Ομοσπονδιακοί και αντι-ομοσπονδιακοί τσακώθηκαν μπροστά στον Ντάουνερ

Διάλεξη/συζήτηση με ομιλητή τον Ντάουνερ στη Λάρνακα, με θέμα την λύση του Κυπριακού 

Κανένας δεν μπορεί να δώσει εκ προοιμίου εγγυήσεις ότι η λύση που θα εξευρεθεί για το Κυπριακό μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ηγετών στην Κύπρο θα λειτουργήσει, δήλωσε χθες βράδυ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι ο ίδιος δεν προσπαθεί να επιβάλει θέσεις ούτε και παίρνει το μέρος οποιασδήποτε πλευράς, και σημείωσε πως τα Ηνωμένα Εθνη δεν ήρθαν στην Κύπρο για να βοηθήσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού από μόνα τους, αλλά ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κ. Ντάουνερ μιλούσε κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης /διάλεξης με θέμα ''Οδεύοντας προς μια ομόσπονδη λύση στο Κυπριακό - Τι σημαίνει για εμάς;'' που διοργάνωσε το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ στη Λάρνακα και στην ομιλία του αναφέρθηκε στο μοντέλο Ομοσπονδίας που υπάρχει στην χώρα του την Αυστραλία. Ταυτόχρονα διερωτήθηκε κατά πόσον ο κόσμος γνωρίζει ακριβώς τί σημαίνει Ομοσπονδία.

Αφού ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν εντοπίσει τη λύση για την Κύπρο που είναι όπως είπε η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, είπε ότι οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι χωριστές από αυτές των πολιτειών και σημείωσε πως με βάση τις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο η κεντρική κυβέρνηση θα έχει συγκεκριμένο πακέτο εξουσιών, οι οποίες θα ενταχθούν στο Σύνταγμα όπως είναι η οικονομία, η παιδεία και άλλες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ακρωατηρίου, ο κ. Ντάουνερ ξεκαθάρισε ότι δεν ήρθε στην Κύπρο για να κάνει πολιτική, είπε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ τον έχει διορίσει ως ειδικό του απεσταλμένο για να βοηθήσει τις δύο πλευρές στις συνομιλίες τους για να επιτευχθεί μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση για την Κύπρο και σημείωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει υιοθετήσει ψηφίσματα για τη συγκεκριμένη λύση.

Ταυτόχρονα συνέστησε σε παρευρισκομένους στην εκδήλωση οι οποίοι είχαν επιφυλάξεις και αντιτίθεντο στην διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, να αναφέρουν τους ενδοιασμούς και τις σκέψεις τους στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «ο διάλογος που διεξάγεται είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και εάν πιστεύετε ότι αυτό δεν θα πετύχει τότε είναι δική σας δουλειά να το αναφέρετε στους δύο ηγέτες».

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε σε διάφορες επικρίσεις των παρευρισκομένων για το ρόλο που διαδραματίζει στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού και είπε ότι «εγώ δεν υπερασπίζομαι τίποτε και κάνετε λάθος εάν πιστεύετε ότι εγώ προσπαθώ να επιβάλω μια λύση στο Κυπριακό. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ψηφίσματα για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», είπε, και πρόσθεσε ότι μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας ξεκίνησαν οι συνομιλίες με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ οι οποίες συνεχίστηκαν με τον Ντερβίς Ερογλου.

«Μας κάλεσαν και ήρθαμε εδώ και τα Ηνωμένα Εθνη διευκολύνουν τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Εμείς δεν έχουμε επιβάλει τους εαυτούς μας στην Κύπρο. Οι διαπραγματεύσεις είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και δεν λέμε εμείς στους δύο ηγέτες τί να κάνουν», είπε ο κ. Ντάουνερ, καλώντας όλους όσοι θέλουν να αλλάξουν τη βάση των συνομιλιών να εγείρουν το θέμα «στον κ. Χριστόφια και την κυβέρνησή του. Η δική μας δουλειά είναι να διευκολύνουμε τη διαδικασία και όχι να επιβάλουμε οποιαδήποτε λύση», ανέφερε.

Απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «οι Ε/κ και ο κ. Χριστόφιας δεν επιθυμούν σε περίπτωση μιας λύσης του Κυπριακού να υπάρχουν οι εγγυήσεις που υπήρχαν στις συμφωνίες του 1960, ενώ από την πλευρά τους οι Τ/κ θέλουν τις εγγυήσεις αυτές».

Είπε ακόμα ότι μία εγγύηση ότι η λύση που θα εξευρεθεί στο Κυπριακό θα είναι ενδεχομένως η υιοθέτηση από τα Ηνωμένα Εθνη ενός ψηφίσματος, που θα θεωρηθεί ως ασφάλεια για τη βιωσιμότητα της λύσης. Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ενωση με την επανένωση της Κύπρου θα μπορούσε ίσως να παράσχει εγγυήσεις ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί ως λύση του Κυπριακού θα είναι ασφαλής, ανέφερε.

Ενας ακροατής κατηγόρησε ευθέως τον Αλεξάντερ Ντάουνερ ότι επιβάλλει θέσεις και παίρνει το μέρος μιας συγκεκριμένης πλευράς. Ο κ. Ντάουνερ απάντησε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν παίρνουν το μέρος καμιάς πλευράς και είπε πως «ο Δημήτρης Χριστόφιας μας κάλεσε να έρθουμε εδώ (στην Κύπρο) για να διευκολύνουμε τις διαπραγματεύσεις Πιστεύω» συνέχισε ότι «παρερμηνεύετε το ρόλο μας εδώ και φαίνεται ότι δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι εδώ (στην Κύπρο)».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε πως «η Κύπρος είναι διαιρεμένη πολύ άσχημα, υπάρχει ένα στάτους κβο» στο νησί και είπε πως οτιδήποτε άλλο δημιουργηθεί με τη λύση του Κυπριακού προβλήματος θα αλλάξει το στάτους κβο.

Ανέφερε επίσης ότι ''δεν υπάρχει εγγύηση, κανένας δεν μπορεί να δώσει εκ προοιμίου εγγυήσεις ότι η λύση που θα εξευρεθεί για το κυπριακό πρόβλημα θα λειτουργήσει'', και σημείωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενδιαφέρεται να ακούσει αυτά που ο Δημήτρης Χριστόφιας και οι άλλοι πολιτικοί ηγέτες έχουν να πουν αναφορικά με τη λύση του προβλήματος.

Σε κάποιο σημείο της συζήτησης τα πνεύματα οξύνθηκαν και σημειώθηκαν διαπληκτισμοί μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν και αυτών που είναι εναντίον της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ορισμένοι μάλιστα αποκάλεσαν άλλους «προδότες» με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Μωϋσέως και αρκετά άλλα άτομα να σηκωθούν και να φύγουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"