Για συμφωνία σε τρία κεφάλαια μιλούν τουρκικές πηγές

Καθιερώνεται ως «ομοσπονδιακή γλώσσα» η Αγγλική

Τη δήλωση του Αλεξάντερ Ντάουνερ στο τέλος της πρώτης ημέρας των συνομιλών στην έπαυλη GreenTree στη Νέα Υόρκη ότι τα ΗΕ είναι ευχαριστημένα από τη συνάντηση προβάλλει ο τ/κ Τύπος με τον διευθυντή της εφημερίδας Κίπρις, Ρεσιάτ Ακάρ να γράφει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σε τρία κεφάλαια. 


Επικαλούμενος μια «πολύ αξιόπιστη πηγή», ο κ. Ακάρ γράφει ότι στη Νέα Υόρκη επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Ερογλου στα κεφάλαια Οικονομία, Εσωτερική Ασφάλεια και θέματα ΕΕ και αυτά τα κεφάλαια είναι έτοιμα να υπογραφούν.

Στην Οικονομία, συμφωνήθηκε όπως υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία στη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την προεδρία της επιτροπής δημόσιας υπηρεσίας. Ωστόσο υπάρχει διαφορά στη διάρκεια της θητείας με τον Ερογλου να ζητεί ίσο χρόνο και τον Πρόεδρο Χριστόφια να προτείνει πιο σύντομη θητεία για τον Τ/κ. Οσον αφορά την Κεντρική Τράπεζα, σημειώνεται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανοίξει υποκατάστημα και στο ''βορρά'', με τον ΓΓ του ΟΗΕ να βοηθά ώστε να εξευρεθεί λύση στη διαφορά για τη διάρκεια της εκ περιτροπής θητείας των προέδρων από τις δύο κοινότητες.

Συμφωνήθηκε ακόμη όπως τα ταμεία της ΕΕ χρησιμοποιούνται από τα συνιστώντα κρατίδια στις ''δικές τους περιοχές''.

Το κοινό νόμισμα του συνεταιρικού κράτους θα είναι το ευρώ, ενώ η τουρκική λίρα θα παραμείνει στην κυκλοφορία για έναν ακόμη χρόνο (μετά την λύση). Στο άρθρο του γράφει επίσης ότι συμφωνήθηκε το ποσοστό που θα συμβάλλουν τα συνιστώντα κρατίδια στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και από ένα μέρος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού θα χρηματοδοτηθούν τομείς για τη λύση προβλημάτων υποδομής του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου. 

Οι ηγέτες συμφώνησαν όπως στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργάζονται άτομα που γνωρίζουν απαραίτητα την αγγλική γλώσσα, δεν οριστικοποιήθηκε όμως ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτή. 

Στα θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας συμφωνήθηκε όπως δημιουργηθούν δύο θεσμοί, η ομοσπονδιακή αστυνομία που θα στελεχώνεται από 1.500 άτομα και κοινή ανακριτική αρχή όπου θα εργάζονται 300 άτομα. Στην προεδρία του ενός θα είναι Ε/κ και του άλλου Τ/κ, με τις αντιπροεδρίες να ανήκουν αντίστοιχα σε εκπρόσωπο από την άλλη κοινότητα. Στο συνιστών τ/κ κρατίδιο ο αριθμός των αστυνομικών θα είναι 3.100 και σε αυτό των Ε/κ 5.000. Σε κάθε βαθμίδα θα υπάρχει ίσος αριθμός και από τις δύο κοινότητες. Η κοινή ανακριτική αρχή θα ασχολείται με θέματα όπως η τρομοκρατία, το μαύρο χρήμα, η πειρατεία, οι λαθρομετανάστες. 

Στα θέματα ΕΕ συμφωνήθηκε όπως τα λιμάνια και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις στα κατεχόμενα θα πρέπει να ανταποκριθούν στα ευρωπαϊκά πρότυπα σε 6 μήνες και όσα δεν το κάνουν θα κλείσουν. Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν υπήρξε συμφωνία όσον αφορά το αίτημα της τουρκικής πλευράς η συμφωνία να αποτελέσει ''πρωτογενές δίκαιο'' για την ΕΕ.

Θα υπάρχει μια κοινή επιτροπή που θα ασχολείται με τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τους μηχανισμούς απόφασης της ΕΕ, η οποία θα είναι τετραμελής με δύο μέλη από την κάθε κοινότητα. Εάν - γράφει ο Ακάρ - ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στις Βρυξέλλες είναι Ε/κ, ο βοηθός του θα είναι Τ/κ, ενώ θα υπάρχει ισότητα και στην εκπροσώπηση στην ΚΟΡΕΠΕΡ.

Στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, προστίθεται, η εκπροσώπηση των δύο κοινοτήτων θα είναι ίση. Οταν υπάρχει κώλυμα, από την αντιπροσωπεία των ξένων δικαστών, θα διορίζεται ένας, ο οποίος θα λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις. Τα συνιστώντα κρατίδια θα συνεχίσουν με τους δικούς τους μηχανισμούς δικαιοσύνης.

Ο κ. Ακάρ γράφει τέλος ότι συμφωνήθηκε ο ''κώδωνας κινδύνου'' (alarm bell) όπως είναι και στο Βέλγιο, το οποίο κουδούνι θα λειτουργεί σε ειδικές περιπτώσεις όπως π.χ εάν ληφθούν αποφάσεις που θα βλάψουν κάποια κοινότητα ή σε περιπτώσεις έγκρισης ή απόρριψης νομοσχεδίων στη ''βουλή των αντιπροσώπων''. 

Το δημοσίευμα καταλήγει ότι οι ανακοινώσεις επί των συγκλίσεων θα γίνουν στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ ενώ τα δύσκολα θέματα θα αφεθούν για μια ''διεθνή διάσκεψη''.

Η εφημερίδα Γενί Ντουζέν αναφέρεται στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τίτλο ''Χωρίς γραβάτα και χωρίς οποιαδήποτε ανακοίνωση''

Η Χαμπερντάρ, με τη σημείωση ''επί του πιεστηρίου'' αναφέρεται στις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, η Γκιουνές έχει τίτλο ''Κρίσιμες ώρες στην Νέα Υόρκη'' και η Βολκάν '' ’Ή πλήρης αποτυχία ή διεθνής διάσκεψη''.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"