Προωθείται η συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων με την Αίγυπτο

Συνάντηση της Μαρκουλλή με την πρέσβειρα της Αιγύπτου

Η Τουρκία δεν έχει αντιληφθεί τι σημαίνει να είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Άγκυρα έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας «δεν είναι θέμα παζαριού».

Σε δηλώσεις μετά από εθιμοτυπική συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Εξωτερικών με τη νέα Πρέσβειρα της Αιγύπτου στην Κύπρο Menha Mahrous Bakhoum, η κα. Μαρκουλλή είπε ότι ήταν μια ουσιαστική συνάντηση ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Αίγυπτο στις αρχές Νοεμβρίου.

Η Υπουργός έκαμε λόγο για μια πολύ σημαντική επίσκεψη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να συμβάλει στη διαδικασία μετασχηματισμού της Αιγύπτου.

«Θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο σε επαφή με αυτή τη χώρα για να δούμε πως μπορούμε, όχι μόνο να διατηρήσουμε τις παραδοσιακά εξαιρετικές μας σχέσεις, αλλά και να βρούμε τρόπους να συμβάλουμε και εμείς στην ανάπτυξη και την αναδιαμόρφωση των θεσμών αλλά και της δημοκρατίας σ΄ αυτή την πολύ σημαντική γειτονική μας χώρα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αναφορικά με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου, η κα. Μαρκουλλή ανέφερε ότι «η Αίγυπτος τιμά και θα σεβαστεί όλες τις συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Η Υπουργός παρέπεμψε στις δημόσιες δηλώσεις που έχουν γίνει από τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας , προσθέτοντας ότι αυτή η θέση θα επαναβεβαιωθεί και κατά τη διάρκεια της δικής της επίσκεψης στην Αίγυπτο.

Σημείωσε ότι η Κύπρος και η Αίγυπτος, εκτός από τη συμφωνία που έχουν υπογράψει το 2003 για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών, έχουν επίσης υπογράψει και «μια πολύ σημαντική συμφωνία», όπως είπε, για τη συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων η οποία εκκρεμεί για επικύρωση και στις δύο χώρες.

«Αυτό το οποίο έχω ζητήσει από την Πρέσβη της Αιγύπτου είναι να προχωρήσουμε και οι δύο χώρες και ιδιαίτερα η Αίγυπτος προς την κατεύθυνση της επικύρωσης αυτής της πολύ σημαντικής συμφωνίας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε το συντομότερο διάφορα κοινά έργα όσον αφορά τη συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αναφορικά με τη συμφωνία Κύπρου – Λιβάνου για την οριοθέτησης της ΑΟΖ η οποία δεν έχει επικυρωθεί από τη βουλή του Λιβάνου, η κα. Μαρκουλλή είπε ότι «μετά από τη συνάντηση που είχα με τον ομόλογο μου στη Νέα Υόρκη θα επισκεφθεί την Κύπρο μια αντιπροσωπεία από τον Λίβανο η οποία θα αποτελείται καθαρά από τεχνοκράτες τόσο του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά κυρίως από άλλα αρμόδια Υπουργεία, χαρτογράφοι, διάφοροι άλλοι που χειρίζονται θέματα δικαίου της θάλασσας».

Η Υπουργός είπε ότι δεν γνωρίζει ακόμη την ημερομηνία της επίσκεψης της αντιπροσωπείας στην Κύπρο σημειώνοντας ότι αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε αυτή την εβδομάδα είτε την επόμενη.

Ανέφερε ότι στόχος αυτής της επίσκεψης θα είναι «για να συζητήσουμε πάνω σε τεχνοκρατικό επίπεδο κάποιες ανησυχίες τις οποίες έχει ο Λίβανος, όχι για τη συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λιβάνου - γιατί εκεί δεν υπήρχε και δεν θεωρούμε ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα - αλλά σχετικά με κάποιες συντεταγμένες που αφορούν την ΑΟΖ του Λιβάνου με το Ισραήλ».

«Είμαστε στη διάθεση τους να τους ακούσουμε και η δική μου επίσκεψη στο Λίβανο ελπίζω να γίνει αμέσως μετά από αυτή την επίσκεψη, ίσως μέσα στον Νοέμβριο», είπε.

Οι Τουρκικές απειλές

Ερωτηθείσα αν συζήτησε τις τουρκικές απειλές με τη νέα Πρέσβειρα της Αιγύπτου, η κα. Μαρκουλλή είπε ότι η θέση της Αιγύπτου είναι ξεκάθαρη , προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος «αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως και όλες οι άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας».

