Πρόεδρος Χριστόφιας: «Είμαι ευαίσθητος και νοιώθω πικραμένος»

«Εξω πάμε πολύ καλά. Είναι μέσα που δεν βρίσκουμε κοινή γλώσσα και συνεννόηση. Είναι μέσα που τίποτε καλό δεν κάνει ο Πρόεδρος. Εξω όλοι λένε ότι κάνει πολλά καλά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας». 
Ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι είναι πολύ πικραμένος από όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό μέτωπο. Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο περιθώριο του Φόρουμ του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά: "Έχουμε ένα Πρόεδρο που είναι ευαίσθητος, αλλά έχουμε και ένα Πρόεδρο, ο οποίος υπερασπίζεται το σύνταγμα και τις βασικές αρχές". Αυτό το μήνυμα, είπε, θέλω να δώσω με σαφήνεια.

Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις ξένων αξιωματούχων, οι οποίοι εκφράζουν στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ο πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι δυστυχώς μόνο ο διεθνής παράγοντας εκτιμά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ίδιος και η κυβέρνηση για λύση του Κυπριακού.

Έξω, είπε, πάμε πολύ καλά. Είναι μέσα, πρόσθεσε, που δεν βρίσκουμε κοινή γλώσσα και συνεννόηση και κατηγορείται ο Πρόεδρος ότι δεν κάνει τίποτα καλό.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης, τοποθετήθηκε με σαφήνεια στη διάρκεια της προσφώνησης του προς το Συνέδριο.

“Τον ευχαριστώ”, είπε,  «διότι, δυστυχώς, μόνο κάποιοι στο εξωτερικό εκτιμούν τις προσπάθειες μας ,τη συνέπεια μας και τον αγώνα μας για εξεύρεση λύσης του κυπριακού».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι τοποθετήσεις των αξιωματούχων του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα υπό το φως και των απειλών της Τουρκίας σε σχέση με το θέμα του φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «ασφαλώς. Μα έξω πάμε πολύ καλά. Είναι μέσα που δεν βρίσκουμε κοινή γλώσσα και συνεννόηση. Είναι μέσα που τίποτε καλό δεν κάνει ο Πρόεδρος. Εξω όλοι λένε ότι κάνει πολλά καλά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία εκπροσωπεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο ΣτΕ και στο διεθνή οργανισμό και παντού. Βλέπεται τη στάση που τηρούν χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μη Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, χώρες μέλη της Ευρώπης και της ΕΕ, του ΣτΕ, σε ό,τι αφορά ακριβώς τις προσπάθειες μας για ανεύρεση φυσικού αερίου, ως προσπάθεια υλοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακόμα και για τούτο μπορεί να έχουμε κριτική».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ακούγεται πολύ πικραμένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τα όσα συμβαίνουν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «είμαι πολύ πικραμένος. Εχουμε ένα Πρόεδρο που είναι ευαίσθητος. Αλλά έχουμε και ένα Πρόεδρο ο οποίος υπερασπίζεται το Σύνταγμα και βασικές αρχές και αυτό το μήνυμα θέλω να το δώσω με σαφήνεια».
Σε ερώτηση πότε θα αρχίσουν οι διαδικασίες για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι αυτό θα μεταδοθεί από επίσημα χείλη.

Ερωτηθείς πότε θα μεταβεί στην πλατφόρμα από όπου γίνονται οι γεωργήσεις για ανεύρεση φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αν θα πάω στην πλατφόρμα θα πάτε πρώτοι και θα με περιμένετε».

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 7ου φόρουμ για το μέλλον της Δημοκρατίας με τίτλο Αλληλεξάρτηση της Δημοκρατίας και της Κοινωνικής Συνοχής, που διοργανώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης , σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εξωτερικών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην ομιλία του  υπέδειξε ότι προσπαθεί να πείσει τον Ντερβίς Έρογλου ότι σε μια πραγματικά ενωμένη και ομόσπονδη Κύπρο η δημοκρατία και οι ελευθερίες θα πρέπει να κυριαρχούν. Διαφορετικά, συμπλήρωσε, μια λύση χωρίς τη δημοκρατία και την εφαρμογή των βασικών ελευθεριών, θα προκαλέσει συνθήκες αναταραχής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"