Βουλευτές Κερύνειας: Μην αποτείνεστε στην κατοχική «Επιτροπή»

Οι αιτητές υποχρεώνονται να μεταβιβάζουν την περιουσία τους στην Τουρκική Δημοκρατία
Έκκληση προς τους πρόσφυγες να μην καταφεύγουν στην ούτω καλούμενη επιτροπή αποζημιώσεων, απευθύνουν μέσω κοινής ανακοίνωσή τους οι βουλευτές Κερύνειας, Μάριος Μαυρίδης (ΔΗΣΥ), Πάμπος Παπαγεωργίου (ΑΚΕΛ) και Σοφοκλής Φυττής (ΔΗΚΟ) αφού όπως αναφέρουν έχουν γίνει δέκτες ερωτήσεων από πρόσφυγες σχετικά με τη λεγόμενη «επιτροπή».

Η επιτροπή αυτή αποτελεί κατασκεύασμα της κατοχικής δύναμης ύστερα από απόφαση, δυστυχώς του ΕΔΑΔ αναφέρει η ανακοίνωση προσθέτοντας ότι «η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την απόφαση αυτή για να αυξήσει το ποσοστό της τουρκικής ιδιοκτησίας στην κατεχόμενη από το στρατό περιοχή της Κύπρου».

«Προσπαθεί επίσης να εξουδετερώσει ένα σημαντικό όπλο στον αγώνα μας για την άρση των αδικιών της εισβολής, δηλαδή τα ιδιοκτησιακά και συνεπώς ανθρώπινα δικαιώματα των ελληνοκυπρίων, τους οποίους ανάγκασε να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Προς τούτο, εκμεταλλεύεται τυχόν δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάποιοι πρόσφυγες, προσφέροντας τους χρηματική αποζημίωση, η οποία ούτως η άλλως δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία των περιουσιών, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό της», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι βουλευτές σημειώνουν επίσης ότι «η λεγόμενη επιτροπή δεν παραμένει στον όρο εντολής που της υπέδειξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και απορρίπτει κάθε αποζημίωση, λόγω απώλειας χρήσης της περιουσίας και βάζει ως όρο ότι για να καταβληθεί οποιοδήποτε χρηματικό ποσό θα πρέπει ο πρόσφυγας να μεταβιβάσει την περιουσία στην Τουρκική Δημοκρατία. Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θα καταφέρει, σε βάθος χρόνου, να εξασφαλίσει πλειοψηφία γης στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου».

«Διευκρινίζουμε», τονίζουν οι βουλευτές «προς τον προσφυγικό κόσμο ότι δεν χάνει τα ιδιοκτησιακά του δικαιώματα, αν δεν καταφύγει στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων.

Εκείνο που χάνει με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι τη δυνατότητα προσφυγής στο ΕΔΑΔ για την απώλεια χρήσης της περιουσίας του.

Ακόμα όμως και εκείνοι οι ιδιοκτήτες που θα προσφύγουν στην επιτροπή του καθεστώτος είναι υποχρεωμένοι, αν δεν ικανοποιηθούν και έτσι επιθυμούν να περάσουν από τη λεγόμενη «αναθεωρητική αρχή» της κατοχικής διοίκησης και μόνο μετά από αυτό μπορούν να καταφύγουν στο ΕΔΑΔ (με βάση τα δεδομένα στην απόφαση για την υπόθεση Δημόπουλος).

Είναι πιθανόν, μεταξύ άλλων να επικυρώσει την απόφαση της λεγόμενης επιτροπής ή να αυξήσει κατ’ ελάχιστον την αποζημίωση.

Ασφαλώς όπως σημειώνουν είναι δικαίωμα του κάθε πρόσφυγα να αποφασίσει μόνος του τι θα κάνει, όμως ο καθένας από εμάς έχει καθήκον να διαφυλάσσει την αξιοπρέπειά του.

«Και προπαντός έχουμε καθήκον να λαμβάνουμε υπόψη τις επιπτώσεις των αποφάσεων μας πάνω στην κοινή υπόθεση μας, την υπόθεση της αποκατάστασης των δικαίων μας και τις επιπτώσεις πάνω στο σύνολο των συμπολιτών μας. Το να αυξήσουμε μόνοι μας την τ/κ ιδιοκτησία ή και της Τουρκίας θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος».

Τέλος, οι βουλευτές Κερύνειας κάλεσαν την πολιτεία να εξετάσει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να τροποποιηθεί η απόφαση του ΕΔΑΔ δηλαδή η ανάγκη για προηγούμενη αίτηση στη λεγόμενη επιτροπή και τους πρόσφυγες και άλλους ιδιοκτήτες γης στα κατεχόμενα να μείνουν μακριά, προασπίζοντας την τιμή και τη συνοχή της κοινότητας μας.

Προσέφυγαν στην «επιτροπή» 2,500 χιλιάδες ε/κ

Μέχρι σήμερα προσέφυγαν στη λεγόμενη επιτροπή 2,500 άτομα ενώ πολλοί απέσυραν το ενδιαφέρον τους.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Σοφοκλής Φυττής, ανέφερε ότι στόχος της Τουρκίας είναι η άσκηση πίεσης προς την Ελληνοκυπριακή πλευρά για λύση του κυπριακού, στη βάση των δικών της συμφερόντων. Επίσης, η Τουρκία επιδιώκει την απόκτηση γης, ώστε να επιλυθεί το περιουσιακό, προσθέτοντας ότι με όλα τα σχέδια λύσης, το τουρκοκυπριακό κρατίδιο θα κατέχει γύρω στο 29%.

Σύμφωνα με τον κ. Φυττή, η κατεχόμενη γη φθάνει στο 38,2% της συνολικής έκτασης της Κύπρου, ενώ oι ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα φθάνουν στο 20,8%. Σημείωσε, ότι η τουρκοκυπριακή γη ανέρχεται στο 5,7%, η κρατική - χαλίτικη γη φθάνει στο 8%, εκκλησιαστική γη στο 1% και το ποσοστό της νεκρής ζώνης φθάνει το 2,7%.

Υπέδειξε, παράλληλα ότι εάν η Τουρκία εξασφαλίσει επιπλέον με την αγορά γης γύρω στο 4,55 μέσω της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων ή με την παραχώρηση γης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, τότε θα λυθεί στην ουσία το εδαφικό πρόβλημα, αφού θα κατέχει το τουρκοκυπριακό κρατίδιο την πλειοψηφία της γης στη δική του περιφέρεια.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, εισηγήθηκε την παραχώρηση ενοικίου από την κυβέρνηση, για τις κατεχόμενες ελληνοκυπριακές περιουσίες και την ενίσχυση του φορέα ισότιμης κατανομής βαρών, ώστε να μειωθεί το κίνητρο, για προσφυγή στη λεγόμενη επιτροπή. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"