Έφερναν στην Κύπρο μετανάστες, ως φοιτητές

Συνελήφθη συνιδιοκτήτης ιδιωτικού Κολλεγίου 

Αξιολογώντας και αξιοποιώντας πληροφορία που της δόθηκε, όπως αναφέρει σε δήλωση του ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, η Ασυνομία κατάφερε το Σάββατο να εξαρθρώσει κύκλωμα μεταφοράς μεταναστών υπό το καθεστώς φοιτητή στο έδαφος της Δημοκρατίας από χώρα της Ασίας, αποτρέποντας την είσοδο συνολικά 21 προσώπων που αφίχθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας έχοντας στην κατοχή τους πλαστά έγγραφα.

Συγκεκριμένα, μετά από πληροφορία που δόθηκε στην Αστυνομία και έτυχε πλήρους αξιοποίησης, πραγματοποιήθηκε ευρείας κλίμακας επιχείρηση με τη συμμετοχή σχεδόν όλου του προσωπικού της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως (Αρχηγείου και Κλιμάκια Λάρνακας, Αμμοχώστου, Κέντρο Ελέγχου Διαβατηρίων Αεροδρομίου Λάρνακας) και μελών των Τμημάτων Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας, Λάρνακας και Μόρφου κατά την οποία δύο πρόσωπα συνελήφθηκαν για υπόθεση που αφορά αδικήματα (α) Συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, (β) Κυκλοφορία πλαστών εγγράφων (γ) Εξασφάλιση εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις.

Σε πτήση που αφίχθηκε λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου από το Αμάν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επέβαιναν συνολικά 36 πρόσωπα που έφθασαν στην Κύπρο με το καθεστώς φοιτητή. Από έλεγχο που διενεργήθηκε στα έγγραφα τους (απολυτήρια εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας τους και αναλυτικές βαθμολογίες), διαπιστώθηκε ότι οι 21 από αυτούς, είχαν στην κατοχή τους πλαστά έγγραφα.

Όλοι υποβλήθηκαν σε ανάκριση και δύο από αυτούς, σε θεληματικές τους καταθέσεις, παραδέχθηκαν ότι, τα έγγραφα τους ήσαν πλαστά, περιγράφοντας με λεπτομέρεια τις συνθήκες και περιστάσεις κάτω από τις οποίες τα εξασφάλισαν στη χώρας τους. Προκαταρκτικά διαπιστώθηκε ότι, ο καταρτισμός των πλαστών εγγράφων προφανώς διενεργήθηκε με τη συνδρομή επιτόπιου προσωπικού του Προξενείου της Δημοκρατίας στην υπό αναφορά χώρα. Οι υπόλοιποι 19 αρνούνταν οποιαδήποτε ανάμειξη και γνώση της πλαστότητας των εγγράφων γι’ αυτό και η Αστυνομία τους αρνήθηκε την είσοδο στη Δημοκρατία και χθες αποστάληκαν πίσω στη χώρα τους.

Κατά τον χρόνο άφιξης των 36 προσώπων, τους ανέμενε έξω από το αεροδρόμιο Λάρνακας, ομοεθνής τους 26 ετών συνοδευόμενος από άλλους 8 επίσης ομοεθνείς του, ο οποίος αφού συνελήφθη δυνάμει δικαστικού εντάλματος σύλληψης, σε θεληματική κατάθεσή του κατονόμασε ως συνεργάτη του 57χρονο ελληνοκύπριο συνιδιοκτήτη ιδιωτικού κολλεγίου στη Λευκωσία ως το άτομο με το οποίο συμφώνησαν και διευθέτησαν την άφιξη των «φοιτητών» με πλαστά έγγραφα, οι οποίοι θα εγγράφονταν στο κολλέγιο του 57χρονου καθώς και σε άλλα που αυτός συνεργάζεται. Ο 57χρονος, επίσης συνελήφθη δυνάμει δικαστικού εντάλματος και μαζί με τον 26χρονο θα οδηγηθούν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για να ζητηθεί η περαιτέρω κράτησή τους για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Από έλεγχο που διενεργήθηκε στα 8 πρόσωπα που συνόδευαν τον 26χρονο, διαπιστώθηκε ότι δύο από αυτούς παρέμεναν παράνομα στο έδαφος της Δημοκρατίας και αφού συνελήφθηκαν, κινήθηκαν οι διαδικασίες απέλασής τους.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας και η αποτροπή εισόδου στο έδαφος της Δημοκρατίας μεταναστών υπό το πρόσχημα του καθεστώτος φοιτητή, θεωρείται καίριο πλήγμα και εκτιμάται ότι, δημιουργεί το υπόβαθρο για περαιτέρω εις βάθος διερεύνηση του θέματος, που δεν αποκλείεται να εμπεριέχει και το στοιχείο εμπορίας και εκμετάλλευσης προσώπων.

Η υπόθεση διερευνάται από τα ΤΑΕ Λευκωσίας και Λάρνακας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"