Αυξάνεται το διεθνές ενδιαφέρον για τα κυπριακά βυθόπεδα


Περισσότεροι από 40 πετρελαϊκοί κολοσσοί  αγόρασαν αποτελέσματα σεισμικών ερευνών – Ο Κίκης Καζαμίας στο τιμόνι των διαπραγματεύσεων – Ο Σιμόν Πέρες έρχεται στη Λευκωσία. – Το Πίρι Ρέις περιδιαβάζει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ προσελκύουν αυξημένο  ενδιαφέρον των μεγάλων γεωπολιτικών δυνάμεων, που βλέπουν την Κύπρο αναμφίβολα ως έναν πολλά υποσχόμενο ενεργειακό κόμβο στην Ευρώπη, επισημαίνει η Ελληνική Ιστοσελίδα defencenet.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η defencenet, οι πρώτες ενδείξεις από τη γεώτρηση στην "Αφροδίτη", οι οποίες ξεπερνούν κάθε προσδοκία, έχει προκαλέσει αυξημένο  ενδιαφέρον των πετρελαϊκών κολοσσών. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι περισσότερες από 40 εταιρείες έχουν ήδη επιδείξει ενδιαφέρον για την επόμενη αδειοδότηση, αγοράζοντας τα αποτελέσματα των σεισμογραφικών ερευνών, καταβάλλοντας ένα και δύο εκατομμύρια ευρώ για το κάθε κυπριακό βυθόπεδο.

Οι μεγαλύτερες ρωσικές, αμερικανικές, γαλλικές, νορβηγικές, ολλανδικές, κινέζικες και βρετανικές εταιρείες έχουν ήδη στρέψει την προσοχή τους στα κυπριακά «βυθόπεδα».

 Το θέμα της δεύτερης αδειοδότησης της ΑΟΖ της Κύπρου είναι ένα θέμα που συζητείται και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, δήλωσε χθες o Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης. Σε δηλώσεις του στην Πάφο και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο ΥΠΕΣ επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και αυτό, όπως υπέδειξε, αφορά όλα τα οικόπεδα που βρίσκονται στη ζώνη αυτή.
Ο Κίκης Καζαμίας στο τιμόνι των διαπραγματεύσεων
Όπως αναφέρουν πληροφορίες  από κυβερνητικές πηγές, στη λήψη αποφάσεων σε κυβερνητικό επίπεδο έχει πλέον ενεργό ρόλο ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, ο οποίος πιστεύει  ότι με μεθοδικές στοχευμένες αποφάσεις, μπορεί να βοηθηθεί πολύ σύντομα η οικονομία με σημαντικά έσοδα από τον β’ γύρο αδειοδότησης. Ενδεχομένως να φέρει ακόμα και μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια έσοδα, αλλάζοντας ριζικά τη μαύρη εικόνα των οικονομικών δεδομένων της Κύπρου ακόμα και εντός του 2012.

Πάντως, ο δεύτερος γύρος αναμένεται ότι θα εξαγγελθεί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ενώ η υπουργική επιτροπή καταγράφει θετικά το ενδιαφέρον της ισραηλινής εταιρείας Delek για κοινοπραξία, ως προς την κατασκευή τερματικού στην Κύπρο, για υγροποίηση και εξαγωγή του φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά.
Ο Σιμόν Πέρες στη Λευκωσία
 Θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει τις συνομιλίες του Προέδρου του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, κατά την επικείμενη επίσκεψη του στην Λευκωσία.
Για τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ, η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή δήλωσε χθες ότι «έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία τρία χρόνια», προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες, θα αποτελέσει μια ακόμα ευκαιρία αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών.

Ως προς το διεθνές ενδιαφέρον για τα κυπριακά οικόπεδα, η Λευκωσία προσανατολίζεται να δώσει προτεραιότητα σε εταιρείες ρωσικών, γαλλικών και βρετανικών συμφερόντων.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία θεωρεί πως «δικαιούται» ένα «καλό» οικόπεδο βάσει και των υποσχέσεων που της δόθηκαν από την πλευρά του τέως Προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, προς τον Νικολά Σαρκοζί σε συνάντηση των δύο, όπου ο Παπαδόπουλος θέλοντας να εκφράσει τις ευχαριστίες του για τη συμπαράσταση της Γαλλίας στο Κυπριακό, ευχήθηκε να υπάρχει ενδιαφέρον από γαλλικές εταιρείες στο θέμα του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται,  αυτό είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά που τηρήθηκαν για τη συνάντηση, ενώ λόγος έγινε και για τη γαλλική εταιρεία Total, η οποία είναι μια από τις εταιρείες που αναμένεται να διεκδικήσουν οικόπεδο στην κυπριακή ΑΟΖ κατά τον δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων. Ενδιαφέρεται επίσης και δεύτερη γαλλική εταιρεία GazDe France.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, θεωρεί ότι έχει ήδη «κλειδώσει» ένα ή και δύο θαλάσσια βυθόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ και δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, κυρίως λόγω των στενότατων σχέσεων που διατηρεί με τον πρόεδρο Χριστόφια.
Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, η Γαλλία ενδιαφέρεται για τα Κυπριακά βυθόπεδα που ευρίσκονται προς την πλευρά του Λιβάνου, ενώ η Ρωσσία ενδιαφέρεται για τα βυθόπεδα στην νοτιοδυτική ΑΟΖ της Κύπρου.

Ήδη, τόσο η Γαλλία με κορβέτες, όσο  και Ρωσία με το αεροπλανοφόρο «Κουζνέτσοφ», λαμβάνουν θέσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ως προειδοποίηση προς την Τουρκική προκλητικότητα.

Το Πίρι Ρέις  και πάλι στην Κυπριακή ΑΟΖ
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Piri Reis», κινούμενο πολύ αργά λόγω των μηχανικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, συνεχίζει να κινείται εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά με ψυχραιμία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα την κατάσταση» σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις και τη δράση του «Piri Reis» στην ΑΟΖ της Κύπρου, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, τονίζοντας παράλληλα ότι λαμβάνονται «όλα τα μέτρα σε όλα τα επίπεδα, για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε κάθε ενδεχόμενο».

Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό, ο υπουργός Άμυνας κάλεσε την Τουρκία «αντί να προκαλεί, να συνεργαστεί ουσιαστικά για να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα και να κάνουμε την Κύπρο ένα νησί της ελευθερίας, της δημιουργίας και της προόδου, για όλους τους κατοίκους του, για να μπορέσουμε όλοι μαζί, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουμε ειρηνικά και να απολαύσουμε τον πλούτο του τόπου μας».

«Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και αναμένουμε την απάντηση της Τουρκίας», ανέφερε και τόνισε πως η Κύπρος δεν πρόκειται να ακολουθήσει το παιχνίδι των εντάσεων, γιατί «η Κύπρος είναι παράγοντας ομαλότητας, σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή και αυτό πρέπει να κάνει και η Τουρκία».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"