Επιμένει σε παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια το ΔΗΚΟ

Και προτείνει Κυβέρνηση «Εθνικής Σωτηρίας» - Επτά βήματα στρατηγικής.

Μετά από αξιολόγηση της κατάστασης στα Συλλογικά του Όργανα, σε χθεσινές διαδοχικές συσκέψεις, το ΔΗΚΟ απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και στην κοινωνία, προτείνοντας μια στρατηγική ευθύνης και πανεθνικής προσπάθειας, ενώ τονίζει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του, προτείνοντας σχηματισμό κυβέρνησης «Εθνικής Σωτηρίας».

Στη σχετική ανακοίνωση του ΔΗΚΟ αναφέρεται πως ο Πρόεδρος δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του μετά το πόρισμα Πολυβίου, επειδή του καταλογίζει σοβαρότατες προσωπικές, πολιτικές και θεσμικές ευθύνες, ενώ η παραμονή του δεν συμβάλλει σε συνθήκες ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Τέλος αναφέρει ότι «η παραίτηση του ανοίγει το δρόμο για υπέρβαση της κρίσης στη βάση του Συντάγματος, της νομιμότητας και της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος.»

Για την αντιπετώπιση της κρίσης το ΔΗΚΟ καθορίζει επτά βήματα στρατηγικής:

1. Απευθύνει ύστατη έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στη βάση του ρόλου και των ευθυνών του για διασφάλιση συνθηκών ομαλότητας και πολιτικής σταθερότητας.

2. Προτείνει σύγκληση του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών για μια εις βάθος και εκ βαθέων κοινή εκτίμηση της κατάστασης.

3. Εισηγείται διακομματική συμφωνία που να διασφαλίζει ότι τα μεγάλα εθνικά ζητήματα θα παραμείνουν εκτός των πολιτικών αντιπαραθέσεων που έχει προκαλέσει το πόρισμα Πολυβίου και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν.

4. Προτείνει όπως η παρούσα πολιτική αντιπαράθεση και κρίση παραμείνει εκτός κομματικών σχεδιασμών για τις προεδρικές εκλογές του 2013. Με διακομματική συμφωνία να καθοριστεί ειδική μεταβατική περίοδος για τη διαχείριση και την υπέρβαση της σημερινής κατάστασης.

5. Εισηγείται υποστήριξη υποψηφίου κοινής αποδοχής / ανοχής από όλα τα πολιτικά κόμματα για το υπόλοιπο της προεδρικής θητείας.

6. Παράλληλα, εισηγείται σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας ή ευρύτατης αποδοχής με χαρακτήρα κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

7. Καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να επεξεργαστούν από κοινού ένα έκτακτο πρόγραμμα διακυβέρνησης και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που να στοχεύει στην αναδιοργάνωση του κράτους, τον επανασχεδιασμό της στρατηγικής μας στο κυπριακό, την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, την διαχείριση της στρατηγικής μας στο τομέα της ενέργειας, την αποτελεσματική προετοιμασία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα το Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνει ότι η ευθύνη για την αντιμετώπιση και υπέρβαση της παρούσας θεσμικής και πολιτικής κρίσης πέφτει στους ώμους όλων.
Πρωτίστως η ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ευθύνη έχουν και τα ΜΜΕ, καθώς και η ευρύτερη κοινωνία.
Δεν είναι η ώρα για πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις και κομματικές τακτικές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"