Εκπλήξεις και ανησυχίες κομμάτων για τους χειρισμούς Χριστόφια


Εκπλήξεις και ανησυχίες εκφράζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών στη νέα Υόρκη από τα κόμματα για τον τρόπο διεξαγωγής της συνάντησης της Νέας Υόρκης. ΄Ηγειραν μάλιστα ερωτηματικά για την τροπή που πήρε η διαδικασία, αλλά και για τη στάση του Προέδρου Χριστόφια επί των εξελίξεων.  

Έκπληξη και ανησυχία εξέφρασε το ΔΗΚΟ για την ξαφνική, όπως αναφέρει, τροπή που πήρε η διαδικασία της συνάντησης της Νέας Υόρκης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες είναι μια διαδικασία η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε έμμεση επιδιαιτησία και σε άλλους κινδύνους.

Δυστυχώς, είπε ο κ. Φωτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει στη συνάντηση της Νέας Υόρκης χωρίς σαφείς εντολές και χωρίς σαφή εξουσιοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και χωρίς επαρκή και κατάλληλη προετοιμασία.

Το ΔΗΚΟ, κατέληξε, θα αναμένει την ολοκλήρωση της συνάντησης και θα κρίνει και θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα.

Η θέση της ΕΔΕΚ

Τουλάχιστον παράδοξη χαρακτηρίζει η ΕΔΕΚ τη διαδικασία που υιοθετήθηκε στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, με τη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κινήματος, Δημήτρης Παπαδάκης, είπε ακόμη ότι προκύπτει το ερώτημα γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ζήτηση απόλυτη διασαφήνιση της διαδικασίας προτού μεταβεί στη Νέα Υόρκη.

Αποτέλεσμα αυτής της παράλειψης, είπε ο κ. Παπαδάκης, ήταν να βρεθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενώπιον της έκπληξης των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, όπως και της περιορισμένης συμμετοχής του Γενικού Γραμματέα στην όλη διαδικασία.

Ερωτηματικά Οικολόγων

Η συμπεριφορά των Ηνωμένων Εθνών στη συνάντηση της Νέας Υόρκης γεννά εύλογα ερωτήματα, αν η όλη προσπάθεια κρύβει μια καλά συγκεκαλυμμένη επιδαιτησία με συντονιστεί τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων, Ελένη Χρυσοστόμου.

Η διεξαγωγή των συνομιλιών, πρόσθεσε, με συντονιστή τον κ. Ντάουνερ, πολύ σωστά έφερε την αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Κίνημα Οικολόγων, είπε η κ. Χρυσοστόμου, καλεί τον Πρόεδρο Χριστόφια να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην εγκλωβίσει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού σε λύσεις και συμφωνίες που θα αποβούν επιζήμιες για τον τόπο.
Για έλλειψη προετοιμασίας μιλά ο ΔΗΣΥ

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί επί των τεκταινομένων στη Νέα Υόρκη προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία και κυρίως, προτού ενημερωθεί έγκυρα και ολοκληρωμένα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διαδικασία και το περιεχόμενο των συνομιλιών του Λογκ Άιλαντ.

«Παρατηρούμε ωστόσο, προστίθεται, την έλλειψη προετοιμασίας σε τέτοιο βαθμό ώστε ο πρόεδρος να έχει βρεθεί προ εκπλήξεων ακόμα και σε σχέση με την ακολουθούμενη διαδικασία.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σημειώνει ότι ως αποτέλεσμα της έλλειψης προετοιμασίας δημιουργούνται προϋποθέσεις, ο Γενικός Γραμματέας του Ηνωμένων Εθνών να καταρτίσει δήλωση στην απουσία των ηγετών των δυο πλευρών, γεγονός που εμπερικλείει τον κίνδυνο να βρεθούμε ενώπιον διαδικασιών που θα συγκρούονται με θέσεις και δεσμεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου με συνεπακόλουθες επιπτώσεις επί της ουσίας του κυπριακού προβλήματος.

Σημειώνουμε, τέλος, την πλήρη απουσία ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας που συνεχίζεται ακόμα και στην εξέλιξη των συνομιλιών. Για πρώτη φορά η πολιτική ηγεσία της χώρας βρίσκεται σε πλήρη συσκότιση και ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου να τυγχάνει πλήρους απαξίωσης από τον πρόεδρο. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"