ΕΔΕΚ: «Η μόνη επιλογή του Προέδρου είναι η παραίτηση»

Με ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ επικρίνει έντονα την αντιθεσμική συμπεριφορά των κυβερνώντων, αναφορικά με το πόρισμα Πολυβίου, τονίζοντας ότι αυτή «κορυφώθηκε με την δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα μελετήσει και το πόρισμα της αστυνομίας. Αγνοώντας, παραγνωρίζοντας και καταπατώντας κάθε συνταγματικόν κανόνα που ορίζει ότι μόνος αρμόδιος να εξετάζει το ανακριτικό υλικό είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και ουδείς άλλος».

Η πολιτική κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, μετά την έκδοση του πορίσματος Πολυβίου απασχόλησε χθες το πρωί το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ, το οποίο συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία.
Το πόρισμα, αναφέρει η ΕΔΕΚ, υπήρξε αντικειμενικό, αμερόληπτο, τεκμηριωμένο «και πρότυπο μιας οιονεί δικαστικής διαδικασίας, που εξασφάλισε την καταξίωση του από το αλάνθαστο λαϊκό αισθητήριο». Το πόρισμα και τα ευρήματα του, σημειώνει, «ταυτίζονται πλήρως με τα συμπεράσματα και τις απόψεις των πολιτών και οι οφθαλμοφανείς πολιτικές ευθύνες καταλογίστηκαν ορθά σε εκείνους που είχαν την διαχείριση του φονικού φορτίου».

«Τώρα πια δεν υπάρχει τρόπος ούτε μετακύλισης, ούτε αποποίησης των ευθυνών» τονίζει η ΕΔΕΚ και υποδεικνύει την ανάγκη να επιδειχθεί η επιβαλλόμενη ευθιξία, ευαισθησία και αυτοσεβασμός, που αρμόζει σε όσους υπηρετούν πολιτικά αξιώματα. Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για μιας τέτοιας έκτασης τραγωδία, επισημαίνει, «δεν μπορεί να είναι άλλη από την παραίτηση και ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν έχει άλλη επιλογή. Η παραίτηση του Προέδρου είναι λαϊκή επιταγή αλλά και συμμόρφωση προς τον πανάρχαιο κώδικά πολιτικής ηθικής».

Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ κατέληξε στα πιο κάτω:

1.Ο επίτροπος Πόλυς Πολυβίου, που διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, εξέδωσε ύστερα από μια διάφανη και ανεπίληπτη διαδικασία, το πόρισμα για τις πολιτικές ευθύνες σε σχέση με την φονική έκρηξη στο Μαρί. Το πόρισμα υπήρξε αντικειμενικό, αμερόληπτο, τεκμηριωμένο και πρότυπο μιας οιονεί δικαστικής διαδικασίας που εξασφάλισε την καταξίωση του από το αλάνθαστο λαϊκό αισθητήριο.

2. Το πόρισμα και τα ευρήματα του ταυτίζονται πλήρως με τα συμπεράσματα και τις απόψεις των πολιτών.

3. Οι οφθαλμοφανείς πολιτικές ευθύνες καταλογίστηκαν ορθά σε εκείνους που είχαν την διαχείριση του φορτίου της πυρίτιδας από τη μέρα εγκατάστασης τους στην Κύπρο, μέχρι και την έκρηξη της 11ης Ιουλίου.

4.Είναι προφανές, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, ότι η πολιτική διαχείριση του ζητήματος οδήγησε στο θάνατο 13 ανθρώπων και στην καταστροφή του μεγαλύτερου ενεργειακού σταθμού της χώρας.

5. Όπως ήταν εξ αρχής αυτονόητο και όπως πιστοποιείται από τα συμπεράσματα του πορίσματος ο επικεφαλής του κράτους ήταν και ο επικεφαλής της πολιτικής διαχείρισης του φορτίου της πυρίτιδας μέχρι και την έκρηξη του. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

6. Τώρα πια δεν υπάρχει τρόπος ούτε μετακύλισης, ούτε αποποίησης των ευθυνών. Ο Πανάρχαιος κώδικας πολιτικής ηθικής σε ότι αφορά την ανάληψη πολιτικών ευθυνών θα πρέπει να λειτουργήσει.

7. Να επιδειχθεί η επιβαλλόμενη ευθιξία, ευαισθησία και αυτοσεβασμός που αρμόζει σε όσους υπηρετούν πολιτικά αξιώματα. Για να λειτουργήσει αποτρεπτικός παράγοντας για συμπεριφορές ανευθυνότητας, ανικανότητας, πλημμελούς επιτέλεσης καθηκόντων και θεσμικής ανεπάρκειας. Αλλά και για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού.
Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για μιας τέτοιας έκτασης τραγωδία δεν μπορεί να είναι άλλη από την παραίτηση. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν έχει άλλη επιλογή. Οφείλει να παραιτηθεί.

8. Η αμφισβήτηση του πορίσματος από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, το υπουργικό συμβουλίου και το ΑΚΕΛ αποτελεί αντιθεσμική συμπεριφορά που δημιουργεί συνθήκες κρίσης των θεσμών, αμφισβήτησης των νόμων και υπόσκαψης του ιδίου του πλαισίου λειτουργίας του δημιουργικού πολιτεύματος.

9. Είναι εξωφρενικό και τραγελαφικό εκείνοι που διόρισαν τον Πόλυ Πολυβίου, που καλούσαν όλους να σεβαστούν το πόρισμα που θα εκδώσει, να σπεύδουν τώρα να αμφισβητούν την ακεραιότητα του πορίσματος του.

10. Η αντιθεσμική συμπεριφορά των κυβερνώντων κορυφώθηκε με την δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα μελετήσει και το πόρισμα της αστυνομίας. Αγνοώντας, παραγνωρίζοντας και καταπατώντας κάθε συνταγματικόν κανόνα που ορίζει ότι μόνος αρμόδιος να εξετάζει το ανακριτικό υλικό είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και ουδείς άλλος.

11. Ο τόπος βιώνει θεσμική κρίση τεραστίων διατάσεων. Η ΕΔΕΚ θα εργαστεί για τη διαφύλαξη των θεσμών, του Συντάγματος και της πολιτικής ηθικής. Θα εγείρει το θέμα στη Βουλή για συζήτηση με μοναδικό στόχο να αναληφθούν οι πολιτικές ευθύνες για το φοβερό έγκλημα της 11ης Ιουλίου. Η παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια είναι λαϊκή επιταγή αλλά και συμμόρφωση προς τον πανάρχαιο κώδικά πολιτικής ηθικής. Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ θα μελετά επί συνεχούς βάσεως στα συλλογικά του όργανα πολιτικές με στόχο τη συμμόρφωση προς το πόρισμα Πολυβίου και την ανάληψη των πολιτικών ευθυνών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"