ΟΜΗΡΟΥ: Αναγκαία η επανεκτίμηση πορείας στο Κυπριακό

«Η στάση της Τουρκίας να οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της ευρωπαϊκής πορείας της».

Συνέχιση της άρνησης της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της ευρωπαϊκής της πορείας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε χαιρετισμό του στην 31η Αντικατοχική Πορεία του Δήμου Μόρφου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη, καλώντας, παράλληλα, σε επανεκτίμηση της πορείας της ε/κ πλευράς.

Η αρπακτικότητα και οι επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας αποδεικνύονται για ακόμη μια φορά με τις θρασύτατες και έκνομες απειλές της εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τον υποθαλάσσιο της πλούτο, τόνισε ο κ. Ομήρου.

Η Τουρκία, συνέχισε, «επαναφέροντας στη σημερινή εποχή την πολιτική των κανονιοφόρων διεκδικεί δικαιώματα συγκυριαρχίας και συνεκμετάλλευσης, παραβιάζοντας τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Θαλάσσιο Δίκαιο και όλους τους συναφείς πάγιους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Για μια ακόμη φορά, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, «η Τουρκία αναδεικνύεται σε ταραξία και αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή, δυναμιτίζοντας την ειρήνη και την ασφάλεια». Ταυτόχρονα, σημείωσε, «οι εξοργιστικά προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν κατά την τελευταία παράνομη επίσκεψη του στην Κύπρο, μαρτυρούν την κλιμάκωση της τουρκικής κακοπιστίας και της έλλειψης βούλησης για λύση».

Ενώπιον αυτών των αδιαμφισβήτητων δεδομένων και της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας στις απευθείας διαπραγματεύσεις, «που δεν επιτρέπει καμιά αισιοδοξία», δήλωσε περαιτέρω ο κ. Ομήρου, «έχουμε καθήκον να επανεκτιμήσουμε την πορεία μας, να αποκαλύψουμε και να στηλιτεύσουμε την τουρκική κακοπιστία και στρεψοδικία, να προβάλουμε έντονα τον πραγματικό χαρακτήρα του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής και να ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να θέσουν την Τουρκία προ των ευθυνών της».

Η Τουρκία, είπε, αν θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον οφείλει να συμμορφωθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση προς τους κανόνες του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και τόνισε ότι «συνέχιση άρνησης της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της ευρωπαϊκής της πορείας». Μόνο έτσι, τόνισε, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη σταθερότητα και την ειρήνη. Μόνο έτσι μπορεί να αποκατασταθεί το δίκαιο και η ομαλότητα στην Κύπρο και την περιοχή.

Απευθυνόμενος ο Πρόεδρος της Βουλής στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση του Δήμου Μόρφου για καταδίκη του συνεχιζόμενου τουρκικού εγκλήματος της κατοχής και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του κυπριακού λαού, είπε ότι «εκδηλώσεις όπως η σημερινή αποτελούν έκφραση της αδάμαστης θέλησης των Μορφιτών και ολόκληρου του κυπριακού ελληνισμού να συνεχίσει τον αγώνα για ελευθερία και δικαίωση».

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τα τραγικά γεγονότα του 1974, σημείωσε, η Τουρκία όχι μόνο παρέμεινε αδιάλλακτη αλλά με μια σειρά ενέργειες έχει κλιμακώσει την προκλητική της στάση. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων, η ένταση της μεταφοράς εποίκων από την Τουρκία, με προφανή στόχο τη δημογραφική αλλοίωση των πληθυσμιακών δεδομένων της Κύπρου, ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών, η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και των θρησκευτικών μας μνημείων, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τους τελικούς στόχους της Τουρκίας, πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου τόνισε περαιτέρω ότι οι κατά καιρούς διάφορες προτάσεις και προσεγγίσεις των Τούρκων στο κυπριακό πρόβλημα, προνοούν την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων με μια μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια, πράγμα που ανοίγει τον δρόμο για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής. «Και δεν είναι θέμα επιλογής ανάμεσα σε προσφερόμενες υπαλλακτικές πορείες η ανάγκη αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «είναι ιστορική εθνική επιταγή και αδήριτη ανάγκη. Είναι θέμα επιβίωσης του λαού και της πατρίδας μας απέναντι σε έναν αδίστακτο κατακτητή που απειλεί το εθνικό μας μέλλον».

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στο συμβολισμό της εκδήλωσης, λέγοντας ότι εκπέμπει ένα πολυσήμαντο μήνυμα, «ο περήφανος λαός της Μόρφου με τις πολύχρονες ελληνικές παραδόσεις, με το θαυμαστό του πολιτισμό, με την αγωνιστική του ιστορία, στέκεται αγονάτιστος, μάχιμος και αποφασιστικός στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ελευθερία και δικαίωση. Για επιστροφή στη γη των πατέρων του. Για αποκατάσταση των καταπατουμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του».

Σε αυτό τον αγώνα εναντίον της κατοχής, είπε, έχουν θέση και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, οι οποίοι είναι επίσης θύματα της τουρκικής πολιτικής. Αυτό τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε χωρίς να λιποψυχήσουμε και χωρίς να καμφθούμε από εμπόδια και δυσκολίες.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε όλους «μαζί στον κοινό αγώνα για ελευθερία και δικαίωση, για Μόρφου ελεύθερη, για Κύπρο ελεύθερη».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"