Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Κύπρος, δηλώνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας

Αυτός, είπε, θα πράξει «ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και η συνταγματική τάξη», υπονοώντας σαφώς ότι θέμα παραίτησής του δεν είναι μέσα στις σκέψεις του.
Ενδεχόμενη υπόσκαψη της πολιτικής σταθερότητας και της ενότητας θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την Κύπρο, τον λαό και κάθε πολίτη ξεχωριστά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι η Κύπρος και ο κυπριακός λαός βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και μίλησε για κρίσιμες εξελίξεις, σημειώνοντας ότι οι επόμενοι μήνες, ενδεχόμενα θα καθορίσουν πολλά για το μέλλον μας για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Παράλληλα υποσχέθηκε  ότι δεν θα δεχθεί λύση, χωρίς την επιστροφή της Μόρφου και της Αμμοχώστου, σημειώνοντας ότι «αυτό το χρονικό διάστημα η τ/κή πλευρά υπαναχωρεί σε συμφωνηθέντα που αφορούν σε ουσιάδεις πτυχές του προβλήματος».

Σε ομιλία του στην 31η αντικατοχική πορεία του Δήμου Μόρφου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ''σε ό,τι με αφορά, θα πράξω ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, η συνταγματική τάξη και η ελάχιστη απαιτούμενη ενότητα''.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος σημείωσε πως ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα η τουρκοκυπριακή πλευρά αθετεί συμφωνηθέντα σε ουσιώδεις πλευρές του προβλήματος.
''Υπαναχωρεί ακόμη και από προηγούμενες συγκλίσεις μεταξύ των δύο μερών, ενώ ταυτόχρονα καταθέτει θέσεις και προτάσεις, οι οποίες αρκετές φορές βρίσκονται εκτός της συμφωνημένης βάσης των διαπραγματεύσεων'', πρόσθεσε.

Αυτή η στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, συνέχισε, εκτρέφεται από την αρνητικότητα, την προκλητικότητα και την επιθετικότητα που παρουσιάζει, ιδιαίτερα, το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκία του κ. Ερντογάν.
Είναι ευθύνη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας, τόνισε, να καλέσουν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία σε τάξη.

''Με τέτοιες συμπεριφορές και τέτοιες θέσεις δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση. Τόσο η Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή ηγεσία πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι οφείλουν να κινούνται εντός του συμφωνημένου πλαισίου'', σημείωσε.
Μια ασύδοτη και αλαζονική Τουρκία, ανέφερε, αποτελεί κίνδυνο και απειλή για την ευρύτερη περιοχή και τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προκλητικής συμπεριφοράς της τουρκικής ηγεσίας, σημείωσε, υπήρξαν οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψη τουστα κατεχόμενα τον περασμένο Ιούλιο.
''Μεταξύ πολλών άλλων ο κ. Ερτογάν τόνισε ότι δεν μπορεί να επιστραφεί η Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Η δική μας η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Χωρίς την επιστροφή της Μόρφου και του Βαρωσιού υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, χωρίς σοβαρές εδαφικές αναπροσαρμογές που θα δώσουν τη δυνατότητα στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση στα σπίτια και τις περιουσίες τους, δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού αποδεκτή και από τη δική μας πλευρά'', πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις έρευνες για εντοπισμό ενδεχόμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, είπε ότι ''η ανεύρεση υδρογονανθράκων και η εκμετάλλευση τους είναι αποκλειστικό, κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας''.
Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τόνισε, δεν είναι υπό διαπραγμάτευση με κανένα.
Υπενθύμισε ότι προηγήθηκε η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με συμφωνίες που συνήψαμε με γειτονικά κράτη της περιοχής.

Είπε ότι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης υπήρξε μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις για τον τόπο τα τελευταία χρόνια.
Προχωρήσαμε στη σύναψη συμφωνίας με την εταιρεία Noble Energy International και αυτή τη στιγμή, συνέχισε, η εταιρεία διεξάγει γεωτρήσεις στο τεμάχιο δώδεκα.
Ολες μας οι δράσεις, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουν αναπτυχθεί στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα του δικαίου της θάλασσας, όπως αυτό καθορίστηκε από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982.

Ο Πρόεδρος είπε πως ''οι έρευνες θα συνεχιστούν παρά τις προκλήσεις και την ένταση που προκαλεί η Τουρκία. Ούτε και μπορούμε να δεχτούμε ότι υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των συνομιλιών και των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση πηγών ενέργειας''.
Η ενδεχόμενη ανεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ανέφερε, αποτελεί ακόμη ένα ισχυρό κίνητρο για λύση του Κυπριακού.
Διανοίγει ταυτόχρονα, συνέχισε, εξαιρετικές προοπτικές στον οικονομικό τομέα για την πατρίδα και το λαό μας.
''Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από την τουρκική πλευρά, Τουρκία και τουρκοκυπριακή ηγεσία, τις οποίες καλώ να αλλάξουν στάση, να γίνουν πιο διαλλακτικοί, να σεβαστούν τα ήδη συμφωνηθέντα, να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να κινηθούν στα πλαίσια της βάσης λύσης όπως καθορίζεται στα πλαίσια του ψηφίσματος 1251 των Ηνωμένων Εθνών'', σημείωσε.

