Αντιπολίτευση και Κυβέρνηση, σταθερά στο μετερίζι τους

Να παραιτηθείς ... Όχι δεν θα παραιτηθώ – Συμφώνησαν στους χειρισμούς Αναστασιάδης και Καρογιάν.

Ολοένα και πιο ψηλά ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο με τα κόμματα  της αντιπολίτευσης  μονολιθικά να επιμένουν σε παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια και από την άλλη Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ να αποκλείουν πεισματικά τέτοιο ενδεχόμενο, διανθίζοντας ταυτόχρονα την αντιπαράθεση τους με νέους ορισμούς, εμπλουτίζοντας την πολιτική φιλολογία. Χθες εισήγαγαν στην αντιπαράθεση το «πολιτικό ανέκδοτο» και τον «πολιτικό πολιτισμό».

Ο Γιώργος Λουκαϊδης Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη να αποσύρει τους βαρείς χαρακτηρισμούς που εκστόμισε την Κυριακή με αφορμή την επίρριψη από την Αστυνομία ευθυνών στους δύο νεκρούς αξιωματικούς του Ναυτικού, Ανδρέαν Ιωαννίδη και Λάμπρο Λάμπρου. Οι χαρακτηρισμοί οφείλονταν σε φόρτιση ειπς ο Αναστασιάδης και τους απέσυρε, όχι όμως και τα μηνύματα που έστειλε με  τις δηλώσεις του μετά το μνημόσυνο των ηρώων του Μαρί.

Ο Γ. Λουκαίδης  ανέφερε επίσης ότι «τα κόμματα επαναλαμβάνουν συνέχεια τη θέση για παραίτηση του Χριστόφια, βάση των κομματικών συσχετισμών και δημοσκοπήσεων λέγοντας ότι δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του λαού. Αυτό, είπε,  αποτελεί πολιτικό ανέκδοτο αλλά επικίνδυνο ανέκδοτο για την πολιτική σταθερότητα.

 «Αν είναι έτσι κάθε δύο μήνες να κάνουμε δημοσκοπήσεις και αν ο Πρόεδρος δεν απολαμβάνει την πλειοψηφία να παραιτείται» κατέληξε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Με δηλώσεις του μετά το τέλος συνάντησης αντιπροσωπειών ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ χθες το πρωί, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως δεν αποσύρει τα μηνύματα που έστειλε αναφορικά με το θέμα των δύο ηρωικών νεκρών του Ναυτικού.

«Δεν αποσύρω ούτε ένα γιώτα από τα μηνύματα που έστειλα. Αποσύρω τους βαριούς χαρακτηρισμούς. Ήμουν φορτισμένος συναισθηματικά λόγω του χώρου στον οποίο βρισκόμουν», είπε χαρακτηριστικά. 
Νίκος Αναστασιάδης και Μάριος Καρογιάν κάλεσαν εκ νέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες που δεν είναι άλλες από την παραίτησή του, όπως τόνισαν, ώστε να υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης στο εσωτερικό μέτωπο.
Αναστασιάδης και Καρογιάν δήλωσαν την συμφωνία τους ως προς το θέμα αυτό και την εφαρμογή των προτάσεων του ΔΗΚΟ για Κυβέρνηση καθολικής αποδοχής.

Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την χρήσιμη και παραγωγική συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «η κοινή θέση είναι πως ο Πρόεδρος θα έπρεπε, πρέπει, να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες, με ότι αυτό συνεπάγεται που δεν είναι άλλο παρά βεβαίως, προκειμένου να ομαλοποιηθεί και η κατάσταση στον τόπο, της παραίτησής του».

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο πώς βλέπουν τα πράγματα να εξελίσσονται λέγοντας ότι «εκείνο που βλέπουμε σαν σύμπτωση θέσεων είναι στην περίπτωση που αναλάμβανε τις ευθύνες του ο Πρόεδρος και παραιτείτο, ο σχηματισμός μιας Κυβέρνησης καθολικής αν θέλετε αποδοχής - ούτε εμείς εξαιρούμε το ΑΚΕΛ από τη συμμετοχή -κάτω από έναν κοινής αποδοχής Πρόεδρο, με ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης των μεγάλων εθνικών θεμάτων, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αφού θα υπάρχει και η καθολική ενότητα όσον αφορά τους χειρισμούς».

