότι θα αναμένει να δει το τελικό πόρισμα και από κει και πέρα, είπε, «θα εκφράσουμε τις απόψεις μας».

Κληθείς στη συνέχεια να σχολιάσει το πολιτικό σκηνικό όπως αυτό έχει εξελιχθεί, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι το κόμμα του είχε προειδοποιήσει από μέρες τώρα ότι «αυτή η ένταση, δυστυχώς, θα συνεχίσει να κορυφώνεται και αυτή η αντιπαράθεση δεν πρόκειται να κοπάσει».

Εμείς ως Δημοκρατικό κόμμα, ανέφερε, είχαμε πει και υποβάλει πρόταση η οποία συνίσταται στο ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια υποψηφιότητα, η οποία να έχει την «έξωθεν και έσωθεν καλή εικόνα» υπερκομματική (να μην είναι κομματικό στέλεχος), με τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων των δυνάμεων, για να μην πάει χαμένη -όπως είπε- και ανεκμετάλλευτη αυτή η περίοδος.

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την περίπτωση «αίσχος» προσθέτοντας ότι «τέτοιες «διαρροές γίνονται με μόνο στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, ώστε να σκεπαστούν οι ασήκωτες πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης».

ΕΥΡΩΚΟ: «Ασελγούν στη μνήμη των νεκρών για να περισωθούν»
Για να περισωθεί πολιτικά ο Πρόεδρος Χριστόφιας, κάποιοι ασελγούν πάνω στη μνήμη των αδικοχαμένων αξιωματικών της τραγωδίας, ανέφερε σήμερα από τη Λεμεσό ο ΓΓ του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για το πόρισμα της Αστυνομίας γύρω από την τραγωδία της 11ης Ιουλίου και κάλεσε ξανά τον Πρόεδρο Χριστόφια να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Ερωτοκρίτου, ''η επιμονή του Προέδρου Χριστόφια αλλά και του ΓΓ του ΑΚΕΛ, με ανεντιμότητα, αχρειότητα και δειλία, ότι θα πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα της Αστυνομίας και μετά να τοποθετηθούν, φανέρωσε ακριβώς τις προθέσεις τους''.

''Ασελγώντας πάνω στη μνήμη αδικοχαμένων αξιωματικών που επέδειξαν μέχρι την ύστατη στιγμή ηρωική αυτοθυσία για να περισώσουν ό,τι μπορούσε να περισωθεί από την εγκληματική αδιαφορία άλλων, τους κατηγορούν για να περισωθεί πολιτικά ο Πρόεδρος Χριστόφιας'', συμπλήρωσε.

Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου διερωτήθηκε ''ποια ευθύνη θα μπορούσαν να είχαν οι αξιωματικοί αυτοί όταν μέχρι την τελευταία στιγμή, με την ηρωική αυτοθυσία τους, έπραξαν ό,τι έπραξαν, τελούντες σε πλήρη άγνοια, για να διορθώσουν και να περισώσουν ό,τι μπορούσε να περισωθεί μέσα από την εγκληματική αδιαφορία άλλων''.

''Νομίζω πως είναι τουλάχιστον αστείο, πέρα από το τραγικό και το ανέντιμο της υπόθεσης, να προσπαθεί η Αστυνομία, καθ' υπόδειξη προφανέστατα, να φορτώσει ευθύνες πάνω σε νεκρούς για να απαλλάξει από τις ευθύνες ζωντανούς'', είπε ο ΓΓ του ΕΥΡΩΚΟ.

Επανέλαβε τη θέση του ΕΥΡΩΚΟ πως ''ο Πρόεδρος εξακολουθεί να φέρει ακεραία την ευθύνη'' και πως ''όλοι όσοι με πράξεις και παραλήψεις οδήγησαν στην τραγωδία της 11ης Ιουλίου και οι οποίοι είναι ζωντανοί και όχι πεθαμένοι, θα πρέπει να τις αναλάβουν, θα πρέπει να καταχωρηθούν οι ποινικές διώξεις το συντομότερο και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης''.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια για κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό και του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πάνω από όλα την Κύπρο, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε πως ''ο πατριωτισμός είναι πάντα καταφύγιο για εκείνον που δεν έχει κανένα επιχείρημα''.

''Φαίνεται ότι οι κυβερνώντες και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δεν έχουν αντιληφθεί τη μεγάλη τους ευθύνη για το σημερινό κατάντημα του εσωτερικού μετώπου και δεν έχουν αντιληφθεί ότι βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων εξελίξεων και κρίσιμων αποφάσεων και ότι το πολιτικό μέτωπο αλλά και της κοινωνίας παραμένει διασπασμένο, με χάσμα αγεφύρωτο, για το οποίο την αποκλειστική ευθύνη φέρουν οι ίδιοι'', συμπλήρωσε.

Το ΕΥΡΩΚΟ, κατέληξε, θεωρεί πως ''για να βγούμε από τα αδιέξοδα που δημιούργησε η πολιτική Χριστόφια θα πρέπει να παραιτηθεί ο Πρόεδρος και να καθίσουμε όλοι κάτω μαζί μετά από την παραίτηση του, να δούμε πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, για να δώσουμε νέα δυναμική και νέα ώθηση από την έξοδο από το αδιέξοδο στο οποίο μας οδήγησαν οι κυβερνώντες''.

''Ενόσω δεν αντιλαμβάνονται αυτό το στοιχειώδες, η κρίση θα μεγαλώνει, το ρήγμα θα βαθαίνει και ακεραία αποκλειστικά την ευθύνη θα την έχει ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ'', ανέφερε ο κ. Ερωτοκρίτου.

Οικολόγοι: «Συνειδητή και σχεδιασμένη η επίρρηψη ευθυνών στους ηρωικούς νεκρούς»
Συνειδητή και σχεδιασμένη είναι η προσπάθεια των κυβερνώντων να φορτώσουν στους ηρωικούς νεκρούς της έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 στο Μαρί την ευθύνη, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, στο περιθώριο του 9ου Παγκύπριου Συνεδρίου του Κινήματος στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία.

''Καταγγέλλουμε την προσπάθεια τους αυτή'', είπε ο κ. Περδίκης, ενώ, όπως αναφέρει το Κίνημα σε σχετική ανακοίνωσή του, ''ήταν συνειδητή επικοινωνιακή πολιτική των κυβερνώντων -από την πρώτη ώρα- να επιρρίψουν τις ευθύνες για τη φονική έκρηξη στο Μαρί στους στρατιωτικούς, και ιδιαίτερα τους νεκρούς που έδωσαν τη ζωή τους στην προσπάθεια αντιμετώπισης των τραγικών συνεπειών των έργων και των λαθών της πολιτικής ηγεσίας''.

''Αυτή η προσπάθεια επίρριψης των ευθυνών στα θύματα της τραγωδίας'', δήλωσε ο κ. Περδίκης, ''βαθαίνει τη διχόνοια, επιτείνει τα πάθη και οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση των αντιδράσεων της κοινής γνώμης και απομακρύνει το ενδεχόμενο δημοκρατικής ομαλοποίησης της κατάστασης''.
''Καλούμε όσους χειρίζονται αυτή την εκστρατεία δυσφήμησης των θυμάτων να αναλογισθούν τις ευθύνες τους'', είπε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας πως όλοι αυτοί ''οδηγούν τον τόπο σε καταστροφή χειρότερη από αυτήν της έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων στο Μαρί''.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"