Σάλος γύρω από την συναυλία της «Κίνησης Πολιτισμού»

Πολιτικές διαστάσεις παίρνει το θέμα με τη διοργάνωση συναυλίας από την Κίνηση Πολιτισμού. Στην εκδήλωση η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 24 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση θα συμμετείχαν 30 καλλιτέχνες από Κύπρο και Ελλάδα. Ωστόσο μετά από αντιδράσεις αρκετοί από αυτούς δηλώνουν επίσημα πως δεν θα λάβουν μέρος. Ομιλητής στη συγκεκριμένη εκδήλωση είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Τι δηλώνει η «Κίνηση Πολιτισμού» και οι λόγοι που ακύρωσαν κάποιοι καλλιτέχνες τη συμμετοχή τους; 

Μεταξύ αυτών η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Χάρης Κατσιμίχας, η Γλυκερία, Γιώργος Ανδρέου, Δημήτρης Μακρής και η Μελίνα Κανά οι οποίοι δηλώνουν πως η πολιτική διάσταση που έχει πάρει το όλο ζήτημα, θα διχάσει παρά να ενώσει τον λαό της Κύπρου, για τον οποίο τρέφουν συναισθήματα σεβασμού.

Στο μεταξύ επίθεση μέσω Facebook δέχονται οι καλλιτέχνες οι οποίοι ακύρωσαν τις συναυλίες τους με πολλούς χρήστες οι οποίοι τους κατηγορούν ότι «εισάκουσαν στις εκκλήσεις «φασιστών». Συγκεκριμένα οι σελίδες των καλλιτεχνών τις τελευταίες μέρες έχουν μετατραπεί σε σημείο σχολιασμού των πολιτικών αντιπαραθέσεων της Κύπρου.

Από την πλευρά της η Κίνηση Πολιτισμού κάνει λόγο για έντονη παραπληροφόρηση των ΜΜΕ και υποστηρίζει ότι αδίκως η όλη εκδήλωση συνδέεται με την ΕΔΟΝ και το ΑΚΕΛ, αφού σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κίνησης, ενεργό μέλος του ΑΚΕΛ και Πρόεδρο της Επιτροπής Προγραμμάτων του ΡΙΚ, διορισμένο στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ από το ΑΚΕΛ για πέντε συνεχόμενες θητείες,  Ανδρέα Χρυσάνθου, πρόκειται για μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία που στόχο έχει να προάγει την ενότητα.

«Η όλη εκδήλωση έχει ως στόχο να ενώσει τον λαό μας μέσω του πολιτισμού», είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Χρυσάνθου.
Ο Ανδρέας Χρυσάνθου είπε πως η κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς και τα ζητήματα οικονομίας, φυσικού αερίου και οι εξελίξεις στο κυπριακό χρειάζονται ενότητα και αυτό επιδιώκεται μέσω αυτής της εκδήλωσης. Είπε επίσης πως πρόκειται για «άχρωμη» εκδήλωση στην οποία καλεσμένος είναι ολόκληρος ο κυπριακός λαός ανεξαρτήτως κόμματος και ιδεολογίας.
Όσο αφορά τις αντιδράσεις για την συναυλία, ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτισμού είπε πως η έντονη παραπληροφόρηση καθώς και οι πολιτικές κάποιων φοιτητικών οργανώσεων, δημιούργησαν μια «πνευματική τρομοκρατία» που οδήγησε και στην απόφαση ακύρωσης της παρουσίας αρκετών καλλιτεχνών που θα έδιναν το παρών τους.

Η παρουσία του Προέδρου Χριστόφια, σύμφωνα με τον Ανδρέα Χρυσάνθου, έχει ως στόχο να ενώσει τον λαό αφού πρόκειται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος είναι και ο αρμόδιος να το πράξει.
Σήμερα Τρίτη στις 10 το πρωί η Κίνηση Πολιτισμού έχει προγραμματίσει διάσκεψη τύπου στην Δημοσιογραφική Εστία.

Τί απαντούν οι καλλιτέχνες;
Παρόλα αυτά οι καλλιτέχνες οι οποίοι ακύρωσαν τις συμμετοχές τους στην εκδήλωση, σε επίσημες ανακοινώσεις τους είπαν ότι δεν έτυχαν σωστής ενημέρωσης για τους λόγους που γίνεται η εκδήλωση.
Η τελευταία ανακοίνωση που προέκυψε ήταν η ανακοίνωση της Γλυκερίας η οποία είπε χαρακτηριστικά ότι «Η ιστορία στις μέρες μας γράφεται χωρίς εμάς.»
"Ανταποκρινομένη σε έναν καταιγισμό επιστολών Κυπρίων πολιτών με αίτημα την άρνηση της συμμετοχής μου στην συναυλία της 24ης Οκτωβρίου στη... Λευκωσία (που διοργανώνει η Κίνηση Πολιτισμού) και με ευθύνη και σεβασμό στο σκοπό και τους λόγους αυτού του αιτήματος, δεν μπορώ παρά να αποσύρω την συμμετοχή μου από το συγκεκριμένο γεγονός........
Η ιστορία στις μέρες μας γράφεται χωρίς εμάς.
Η δική μας ευθύνη αρχίζει εκεί που αυτή η ερήμην μας ιστορία ζητά επικύρωση. – Γλυκερία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"