«Δεν υπάρχει ούτε μια χώρα στον κόσμο η οποία να μην αναγνωρίζει αυτό το αποκλειστικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί, όπως ξέρετε, η πλειονότητα των χωρών είναι συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης των ΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, άρα δεν μπορούν να έχουν διαφορετική άποψη».

Η Τουρκία, είπε, « δυστυχώς όχι μόνο δεν έχει υπογράψει αυτή τη σημαντική Σύμβαση αλλά είναι και πολέμιος της σύμβασης αυτής και έχει τις δικές της ερμηνείες αναφορικά με το δίκαιο της θάλασσας», σημειώνοντας ότι «είναι ακριβώς αυτές τις ερμηνείες που η Τουρκία προσπαθεί να εφαρμόσει με τις σεισμολογικές έρευνες και τις άλλες δραστηριότητες της στην ΑΟΖ» της Κύπρου.

Ερωτηθείσα αν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί σε διαβήματα για καταγγελία των ερευνών της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου με το σεισμογραφικό σκάφος Piri Reis και το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος Bergen Surveyor, είπε ότι έχουν γίνει διαβήματα από την πρώτη μέρα, προσθέτοντας ότι «προβήκαμε σε διαβήματα και προς τη Νορβηγική Κυβέρνηση αλλά και προς τη Γαλλική Κυβέρνηση γιατί εμπλέκεται μια γαλλική εταιρεία η οποία συνεργάζεται με τη νορβηγική εταιρεία».

«Τα διαβήματα μας βέβαια πρωταρχικά απευθύνονται προς τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο τηρούμε συνεχώς ενήμερο για όλες τις εξελίξεις», είπε.

Κληθείσα να σχολιάσει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία πρότεινε στην Κυπριακή Δημοκρατία το άνοιγμα του λιμανιού της Μερσίνας στα υπό κυπριακή σημαία πλοία, έναντι του ανοίγματος ενός κεφαλαίου στην ενταξιακή της πορεία που παραμένει κλειστό λόγω του Κυπριακού, ανέφερε ότι πρόκειται για «πολύ παλιά πρόταση».

Πρόσθεσε ότι «τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η ΕΕ απαίτησε από την Τουρκία το 2004 και η Τουρκία δεσμεύτηκε ότι θα υπογράψει και θα εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας το οποίο προϋποθέτει άνοιγμα όλων των τουρκικών λιμανιών, αεροδρομίων και αεροδιαδρόμων της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν υπάρχει θέμα παζαρέματος».

Βέβαια, συνέχισε, « η Τουρκία είναι γνωστή ανά τους αιώνες για τα παζαρέματα της, αλλά η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η ΕΕ δεν είναι θέμα παζαριού. Είναι θέμα κανόνων και συγκεκριμένων διαδικασιών τις οποίες η κάθε υποψήφια χώρα πρέπει να ακολουθήσει».

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς με τις οποίες ισχυρίζεται ότι η ε/κ πλευρά αποτελεί το Δούρειο Ιππο του Ισραήλ για το θέμα του φυσικού αερίου, είπε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις αποδεικνύουν ότι η Τουρκία δεν έχει αντιληφθεί τι σημαίνει να είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ .

Ανέφερε ότι «είναι η ίδια η υποψήφια χώρα που θα πρέπει να προσαρμοστεί προς την ΕΕ και όχι το αντίθετο. Φαίνεται», πρόσθεσε, « ότι δεν έχουν αντιληφθεί αυτό το πολύ βασικό στοιχείο το οποίο διέπει τις σχέσεις όλων ανεξαιρέτως των υποψηφίων χωρών, όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζουν».

«Ο δρόμος της ένταξης προς την ΕΕ δεν είναι ένας εύκολος δρόμος αλλά είναι ένας δύσκολος δρόμος και προϋποθέτει δύσκολες και σοβαρές αποφάσεις», είπε.

Η Τουρκία, είπε, θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να προχωρήσει με όλο το κόστος που θα έχει, προσθέτοντας ότι θα έχει και πολιτικό κόστος «γιατί σίγουρα θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να προσαρμοστεί προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και θα πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας».

Καταλήγοντας, είπε ότι «είναι ένας δρόμος που δεν τον καθορίζει η ίδια η Τουρκία αλλά που έχει καθοριστεί από την ΕΕ και αν η Τουρκία θέλει να προχωρήσει θα πρέπει να ακολουθήσει αυτόν ακριβώς το δρόμο».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"