ΥΠΑΜ: Ανάχωμα προστασίας της Κύπρου η διεθνής υποστήριξη

"Oι συνομιλίες προσκρούουν στη διχοτομική αδιαλλαξία της Toυρκίας"
Ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης δήλωσε ότι η διεθνής αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εκδηλώθηκε με αφορμή τις τουρκικές απειλές στο θέμα των υδρογονανθράκων, δημιουργεί ένα ανάχωμα, ένα δίχτυ ηθικής, πολιτικής και νομικής προστασίας για την Κύπρο».

Αυτές τις ημέρες, συνέχισε, παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν με αφορμή τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, σημειώνοντας ότι «η Κύπρος με πλήρη σεβασμό και προσήλωση στο διεθνές δίκαιο ασκεί τα αυτονόητα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Πρόσθεσε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Γαλλία, η Βρετανία, ένας μεγάλος αριθμός σημαντικών παραγόντων της διεθνούς κοινότητας έχουν σαφώς αναγνωρίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτή η διεθνής αναγνώριση δημιουργεί ένα ανάχωμα, ένα δίχτυ ηθικής, πολιτικής και νομικής προστασίας για την Κύπρο».

Ο Υπουργός Αμυνας επεσήμανε ότι «οι συνομιλίες προσκρούουν στη διχοτομική αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, η οποία αρνείται ακόμη και θέματα στα οποία υπήρξε σύγκλιση ή προσέγγιση απόψεων, επιδιώκοντας το τελεσίδικο ναυάγιο της διαδικασίας με στόχο την αναβάθμιση του παράνομου καθεστώτος».

«Αλλωστε, η πρόσφατη έκρηξη αδιαλλαξίας του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα είναι επαρκώς δηλωτική της επίσημης τουρκικής πολιτικής», επεσήμανε ο Υπουργός Αμυνας σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της ΕΟΚΑ 1955-1959 Γιάννη Στυλλή και Νίκου Καραντώνη.

Ο Υπουργός Αμυνας τόνισε ότι «στις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας απαντούμε με μια μεγάλη πρόκληση: Να συνεργαστεί για να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα ώστε να γίνει η Κύπρος νησί της ελευθερίας, της ειρήνης, της συνύπαρξης και της δημιουργίας, για να μπορέσουμε όλοι οι νόμιμοι πολίτες του κυπριακού κράτους να ζήσουμε σε συνθήκες ασφάλειας, να αξιοποιήσουμε και να απολαύσουμε τον πλούτο του τόπου μας».
«Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και είναι εδώ που αναμένουμε την απάντηση της Τουρκίας», είπε ο κ. Ηλιάδης, επαναβεβαιώνοντας ότι «οι συνθήκες είναι δύσκολες αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με θέληση, συνέπεια και υπευθυνότητα για να ανατρέψουμε την κατοχή, να ανακόψουμε τον εποικισμό, να αποτρέψουμε τον εφιάλτη και την κατάρα της διχοτόμησης».

Ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι «είναι η ώρα να ανασυντάξουμε δυνάμεις, να κρατηθούμε όρθιοι, να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθηση μας, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να δώσουμε μήνυμα ελπίδας και προοπτικής στο λαό μας».
Πρόσθεσε ότι «επιδιώκουμε τη λύση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποκύψουμε στους όρους του κατακτητή θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ».

Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι «παρά τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουμε, διαθέτουμε τα ψυχικά αποθέματα, το σθένος και τις αντοχές, να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι, υπερβαίνοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα».
Για τους ήρωες που τελέστηκε το μνημόσυνό τους, ο Υπουργός Αμυνας, είπε ότι «στις 20 Οκτωβρίου 1958, ο Γιάννης Στυλλή και ο Νίκος Καραντώνη είχαν τοποθετήσει μαζί με άλλους νάρκη σε δρόμο του Τρικώμου με σκοπό να ανατινάξουν αυτοκίνητο μεταφοράς Αγγλων στρατιωτών και για τρεις συνεχόμενες μέρες τοποθετούσαν τη νάρκη χωρίς να πετύχουν το στόχο τους».

Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι «στις 24 Οκτωβρίου προσπάθησαν να τοποθετήσουν για ακόμα μια φορά τη νάρκη και στην προσπάθεια αυτή ο Γιάννης πάτησε κατά λάθος πάνω στη νάρκη, η οποία εξερράγη κατατεμαχίζοντας τον».
Πρόσθεσε ότι «ο Νίκος είχε αντιληφθεί τον κίνδυνο και στην προσπάθεια του να βοηθήσει τον Γιάννη, άπλωσε το χέρι του για να τον τραβήξει πίσω με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα».

Όπως είπε ο Υπουργός Αμυνας, «η κηδεία των δύο ηρώων έγινε στις 26 Οκτωβρίου 1958 και ετάφησαν στο κοιμητήριο Τρικώμου, το οποίο έχει καταστραφεί από τους Τούρκους εισβολείς».
Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι «μισός και περισσότερο αιώνας από τη θυσία των ηρώων μας και η Κύπρος συνεχίζει την ανηφορική της πορεία».

Από τότε, συνέχισε, «ακολούθησε η ανεξαρτησία το 1960, οι διακοινοτικές ταραχές του 1963-64 και η τουρκοκυπριακή ανταρσία, η χούντα, η ΕΟΚΑ Β΄, η προδοσία του πραξικοπήματος, η τουρκική εισβολή, η συνεχιζόμενη κατοχή».

Ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι «σήμερα καταβάλλεται προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού με τις απευθείας συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο, οι συνομιλίες δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα».
Οπως είπε ο κ. Ηλιάδης, «η καλή θέληση και η πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι αρκετή για να φτάσουμε σε βιώσιμη λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου».

Ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι «τιμούμε τους ήρωες και τους μάρτυρες του λαού μας και στέλνουμε το μήνυμα στους Γιάννη Στυλλή και Νίκο Καραντώνη και σε όλους που έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε εμείς ελεύθεροι, ότι η θυσία τους δεν θα μείνει αδικαίωτη''.

''Μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν στον αγώνα για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, ένα νησί της ειρήνης, της συνύπαρξης και της προόδου για όλους τους ανθρώπους του, για μας και τα παιδιά μας και τις γενεές που μας έρχονται», είπε καταλήγοντας ο Υπουργός Αμυνας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"