Αν γίνει αυτό, συνέχισε, θα φτάσουμε σε λύση αμοιβαία αποδεχτή σύντομα. ''Εμείς αυτό κάνουμε'', πρόσθεσε.
''Διαπνεόμαστε από καλή θέληση. Εργαζόμαστε για λύση στα πλαίσια της οποίας όλοι οι Κύπριοι πολίτες Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένηδες, Μαρωνίτες και Λατίνοι θα χαιρόμαστε τους καρπούς των φυσικών πόρων του νησιού μας'', ανέφερε.
Είπε πως προχωρούμε με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα στην έρευνα για ανεύρεση υδρογονανθράκων.

Στις προσπάθειές μας αυτές, σημείωσε, έχουμε στο πλευρό μας την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ενωση, μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, γενικά τη διεθνή κοινότητα.
''Ενισχύεται η σημασία της Κύπρου στη διεθνή σκηνή. Η σημαντική στήριξη της διεθνούς κοινότητας έχει επιτευχθεί μέσα από άοκνες προσπάθειες και συνεχείς πρωτοβουλίες της Κυβέρνησής μας. Η στήριξη της διεθνούς κοινότητας αποτελεί την καλύτερη «ασπίδα» των προσπαθειών μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε'', τόνισε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η Κύπρος και ο κυπριακός λαός βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Οι επόμενοι μήνες, ανέφερε, ενδεχόμενα θα καθορίσουν πολλά για το μέλλον μας για τα επόμενα πολλά χρόνια.
Είπε ότι έχουμε κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό, με πρώτο κρίσιμο σταθμό την επερχόμενη συνάντηση της Νέας Υόρκης.
Η Τουρκία απειλεί και προκαλεί, συνέχισε, έχοντας ως στόχο να ματαιώσει τις προσπάθειες μας για ανεύρεση υδρογονανθράκων.

Η πιθανή ανεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, είπε, θα δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές, πολιτικές προοπτικές για τον τόπο.
''Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για την οικονομία. Να αντιμετωπίσουμε την πρωτόγνωρη παγκόσμια οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην Κύπρο και να αντιμετωπίσουμε διαρθρωτικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στον τόπο εδώ και δεκαετίες. Οι προετοιμασίες για την ιδιαίτερα σημαντική Προεδρία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εισέρχονται στο τελικό τους στάδιο'', πρόσθεσε.

Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, χρειάζεται πρώτιστα ενότητα και πολιτική σταθερότητα.
''Η ενότητα και η πολιτική σταθερότητα είναι υπόθεση όλων. Είναι υπόθεση του Προέδρου, των πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας. Ενδεχόμενη υπόσκαψη της πολιτικής σταθερότητας και της ενότητας θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την Κύπρο, το λαό μας και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Σε ό,τι με αφορά, θα πράξω ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, η συνταγματική τάξη και η ελάχιστη απαιτούμενη ενότητα'', συμπλήρωσε.

Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, είπε ο Πρόεδρος, δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση δεν οφείλεται στο στρατηγικό στόχο, στην επιδιωκόμενη δηλαδή λύση.
Οφείλεται, σημείωσε, στις υπέρμετρες απαιτήσεις της άλλης πλευράς, η οποία αρνείται να παραμείνει προσηλωμένη στα πλαίσια της συμφωνημένης βάσης λύσης.

Ενδεχόμενη αλλαγή του στρατηγικού στόχου από δικής μας πλευράς, είπε, απλά θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να απαλλαγεί από το συμφωνημένο πλαίσιο και χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις να προωθήσει αποτελεσματικά το στόχο για δύο κράτη στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στα τρία περίπου χρόνια διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, είπε πως έχει συμφωνηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «κυπριακής καθοδήγησης και ιδιοκτησίας», αποκλείοντας κάθε μορφής επιδιαιτησίας και τεχνικών χρονοδιαγραμμάτων.

Αυτή η διαδικασία, τόνισε, δεν είναι δυνατόν να παραβιαστεί λαμβάνοντας υπόψη και την κακή εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος.
Είπε ότι η διχοτόμηση είναι καταστροφή για τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

''Ο μόνος σίγουρος δρόμος για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας σε τούτο το νησί είναι μια λειτουργική και βιώσιμη λύση'', πρόσθεσε.

''Αυτή η λύση είναι συγκεκριμένη. Εχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο όπως αυτό καθορίστηκε στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων το 1977 και το 1979. Οπως καθορίστηκε στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. Είναι η λύση που υιοθετείται από τη διεθνή κοινότητα. Είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας'', κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"