Το Εθνικό Συμβούλιο τελεί σε αχρησία λέγουν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ

Το ΑΚΕΛ μιλά για μεθόδευση παραίτησης του Προέδρου 

Παράπονα για την διαδικασία του Εθνικού Συμβουλίου εξέφρασαν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ χαρακτηρίζοντας το «μη παραγωγικό» και μια «καταγραφή μονολόγων», ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για να αποχωρήσουν. Το ΑΚΕΛ από την άλλη θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο «εξαντλητικά και ολοκληρωμένα», υπαινισσόμενος ότι οι επικρίσεις αποτελούν μέρος της μεθόδευσης για να εξαναγκασθεί ο Πρόεδρος σε παραίτηση.

ΔΗΚΟ: «Μια καταγραφή μονολόγων»
Τη διαχείριση του Κυπριακού την έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, εκφράζοντας την άποψη πως, κατά την τελευταία περίοδο, δεν λειτουργεί σωστά και δεν συγκαλείται εγκαίρως το Εθνικό Συμβούλιο και, όταν συνέρχεται, γίνεται εκεί απλώς μια καταγραφή μονολόγων, κάτι που δεν είναι ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου.

''Ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου'', πρόσθεσε, ''ήταν πάντοτε ένας σημαντικός θεσμός και, όπως έλεγε και ο Τάσσος ο Παπαδόπουλος, τη διαχείριση του Κυπριακού την έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο''.
''Είναι γεγονός'', είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ''ότι, κατά την τελευταία περίοδο, ''δεν λειτουργεί σωστά και δεν συγκαλείται εγκαίρως. Απλώς, ίσως να γίνεται μια καταγραφή μονολόγων'', αλλά ''δεν είναι αυτός ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου και δεν είναι αυτός ο ρόλος που εμείς θα θέλαμε να είναι''.

''Πολλές φορές'', ανέφερε ο κ. Καρογιάν, ''γίναμε όλοι μάρτυρες συζητήσεων που γίνονται και μετά ενημερώνεται το Εθνικό Συμβούλιο, ή ακόμη να υπάρχουν εξελίξεις και το Εθνικό Συμβούλιο να συγκαλείται αργότερα και απλώς για ενημέρωση''.
''Εχουμε πει'', είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ''πως, εάν συνεχισθεί αυτή η ροπή και αυτή η διαδικασία του Εθνικού Συμβουλίου, τότε θα είμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο πλήρους αχρησίας του Εθνικού Συμβουλίου και δεν θα θέλαμε αυτή την εξέλιξη''.

''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας'', δήλωσε ο κ. Καρογιάν, ''έχει την πρώτη και την κύρια ευθύνη, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως και ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να φροντίζει προκειμένου το Εθνικό Συμβούλιο να είναι ένας παραγωγικός, λειτουργικός αλλά και δημιουργικός θεσμός. Διαφορετικά, εκ των πραγμάτων, θα πέσει σε αχρησία και δεν νομίζω αυτό να εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου''.

ΕΔΕΚ: «Δεν συνεισφέρει τίποτα όπως είναι τώρα»
Αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου αναμένει το ΚΣ ΕΔΕΚ, ούτως ώστε, όπως δήλωσε ο Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Παπαδάκης, οι συνεδρίες του να είναι παραγωγικές για το καλό του τόπου.
''Η ΕΔΕΚ θέλει να συμμετέχει σε ένα Εθνικό Συμβούλιο, που έχει ουσιαστική χρησιμότητα'', είπε ο Δημήτρης Παπαδάκης.
Το Εθνικό Συμβούλιο, ''θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα, δηλαδή ουσιαστικά να ευρίσκεται σε αχρησία και να μη συνεισφέρει τίποτε ουσιαστικό''.

ΑΚΕΛ: «Ο Χριστόφιας ενημέρωσε εξαντλητικά και ολοκληρωμένα»
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι «η τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ήταν πολύ ουσιαστική κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ενημέρωσε εξαντλητικά και ολοκληρωμένα τα πολιτικά κόμματα για το τι είχε διαμειφθεί όλη αυτή την περίοδο στις διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς σε σχέση με την τοποθέτηση από πλευράς ΕΔΕΚ ότι θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στο Εθνικό Συμβούλιο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «από εκεί και πέρα εάν πολιτικά κόμματα θέλοντας να προωθήσουν συγκεκριμένους στόχους που έχουν καθορίσει θα πάρουν αποφάσεις, έχουν δικαίωμα να το πράξουν».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είπε, ωστόσο, ότι «έχουμε και εμείς δικαίωμα να επικρίνουμε πολιτικά και εάν κάποιοι θεωρούν ότι με πολιτικές ενέργειες θα εξαναγκάσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε παραίτηση αυτό ξεφεύγει από τα συνταγματικά και δημοκρατικά πλαίσια της λειτουργίας της κυπριακής κοινωνίας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"