Δημοψήφισμα για τον Ιανουάριο ανήγγειλε ο Παπανδρέου

Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για «εκβιαστικά διλήμματα» και ζητεί εκλογές

ΑΘΗΝΑ: Δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση, προανήγγειλε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, λέγοντας ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες», η εντολή τους θα μας δεσμεύσει όλους, προσθέτοντας ότι: «λέμε ''όχι'' στις εθνικές εκλογές τώρα γιατί θα ήταν υπεκφυγή και θα οδηγούσε σε διχόνοιες». 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το δημοψήφισμα αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου, οπότε και θα έχει προετοιμαστεί η δανειακή σύμβαση.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι θα προχωρήσουμε».

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε ότι την Τρίτη θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, σημειώνοντας ότι «περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία και η έκφραση της εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση», ενώ νωρίτερα διέψευσε τα περί πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι «θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας, δεν μπορούμε να παρατήσουμε τον αγώνα στη μέση γιατί έτσι συμφέρει ορισμένους», απορρίπτοντας παράλληλα σενάρια συγκυβέρνησης. 

Οπως είπε ο κ. Παπανδρέου, «από τις αρχές τους 2012 θα υπάρχει ένα νέο τοπίο», πρόσθεσε, «θα μπορούμε να πάμε με όλες μας τις δυνάμεις όχι πια στην άμυνα, αλλά στην επίθεση: στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος», προσθέτοντας ότι «ο δρόμος αυτός δεν είναι στρωμένος με πέταλα, έχει όμως ένα τέλος».

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ελληνα Πρωθυπουργό για εκβιαστικά διλήμματα ζητώντας εκλογές. 

Οπως ανακοινώθηκε, ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, θα γίνει δεκτός αύριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, μετά τις ανακοινώσεις Παπανδρέου στη Βουλή, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γ. Μιχελάκης δήλωσε ότι το δημοψήφισμα είναι «συνταγματική και δημοκρατική εκτροπή», λέγοντας πως πρόκειται για «έμμεσο εθνικό διχασμό που διακινδυνεύει την ένταξη στην ΕΕ». Ο κ. Μιχελάκης είπε ότι η Κυβέρνηση «επειδή δεν μπόρεσε να κάνει συνένοχη τη ΝΔ, τώρα θέλει να κάνει συνένοχο τον ελληνικό λαό».

«Εκλογές τώρα», ζητά το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση του δηλώνοντας «όχι στον ωμό εκβιασμό και την ιδεολογική τρομοκρατία σε βάρος του λαού. Ο εκβιασμός δεν θα περάσει». Το ΚΚΕ αναφέρει ότι «η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για δημοψήφισμα σημαίνει ότι στήνεται ένας πελώριος μηχανισμός καταναγκασμού του λαού, όπου η Κυβέρνηση και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, τις απειλές, την προβοκάτσια για να γονατίσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για να υφαρπάξουν το ναι στη νέα σύμβαση» και προσθέτει «Εκλογές τώρα. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να τις επιβάλλουν και να τις υποδεχθούν με μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Με τη δράση και την ψήφο τους να καταφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα, να ανοίξουν το δρόμο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, της εξουσίας των μονοπωλίων».

Το ΚΚΕ εκφράζει παράλληλα την ανησυχία του ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος βάζει «στο ίδιο τσουβάλι η θέση του ΚΚΕ με εκείνη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, παρότι αυτή είναι διαμετρικά αντίθετη, ενώ η στρατηγική της Κυβέρνησης ταυτίζεται με της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και των παρατρεχάμενών τους».

Προσφυγή στις κάλπες ζητά το ΛΑΟΣ, καθώς όπως δήλωσε ο βουλευτής, Μ. Βορίδης η απόφαση ελήφθη ενώ η Κυβέρνηση «βρίσκεται σε αδιέξοδο» και πρόκειται για κίνηση που «βάζει τη χώρα σε κινδύνους».

Τρικ με στόχο την εξοικονόμηση χρόνου στην εξουσία από πλευράς Κυβέρνησης, χαρακτήρισε τις εξαγγελίες ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι το δημοψήφισμα μία «πολύ επικίνδυνη ζαριά» που ευτελίζει τη δημοκρατία και πρόσθεσε ότι «αν πρόκειται απλώς για ''οχυρωματικά έργα'' και προσπάθεια συσπείρωσης των δυνάμεων του Μνημονίου, τότε θα έχει κοντά ποδάρια». Αντίθετα, είπε ο κ. Τσίπρας, «αν πρόκειται για απόπειρα φυγής, δεν αφορά τη χώρα αλλά τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"