Στο ζενίθ ο πόλεμος για τις νέες αδειοδοτήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ


Ο Αβέρωφ ανακοίνωσε ότι ο ΔΗΣΥ καταθέτει σήμερα πρόταση νόμου  για έλεγχο των αδειοδοτήσεων – Δριμεία επίθεση εναντίον του από Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ.- Στη μάχη και το Ευρωπαϊκό Κόμμα.

Εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια όσοι εφευρίσκουν αλλότρια συμφέροντα πίσω από την όποια κριτική ασκείται για στους χειρισμούς της Κυβέρνησης και του Προεδρικού, απαντά ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου και τον εκπρόσωπο τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργο Λουκαϊδη, ανακονώνοντας ότι ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει σήμερα  πρόταση νόμου με την οποία θα υποχρεώνεται η Κυβέρνηση να ακολουθεί τη διαδικασία κλειστών προσφορών για την αδειοδότηση στα οικόπεδα της ΑΟΖ.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου,δήλωσε  ότι σήμερα το κόμμα του  θα είναι έτοιμο να καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή, που θα περιλαμβάνει υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ακολουθήσει τις αυστηρές διαδικασίες που γίνονται για τις αγορές στο δημόσιο.

Πρόσθεσε ότι στην πρόταση θα περιλαμβάνεται πρόνοια, που θα προβλέπει ότι σε περιπτώσεις που η Κυβέρνηση έχει ισχυρούς λόγους, θα μπορεί αφού προηγουμένως πείσει την πλειοψηφία της Βουλής να έχει κατ΄ εξαίρεση και μόνο κατ’ επίκληση ύψιστου εθνικού συμφέροντος να προχωρεί σε απευθείας ανάθεση.

«Έτσι θα διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και οι μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού θα ξέρουν ότι θα υπάρχει ίση μεταχείριση μέσα από το αδιάβλητο των διαδικασιών και εκεί που υπάρχουν θέματα ύψιστης εθνικής ασφάλειας να τα βλέπουμε ολόκληρη η πολιτική ηγεσία», ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Ερωτηθείς εάν ο ΔΗΣΥ διαφωνεί με την πολιτική της Κυβέρνησης να δοθεί προτεραιότητα σε εταιρείες ρωσικών και κρατικών συμφερόντων, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου οι εταιρείες είναι ιδιωτικών πολυεθνικών συμφερόντων εκτός από δύο χώρες στις οποίες οι εταιρείες είναι κρατικές, η Κίνα και η Ρωσία.

Εξήγησε πως για τον λόγο αυτό στην πρόταση νόμου περιλαμβάνεται πρόνοια ότι εάν με τη διαδικασία των δημοσίων προσφορών, και εφόσον τέτοιες εταιρείες έχουν αποτύχει, για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας να εξετάζει το θέμα της ύψιστης εθνικής ασφάλειας και εθνικού συμφέροντος.

Διευκρίνισε ότι ο νόμος δεν απαγορεύει σε κρατικές εταιρείες να υποβάλουν προσφορές και μπορεί να είναι στις επιτυχούσες εταιρείες χωρίς να χρειαστεί η επίκληση του ύψιστου εθνικού συμφέροντος.
Στις δηλώσεις του  ο κ. Νεοφύτου είπε πως «κάθε φορά που μια φωνή εκφράζει προβληματισμούς για τις κινήσεις και τις λανθασμένες πολιτικές της Κυβέρνησης Χριστόφια, είναι έτοιμη και η απάντηση εκ μέρους του Προεδρικού «και της Εζεκία Παπαϊωάννου», ότι πίσω από την κριτική κρύβονται αλλότρια συμφέροντα

Διερωτώμενος ποια είναι τα αλλότρια κίνητρα που μπορεί να κρύβονται πίσω από την κριτική προς τον Πρόεδρο Χριστόφια, ανέφερε ότι απέναντι από την ξεκάθαρη θέση του ΔΗΣΥ, ότι για το σημαντικό ζήτημα του φυσικού αερίου, «που αφορά όχι μόνο τη δική μας γενιά, αλλά τα εγγόνια και τα δισέγγονα μας, πρέπει να ακολουθήσουμε διαφανείς, αυστηρές και κλειστές προσφορές που θα διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον».
Θέλω να υπενθυμίσω στον κυπριακό λαό ότι παρόμοια υπονοούμενα εκφράστηκαν και τον Δεκέμβρη του 2010, όταν πίσω από τις πλάτες του κυπριακού λαού, Προεδρικό και ΑΚΕΛ προσπαθούσαν με το, υπό ερωτηματικά συμβόλαιο με τη Shell, που θα ομηροποιούσε την κυπριακή οικονομία, να φορτώσουν στον κύπριο φορολογούμενο με κόστος για το φυσικό αέριο τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές πάνω από το κόστος που θα έχουμε για το φυσικό αέριο τους προσεχείς μήνες.

«Απαντώ στα υπονοούμενα περί αλλότριων συμφερόντων, ότι εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια», είπε ο κ. Νεοφύτου.
Η επίθεση Γ. Λουκαίδη 
 Προσβλητικές χαρακτήρισε αναφορές «περί πολιτικά και ηθικά έκπτωτου Προέδρου» του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, κατηγορώντας παράλληλα τον κ. Νεοφύτου ότι «θέτει το προσωπικό και κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον του τόπου».

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ ο κ. Λουκαΐδης έκανε λόγο για αναπόφευκτο παραλληλισμό με την προ του 1974 περίοδο, αφού, όπως είπε, ανάλογες προσβλητικές εκφράσεις είχαν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον και κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μετά το εκκλησιαστικό πραξικόπημα.

