ΛΙΒΥΗ: Τέλος εποχής.- Νεκρός ο Μουαμάρ Καντάφι, πτώση και της Σύρτης


Χαιρετίζει η διεθνής κοινότητα και καλεί τους Λίβυους σε ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία.

Το τέλος του Μουαμάρ Καντάφι σφραγίστηκε μαζί με την πτώση της γενέτειράς του, Σύρτης, στα χέρια της νέας ηγεσίας της Λιβύης. «Ο Καντάφι σκοτώθηκε στα χέρια της επανάστασης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, δίνοντας τέλος στο «θρίλερ» που εκτυλίχθηκε από χθες το μεσημέρι με τις πληροφορίες περί τραυματισμού και σύλληψής του. Ο συνταγματάρχης επιχείρησε να διαφύγει από τη Σύρτη με κονβόι που χτυπήθηκε από μαχητικά του ΝΑΤΟ. Ανδρες της μεταβατικής ηγεσίας τον εντόπισαν αργότερα κρυμμένο σε αγωγούς αποχέτευσης και η τελευταία του κραυγή ήταν, σύμφωνα με μαρτυρία του στρατιώτη της επανάστασης που τον συνέλαβε, «μην πυροβολείτε».

Στις μάχες που σημειώθηκαν με τις δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου φέρεται να έπεσε νεκρός και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Καντάφι, Αμπού Μπακρ Γιουνούς Τζαμπρ. Ζωντανοί συνελήφθησαν στη Σύρτη ο γιος του Μοτασίμ και ο πρώην εκπρόσωπος του κανταφικού καθεστώτος Ιμπραήμ Μούσα. Ο γιος και «φωνή» του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, πιστεύεται ότι διέφυγε.

Φωτογραφία που απεικονίζει τον Μουαμάρ Καντάφι με μισάνοιχτα μάτια και αίμα στο πρόσωπο μεταδόθηκε διεθνώς, με αξιωματούχο του Μεταβατικού Συμβουλίου να επιβεβαιώνει πως όντως πρόκειται για τον λίβυο συνταγματάρχη.

Αξιωματούχοι της νέας ηγεσίας δήλωσαν επίσης από την Τρίπολη ότι η σορός του Καντάφι μεταφέρθηκε σε μυστική τοποθεσία για λόγους ασφαλείας. Το Al Arabiya μετέδωσε ότι η σορός του Καντάφι έχει μεταφερθεί ήδη στη Μιζουράτα και θα επιτραπεί στο δίκτυο η κινηματογράφηση.

Το «θρίλερ» με την τύχη του Καντάφι ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης με τον στρατιωτικό διοικητή του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Αμπντέλ Μαζίντ να δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ότι ο Καντάφι συνελήφθη και τραυματίστηκε κοντά στη Σύρτη, το πρωί.

Ενώ η γενέτειρεά του έπεφτε στα χέρια των δυνάμεων του Εθνικού Συμβουλίου, ο λίβυος συνταγματάρχης επιχείρησε να διαφύγει από την πόλη με κονβόι που δέχθηκε επίθεση από μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

Μαχητής του Συμβουλίου δήλωσε ότι ήταν μπροστά κατά τη σύλληψή του Καντάφι. Ανέφερε ότι κρυβόταν σε λαγούμι και η τελευταία του κραυγή ήταν «μην πυροβολείτε».

Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι αεροσκάφη του χτύπησαν αυτοκινητοπομπή κανταφικών το πρωί της Πέμπτης κοντά στη Σύρτη. Από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο επισημαίνεται ότι ο Καντάφι πέθανε στα χέρια των στρατιωτών του και όχι από το ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το Al Arabiya.

Λίγο αργότερα και ενώ η είδηση της σύλληψης έκανε το γύρο του κόσμου, ο Αμπντέλ Μαζίντ δήλωσε στο Reuters ότι ο Μουαμάρ Καντάφι υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη κατά την ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε κατά την επιχείρηση σύλληψης. Ανέφερε ότι ο συνταγματάρχης τραυματίστηκε στα δύο πόδια και στο κεφάλι.

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι μετέδωσε εν συνεχεία η λιβυκή τηλεόραση.

Νεκρός έπεσε κατά την ανταλλαγή πυρών και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Λίβυου συνταγματάρχη, Αμπού Μπακρ Γιουνούς Τζαμπρ. Το δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε φωτογραφία ενός άνδρα που ανέφερε ότι είναι ο Αμπού Μπακρ Γιουνούς• είναι ένας άνδρας με γένια και μία τρύπα από σφαίρα στο στήθος.

Χαιρετίζει η διεθνής κοινότητα 
 Το οριστικό πλέον τέλος της εποχής του Μουαμάρ Καντάφι, που ήρθε με τον θάνατο του πρώην ηγέτη στη Σύρτη, καλωσορίζει η διεθνής κοινότητα ζητώντας από τους Λίβυους να επιδείξουν πνεύμα συμφιλίωσης και να φροντίσουν για την ειρηνική μετάβαση σε μία νέα εποχή.

«Είναι σαφές ότι αυτή η ημέρα είναι μία ιστορική ημέρα μετάβασης για τη Λιβύη» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν και κάλεσε τους μαχητές όλων των πλευρών να καταθέσουν τα όπλα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, εκ μέρους της ΕΕ κάλεσαν τη μεταβατική ηγεσία της χώρας να προχωρήσει σε κινήσεις ευρείας συμφιλίωσης που θα περιλάβει όλους τους κατοίκους και θα εξασφαλίσει μία ειρηνική, δημοκρατική και διαφανή μετάβαση.

«Ο αναφερόμενος θάνατος του Καντάφι», ανέφεραν σε κοινή δήλωση πριν ακόμα επιβεβαιωθεί από τις Αρχές ο θάνατος του πρώην ηγέτη, «σημειώνει το τέλος μίας εποχής δεσποτισμού και καταπίεσης, από την οποία οι Λίβυοι υπέφεραν για πολύ».

Μετά το θάνατο του Καντάφι «οι Λίβυοι έχουν περισσότερες ελπίδες να χτίσουν μία δυνατή και δημοκρατική Λιβύη», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Για την αρχή μίας νέας εποχής, την αρχή της δημοκρατίας και της ανοικοδόμησης της Λιβύης έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. Επιπλέον, καθώς η χώρα του σήκωσε μεγάλο βάρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων, δήλωσε περήφανος για το ότι «βοηθήσαμε τα λαό της Λιβύης».







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"