Κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας καταγγέλλει ο Ομήρου


ι ληστρικές επιδιώξεις της Άγκυρας στοχεύουν στον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι «η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται τελευταία ακόμα περισσότερο με τις απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για διενέργεια γεωτρήσεων εντός της ΑΟΖ της χώρας μας για ανεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με την Τουρκία να συμπεριφέρεται ως σύγχρονος πειρατής και επαναφέροντας στην εποχή μας την πολιτική των κανονιοφόρων».

Σε χαιρετισμό του στην Τελετή Απονομής των Επάθλων της Αγωνιστικής Περιόδου 2010-2011 που διοργανώνει η Κυπριακή Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «η αντιμετώπιση της τουρκικής επιδρομικής πολιτικής είναι αδήριτη εθνική αναγκαιότητα, είναι θέμα εθνικής και φυσικής επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού από ένα αδίστακτο κατακτητή».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «οι κατά καιρούς διάφορες προτάσεις και προσεγγίσεις των Τούρκων στο κυπριακό πρόβλημα προνοούν την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων με μια μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια, πράγμα που ανοίγει το δρόμο για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής».

Πρόσθεσε ότι «οι απόψεις της τουρκικής ηγεσίας προνοούν στην πραγματικότητα ένα καθεστώς φυλετικών διακρίσεων, παραβιάζουν κάθε δημοκρατική έννοια και κάθε διεθνή κανόνα, παραβιάζουν τα ψηφίσματα, τις αποφάσεις και τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ».
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «η κατοχή της Κύπρου και οι ληστρικές επιδιώξεις της Τουρκίας σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι συμβατές με μια ειρήνη όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε, τη θέλουμε και την ποθούμε».

Οπως είπε ο κ. Ομήρου, «τριάντα επτά χρόνια από την εθνική τραγωδία, η Κύπρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της τουρκικής κατοχής και της ντε φάκτο διχοτόμησης ενώ οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι εξακολουθούν να αποτελούν την καθημερινή δραματική υπόμνηση της εθνικής συμφοράς και να μας υποδεικνύουν το μέγα χρέος για απελευθέρωση της πατρίδας μας».

Αναφερόμενος σε θέματα αθλητισμού ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «η προσήλωση στο ιδεώδες του αθλητισμού μάς επιβάλλει να είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι και σε μια στρατηγική ειρήνης, μέσα όμως από τη διεκδίκηση των αναφαίρετων εθνικών μας δικαίων».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «ο αθλητισμός είναι συνώνυμος της πορείας του Ελληνισμού μέσα στους αιώνες και το ελληνικό λεξιλόγιο είναι γεμάτο από λέξεις που εκφράζουν όλο το νόημα του αγωνιστικού πνεύματος της ελληνικής ψυχής, ενός αγωνιστικού πνεύματος που είναι ταυτόχρονα ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων.

«Μέσα στο ‘ευ αγωνίζεσθαι’ συμπυκνώνεται και εκφράζεται όλη η φιλοσοφία του ελληνικού αγωνιστικού και δημιουργικού πνεύματος. Αυτού του πνεύματος μύστες και υπηρέτες, που ανταγωνίζονται με τα έργα τους, υπήρξαν αθλητές αλλά και μουσικοί, ποιητές, φιλόσοφοι, ρήτορες, ζωγράφοι και γλύπτες», είπε ο κ. Ομήρου.

Πρόσθεσε ότι «αυτό το πνεύμα έγινε δημιουργός δύναμη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού των απαράμιλλων έργων του Φειδία και του Πραξιτέλη, των φιλοσοφικών διαλόγων του Πλάτωνα, των Ωδών του Πινδάρου, των τραγωδιών του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, του Ερμή του Πραξιτέλη και των άλλων μεγαλουργημάτων της αρχαίας Ελλάδας».

Για την Κυπριακή Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης είπε ότι «ιδρύθηκε το 1984 και αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση».

Πρόσθεσε ότι «μέσα από πολλές δυσκολίες η Ομοσπονδία έχει στο ενεργητικό της σημαντικές επιτυχίες τόσο σε σωματειακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων, καλλιεργώντας το αθλητικό πνεύμα και το ολυμπιακό ιδεώδες, μακριά από τα φθοροποιά φαινόμενα της βίας και του χουλιγκανισμού, με αξιοποίηση Κυπρίων αθλητών και χωρίς να παραδοθεί το άθλημα σε ξένους, όπως δυστυχώς συμβαίνει σε άλλα αθλήματα».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «η αντίληψη μας, η φιλοσοφία μας, για τον αθλητισμό πρέπει να εδράζεται στις τρεις ακόλουθες ρήσεις που μας κατέλειπαν οι πρόγονοι μας: ‘Νους υγιής εν σώματι υγιεί, Αιέν αριστεύειν, Υπείροχον έμμενα άλλον και ου το νικάν αλλά το ευ αγωνίζεσθαι’».

Οπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, καταλήγοντας, «και οι τρεις πιο πάνω ρήσεις αποτυπώνουν όλη την ουσία και επιδίωξη του αθλητισμού που πρέπει να είναι καθολικός, να αναζητά και να επιδιώκει το άριστον και τέλος να δημιουργεί ήθος».
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"