Ανέφερε δε πως το ΑΚΕΛ θα απαντήσει πολιτικά αποφεύγοντας να κατέβει στο επίπεδο του κ. Νεοφύτου και διερωτήθηκε «αν είναι πολιτικά έκπτωτος ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί ανάλογα δεν ήταν πολιτικά έκπτωτος ο Γλαύκος Κληρίδης που κυβερνούσε για σχεδόν 4,5 χρόνια με στήριξη αποκλειστικά από τον ΔΗΣΥ και όταν κατερχόμενος στις εκλογές έλαβε μόνο κάτι περισσότερο από 30%».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε ακόμη αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι ικανός να διαχειρίζεται σοβαρά θέματα, όπως υποστηρίζει ο κ. Νεοφύτου, «τότε πως ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση του διαχειρίστηκαν με αριστοτεχνικό τρόπο το ζήτημα του φυσικού αερίου ενισχύοντας τα διεθνή και ευρωπαϊκά ερείσματα και θωρακίζοντας τον τόπο μας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και τις προβοκατόρικες ενέργειες».

Ανέφερε παράλληλα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του κατάφεραν να διαχειριστούν με επιτυχία και σε χρόνο ρεκόρ την επίτευξη επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος, τη σύναψη συμφωνίας δανειοδότησης 2,5 δις ευρώ με ευνοϊκούς όρους αλλά και την επίτευξη συμφωνίας στο πρώτο πακέτο μέτρο για την οικονομία.
Δείτε το βίντεο, με τη σκληρή επίθεση του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, κατά του Αβέρωφ Νεοφύτου:
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
 «Αποφάσεις για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης για έρευνες και εξορύξεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν ληφθεί», δήλωσε το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.
Ο κ. Στεφάνου, απαντώντας στον αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, για τον οποίο δήλωσε ότι «μόνος του εγείρει διάφορα ζητήματα και ακολούθως τα απαντά, απλά για να ασκήσει κριτική στην Κυβέρνηση», είπε ότι «θέλω να τονίσω εμφαντικά ότι αποφάσεις για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης δεν έχουν ληφθεί».
Ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης «είναι ένα λεπτό και ευαίσθητο θέμα που έχει διάφορες πτυχές και προεκτάσεις: οικονομικές, νομικές, τεχνικές αλλά και πολιτικές και πτυχές εθνικής ασφάλειας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνηση προχωρώντας και υλοποιώντας τους σχεδιασμούς της για το φυσικό αέριο, αξιολογεί όλα τα δεδομένα και θα λάβει τις αποφάσεις της πάντοτε στα πλαίσια του νόμου».

Αναφορικά με τη Shell για την οποία γίνεται λόγος τις τελευταίες ημέρες, «ειδικά από τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το θέμα της έλευσης φυσικού αερίου το χειρίζεται η Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), η οποία δημιουργήθηκε στη βάση σχετικού νόμου που η Βουλή ψήφισε το 2007. Όπως είναι γνωστό, με αυτή την απόφαση είχε αποφασιστεί να χειριστεί η ΔΕΦΑ μονοπωλιακά το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου στην Κύπρο», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι «η ΔΕΦΑ χειρίστηκε το θέμα και όταν παρουσίασε την πρόταση, στην οποία κατέληξε ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε όπως ενημερωθούν τα κόμματα για να πουν τις απόψεις και τις σκέψεις τους».

«Από τότε είχαμε τονίσει, μερικές φορές, ότι δεν είχε ληφθεί καμιά απόφαση σχετικά με την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο και ότι αυτές οι αποφάσεις θα λαμβάνονταν όταν μπροστά μας θα είχαμε μια ξεκάθαρη εικόνα», πρόσθεσε.

«Ας σταματήσει λοιπόν και σε αυτό το θέμα ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να παραπλανά», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα
 Σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης για τη διακυβέρνηση Χριστόφια και το φυσικό αέριο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε:
«Για πολλοστή φορά το ΑΚΕΛ επιχειρεί να πείσει τους πολίτες για τον αριστοτεχνικό τρόπο που ο κ. Χριστόφιας κυβερνά τον τόπο. Τα όσα ισχυρίζεται το ΑΚΕΛ είναι η δική του εκδοχή για την πραγματικότητα στον τόπο μας.

Το ΑΚΕΛ δεν θέλει να θυμάται ότι η «αριστοτεχνική» διαχείριση του κ. Χριστόφια γύρισε δεκαετίες πίσω τον τόπο με την τραγωδία στο Μαρί, την καταστροφή πολύτιμων υποδομών, τη χρεοκοπία της οικονομίας, την αύξηση της ανεργίας, τη συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας, την άνοδο της ακρίβειας και τη δημιουργία ανασφάλειας στους πολίτες.

Ειδικά στο θέμα του φυσικού αερίου το ΑΚΕΛ λιβανίζει μόνο τις ενέργειες του κ. Χριστόφια και ξεχνά τους χειρισμούς που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση για να ανοίξει ο δρόμος για τις σημερινές έρευνες και βέβαια δεν θέλει να θυμάται το φιάσκο με τη SHELL που θα έστελνε στα αζήτητα την πρόθεση για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου.

Για τον δεύτερο κύκλο αδειοδοτήσεων η κυβέρνηση οφείλει να επιταχύνει τις διαδικασίες μέσα από διαφανείς διαδικασίες που θα διασφαλίζουν το συμφέρον του τόπου αποφεύγοντας ενέργειες όπως η απευθείας ανάθεση η οποία εμπεριέχει το στοιχείο της αδιαφάνειας», σημείωσε ο κ. Γιωργάλλας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"