Ανησυχίες των κομμάτων από τα συμπεράσματα του ΔΝΤ

Ζητούν από την Κυβέρνηση αναπροσαρμογή της πολιτικής της.
Έντονες ανησυχίες εκφράζουν τα κόμματα από τα αποκαρδιωτικά προκαταρκτικά  συμπεράσματα του ΔΝΤ  για την Κυπριακή Οικονομία. Μόνη λύση, τονίζουν, η δραστική λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση

ΔΗΣΥ: «Λύση τα διαρθρωτικά μέτρα»
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης  Γεωργιάδης δήλωσε, ότι «οι διαπιστώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρέπει όλους να μας προβληματίσουν. Κυρίως την κυβέρνηση».

«Οι βασικές παράμετροι πάνω στις οποίες βασίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2012 ανατρέπονται», είπε και πρόσθεσε ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ύφεση για το 2012 και όχι ανάπτυξη. Προβλέπει έλλειμμα σχεδόν διπλάσιo από αυτό που η Κυβέρνηση εκτιμά».
Η Κυβέρνηση, συνέχισε, «δεν θα πρέπει να επαναλάβει, για άλλη μια χρονιά, το λάθος της κατάρτισης ενός προϋπολογισμού που να βασίζεται σε υπεραισιόδοξα σενάρια αντί στην οικονομική πραγματικότητα».

Πρέπει, είπε, «να σημειωθεί η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι οι συνεχείς αυξήσεις στην φορολογία δεν αποτελούν λύση. Λύση», πρόσθεσε, «είναι τα διαρθρωτικά μέτρα που να περιορίζουν το σπάταλο κράτος».

Ανέφερε ακόμη ότι «η κατάσταση της οικονομίας μας χαρακτηρίζεται ως σοβαρή και ελπίζουμε πως η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ επιτέλους θα το αντιληφθούν. Αναθεωρώντας προκειμένου θέσεις τους που καμία σχέση δεν έχουν με την σύγχρονη πραγματικότητα και τις ανάγκες του τόπου. Όπως έπραξαν προφανώς στο θέμα των καζίνο».

«Τους καλούμε να συνεχίσουν να υιοθετούν, έστω με καθυστέρηση, θέσεις που από καιρό εκφράζουμε», είπε.

ΔΗΚΟ: «ΤΟ ΔΝΤ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕ»
«Οι διαπιστώσεις και οι εισηγήσεις του ΔΝΤ έρχονται να δικαιώσουν τις προτάσεις και τα αιτήματα του Δημοκρατικού Κόμματος για αναπροσαρμογή της οικονομικής πολιτικής», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, καλώντας παράλληλα την Κυβέρνηση «να αναλάβει το ταχύτερο δυνατό σχετικές πρωτοβουλίες. «Τονίζουμε ιδιαίτερα την ανάγκη όπως οι προσπάθειες της Κυβέρνησης κατευθυνθούν προς την εφαρμογή δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών πολιτικών, με σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και δραστική μείωση των κρατικών δαπανών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η διαφύλαξη της σταθερότητας και της βιωσιμότητας του χρηματοοικονομικού τομέα είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διάνοιξη προοπτικών επιστροφής και πρόσβασης στις διεθνείς αγορές».

ΕΔΕΚ : Εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση 

Το ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι η κατάσταση της οικονομίας κρίνεται ως εξαιρετικά σοβαρή και χρήζει άμεσου και αποφασιστικού χειρισμού.

«Γίνεται αντιληπτό», προσθέτει, « ότι οι υπολογισμοί της Κυβέρνησης για ακόμη μια φορά είναι υπεραισιόδοξοι αφού σύμφωνα με το ΔΝΤ το έλλειμμα το 2011 αναμένεται να φτάσει στο 7% (πέραν των 1,2δις ευρώ), το 2012 στο 4% και όχι στο 2,33% που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, χρονιά κατά την οποία αναμένεται συρρίκνωση της οικονομίας».

«Γίνεται ξεκάθαρο», αναφέρει, « ότι απαιτείται ο άμεσος περιορισμός των δαπανών της κρατικής μηχανής, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία Eurostat θυμίζει περισσότερο Ελλάδα, και αναδιάρθρωση του μηχανισμού της ΑΤΑ και του εθνικού συστήματος συνταξιοδότησης.

Λογιστικές αλχημείες που απλά μετακυλούν το πρόβλημα στα επόμενα χρόνια δε μπορούν να θεωρούνται λύσεις».

Το Κίνημα αναφέρει, επίσης, ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού από το προαναγγελθέν δάνειο από τη Ρωσία. Λαμβάνοντας υπόψη το έλλειμμα του 2011 σε συνδυασμό με την ανάγκη αναχρηματοδότησης του χρέους τα κεφάλαια αυτά θα καλύψουν τις ανάγκες της Κυπριακή οικονομίας μέχρι τους πρώτους μήνες του 2012», προσθέτει.
Καλεί την κυβέρνηση «να αφήσει τις δηλώσεις πυροτεχνήματα και τις θεαματικές επισκέψεις και να συγκεντρωθεί στα προβλήματα του τόπου, φέρνοντας στη Βουλή νομοσχέδια τομές που θα περιορίζουν τις δαπάνες και ενισχύουν την ανάπτυξη».

Το Κ.Σ ΕΔΕΚ, καταλήγει η ανακοίνωση, « δεσμεύεται ότι τόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προϋπολογισμών όσο και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές θα στηρίξει προτάσεις που θα βγάλουν τη χώρα από τη συνεχιζόμενη ύφεση και μιζέρια».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"