Σύνταγμα: Ματαιοπονία ο εξαναγκασμός Χριστόφια σε παραίτηση

Η Βουλή χρειάζεται τα τρία τέταρτα των ψήφων, και ο Πέτρος Κληρίδης συνυπογραφήν του Άκη Παπασάββα

Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με απόλυτη σαφήνεια, προστατεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από οποιανδήποτε προσπάθειαν εξαναγκασμού του σε παραίτηση. Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν πρόκειται να απολέσει τον προεδρικό του θώκο, εκτός εάν, πρίν από τη λήξη της θητείας του, αποδειχθεί διανοητικά ανεπαρκής. Επί τούτου, το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σαφέστατο και λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για τον κ. Χριστόφια, ο οποίος, τυγχάνει και ασυλίας. Με τη εκπνοή όμως της θητείας του, σύμφωνα πάντα με το Σύνταγμα, ο κ. Χριστόφιας μπορεί να διωχθεί ποινικά για οποιονδήποτε αδίκημαν το οποίο διαπράχθηκε από τον ίδιο κατά την άσκηση του λειτουργήματός του.

Σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος, η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας κενώνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις: 1) Με τον θάνατό του. 2) Με τη γραπτή παραίτησή του προς τον πρόεδρο της Βουλής. 3) Με την καταδίκη του για εσχάτη προδοσία ή για οποιοδήποτε άλλο αδίκημα ατιμωτικό ή ηθικής αισχρότητας. 4) Λόγω διαρκούς σωματικής ή διανοητικής ανικανότητας ή λόγω μη προσωρινής απουσίας που καθιστά αδύνατη την ενεργό εκπλήρωση των καθηκόντων του.

Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις και μέχρι την αναπληρωματική εκλογή του νέου Προέδρου, που διενεργείται μέσα σε προθεσμία που δεν υπερβαίνει τις 45 ημέρες, ο πρόεδρος της Βουλής, ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της Δημοκρατίας. Για την ποινική δίωξη του προέδρου της Δημοκρατίας με το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας,απαιτείται η κατάθεση από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, σχετικής αίτησης προς το Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από ψήφισμα της Βουλής που εγκρίνεται με μυστική ψηφοφορία και πλειοψηφία τουλάχιστον των τριών τετάρτων των βουλευτών. Το Ανώτατο Δικαστήριο, αφού εξετάσει όλα τα στοιχεία και μαρτυρίες, αποφασίζει κατά πόσο δικαιολογείται η άρση ή όχι της ασυλίας του. Για την ποινική δίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας για αδίκημα ατιμωτικό ή ηθικής αισχρότητας απαιτείται η κατάθεση από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα σχετικής αίτησης προς το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από ψήφισμα της Βουλής, που εγκρίνεται με μυστική ψηφοφορία και κατά πλειοψηφία. Στην προκειμένη περίπτωση, ανοίγει ο δρόμος ενώπιον της Δικαιοσύνης με τη συγκατάθεση του Προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ρίχνουν το γάντι στον Πέτρο Κληρίδη

Έγκριτοι νομικοί - δικηγόροι θεωρούν ότι με βάση το πόρισμα Π. Πολυβίου, μπορεί να ζητηθεί η άρση της ασυλίας του Προέδρου Χριστόφια, θεωρώντας ότι το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εμπίπτει στην κατηγορία με τα ατιμωτικά αδικήματα, που το Σύνταγμα θέτει ως προϋπόθεση, για υποβολή σχετικής αίτησης ενώπιον του Προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αίτηση, η οποία για να κατατεθεί θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Άκης Παπασάββας. Οι εν λόγω νομικοί θεωρούν ότι μέσα στο πόρισμα Πολυβίου υπάρχει αρκετό υλικό που δικαιολογεί την άρση της ασυλίας του Προέδρου Χριστόφια. Να σημειωθεί ότι οι ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας δεν έλαβαν ανακριτική κατάθεση από τον Πρόεδρο Χριστόφια λόγω της ασυλίας του και περιορίστηκαν στα όσα κατέθεσε ενόρκως στην Επιτροπή του κ. Πολυβίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"