Φονικός σεισμός στην Ανατολική Τουρκία

Βιβλική καταστροφή με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 7,6 Ρίχτερ στο Βαν της Ανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, που έγινε λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι της Κυριακής. Το Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Τουρκίας κάνει λόγο για 500 έως 1.000 νεκρούς. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν 45 ολοκληρωτικά κατεστραμμένα κτήρια.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 35 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Bαν, στο χωριό Ταμπανλί, και σε εστιακό βάθος 94,5 χιλιομέτρων.

Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή είναι δραματική, αφού τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να προσεγγίσουν εύκολα τους εγκλωβισμένους και τα κατεστραμμένα κτήρια.

Ο δήμαρχος του Βαν απηύθυνε έκκληση για βοήθεια: «Έχουμε πολλούς νεκρούς, θέλουμε βοήθεια, δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε, πρέπει να συνδράμουν επιπλέον σωστικά συνεργεία».

Ο σεισμός, που έγινε σε μικρή απόσταση από το Βαν, μία πόλη με 390.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, έχει κυριολεκτικά ισοπεδώσει μεγάλα τμήματα της πόλης.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και αρκετοί υπουργοί πήγαν εσπευσμένα στις πληγείσες περιοχές, ενώ οι Αρχές έχουν κινητοποιήσει συνεργεία διάσωσης απ' όλη τη χώρα, προκειμένου να σπεύσουν στις δύο πόλεις.


Το σεισμολογικό κέντρο του Kandilli ανακοίνωσε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Tην ίδια ώρα, το σεισμολογικό ινστιτούτο του Πανεπιστήμιου Ατατούρκ υπολογίζει ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7 R.

Να σημειωθεί ότι μετά τον σεισμό ακολούθησαν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις.

Tα τουρκικά Μ.Μ.Ε. αναφέρουν ότι έχουν καταρρεύσει δεκάδες οικίες, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από τούβλα και λάσπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταρρεύσει ένα 7όροφο κτήριο και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως υπάρχουν αρκετοί εγκλωβισμένοι. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στην επαρχία Χακιάρι, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από το επίκεντρο.

Επίσης, έχουν διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η επικοινωνία στην πόλη Βαν.

Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Υπηρεσία Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου σε πραγματικό χρόνο, βασιζόμενη σε στοιχεία της κατανομής του πληθυσμού της περιοχής όπου γίνεται ο σεισμός και της κατάστασης των κτηριακών εγκαταστάσεων και κατασκευών, οι νεκροί μπορεί να κυμαίνονται από 8.000-20.000, ενώ οι τραυματίες από 20.000-60.000.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Νέα σύλληψη για την κλοπή κερματοδέκτη