Κληθείς να πει ποιες είναι οι κινήσεις που θα γίνουν όσον αφορά την πολιτική κατάσταση αν ο Πρόεδρος δεν παραιτηθεί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «ένα λέω ότι δεν θα καταργήσουμε το Σύνταγμα».

Εξέφρασε δε τη θέση ότι «πατριώτες είμαστε όλοι, του Προέδρου της Δημοκρατίας μη εξαιρουμένου», προσθέτοντας ότι «μπροστά όμως στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί ο πατριωτισμός υπαγορεύει και ορισμένες κινήσεις».

ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ... 
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη «αν πράγματι αγαπούμε αυτόν τον τόπο δεν θα επιλέγουμε και να νομίζουμε ότι είναι αρκετό να εκφράζουμε το κομματικό ακροατήριο», προσθέτοντας ότι «εδώ θα πρέπει να δούμε ή θα πρέπει να προσμετρήσουμε και ο Πρόεδρος οφείλει να εκτιμήσει πως οδήγησε τα πράγματα έτσι ώστε όχι απλά να τον στηρίζει ένα κόμμα, το θέμα είναι ότι υπάρχει μια ευρύτερη αποδοκιμασία, μια ευρύτερη απογοήτευση και το δυστύχημα είναι ότι κάτω από τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξουν οι πραγματικές συνθήκες πλέον ενότητας ή εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Προέδρου».

Συνέχισε λέγοντας ότι «όσον αφορά το εθνικό θέμα θα πρέπει να πω ότι υπάρχει μια σύμπτωση εκτιμήσεων, ότι το Εθνικό Συμβούλιο δεν τηρήθηκε, τουλάχιστον τους τελευταίους οκτώ μήνες, ενήμερο για τις εντατικές διαπραγματεύσεις». Συνεπώς, είπε, «αγνοούμε, αν υπήρξε η οποιαδήποτε σύγκλιση, σύμπτωση θέσεων, εις ποία κατάσταση βρίσκονται και κατά πόσο ο Πρόεδρος είναι αρκούντως προετοιμασμένος για να συμμετάσχει σε μια σύνοδο με τον Γενικό Γραμματέα (του ΟΗΕ) στις 30 ή τις 31 (Οκτωβρίου)».

«Εδώ θα πρέπει να πω ότι απαιτείται πάρα πολύ σοβαρός προβληματισμός στις κινήσεις τακτικής που θα ακολουθήσει ο Πρόεδρος», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «δεν θέλω να τοποθετηθώ αυτή τη στιγμή, αυτό όμως που με ανησυχεί είναι τι ακριβώς είναι το επιδιωκόμενο και που οδηγούμαστε από τις μέχρι σήμερα διαπιστώσεις, πρώτον της όξυνσης της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και δεύτερον δεν γνωρίζουμε τι έχει στο μεσοδιάστημα μεσολαβήσει κατά τη διάρκεια των εντατικών διαβουλεύσεων».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο ΔΗΣΥ θα παραστεί σε Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι αν και εφόσον συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο τότε το θέμα θα εξεταστεί σε επίπεδο συλλογικών οργάνων του ΔΗΣΥ.

ΚΑΡΟΓΙΑΝ
Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση σε δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ λέγοντας ότι «συζητήσαμε και την πρόταση την οποία έχει υποβάλει το ΔΗΚΟ, οφείλω να πω ότι υπήρξε πλήρης συναντίληψη σε ότι αφορά τους σταθμούς αλλά και το περιεχόμενο αυτής της συγκεκριμένης πρότασης».

Συνέχισε λέγοντας ότι «συζητήσαμε και την πορεία του εθνικού θέματος, εν όψει του διαλόγου που συνεχίζεται – των διαπραγματεύσεων του Προέδρου και του κ. Ερογλου – και εν όψει της συνάντησης της Νέας Υόρκη».

Ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε και αυτός στο θέμα της έλλειψης πληροφόρησης για το αν υπήρξε ή όχι πρόοδος και στις τουρκικές προκλήσεις, επαναλαμβάνοντας πρόταση του ΔΗΚΟ ότι ο Πρόεδρος θα πρέπει να ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών την αναβολή της προγραμματιζόμενης σύσκεψης στη Νέα Υόρκη.

«Εκκληση μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι θα πρέπει μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που θα έχουμε να αφήσουμε πίσω μας τα πείσματα και ν’ αφήσουμε πίσω εκείνες τις λογικές που στο τέλος αν τα πράγματα συνεχίσουν με αυτόν το ρυθμό, τότε ποιο νόημα θα έχει να πούμε ότι ‘καταστράφηκε ο τόπος μας σε πολλά επίπεδα αλλά ξέρετε εσείς έχετε τη μεγαλύτερη και εγώ έχω τη μικρότερη ευθύνη’», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο είναι αν πραγματικά νοιαζόμαστε, έχουμε συναίσθηση της κατάστασης, θα πρέπει να κάνουμε τις υπερβάσεις μας έτσι που πραγματικά να δημιουργηθούν ξανά συνθήκες εσωτερικής συνοχής, να υπάρχει ένα μέτωπο αρραγές, για να μπορέσουμε και πιο αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «οι όποιες κινήσεις ή πρωτοβουλίες του ΔΗΚΟ θα στηρίζονται στο τρίπτυχο της συνταγματικότητας, της νομιμότητας και εντός πλαισίων των δημοκρατικών διαδικασιών». Κληθείς να διευκρινίσει τι θα πράξει το ΔΗΚΟ σε περίπτωση μη παραίτησης του Πρόεδρου ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι «έχουμε κάνει κάποιες σκέψεις, στην κατάλληλη στιγμή θα διατυπώσουμε αυτές τις απόψεις και τις σκέψεις».

Οι δύο Αρχηγοί δήλωσαν ότι συζητήθηκαν και οι δημοτικές εκλογές προς το τέλος της συνάντησής τους.

ΑΠΟΔΕΚΤΗ Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ
Αποδεκτή η απολογία του Προέδρου του ΔΗΣΥ, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί.

''Ιδιαίτερα όταν είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι. Οταν κάποιος είναι συναισθηματικά φορτισμένος δεν μπορεί να μεταχειρίζεται ένα ακατάσχετο υβρεολόγιο ενάντια στους πολιτικούς του αντιπάλους'', κατέληξε.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αυτό που απαιτούν οι πολίτες είναι να υπάρχει ψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού, να υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων χωρίς να προκαλούνται εντάσεις και να εκτοξεύονται ύβρεις και χαρακτηρισμοί, αναφέρει σε σημερινή γραπτή δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση θα συνεχίσουν να εργάζονται για να υπάρξει ηρεμία, σταθερότητα και συνεννόηση στο εσωτερικό της χώρας, γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον.

Ο κ. Στεφάνου αναφέρει πως ''αυτό που απαιτούν οι συνθήκες και οι προκλήσεις που εγείρονται ενώπιον της χώρας μας, είναι σύνεση και συναίνεση στο εσωτερικό μέτωπο''.

''Αυτό που απαιτούν οι πολίτες είναι να υπάρχει ψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού, να υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων χωρίς να προκαλούνται εντάσεις και να εκτοξεύονται ύβρεις και χαρακτηρισμοί'', προσθέτει.

Οπως σημειώνει ''μόνο με συνεννόηση και συλλογική προσπάθεια, αλλά και σεβασμό στους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα τις απειλές της Τουρκίας''.

''Μόνο με συνεννόηση και συλλογική προσπάθεια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που προκαλεί η στάση της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό, μπορούμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια στην ανάγκη για εξυγίανση της οικονομίας και για πραγματοποίηση μιας πετυχημένης ευρωπαϊκής προεδρίας της Κύπρου'', αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΔΗΣΥ: Ο πολιτικός πολιτισμός απαιτεί ηγέτες που να τολμούν να απολογούνται
Απαντώντας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει ότι «ο πολιτικός πολιτισμός, τον οποίο επικαλείται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, απαιτεί όπως οι ηγέτες έχουν το σθένος και την τόλμη να απολογούνται εκεί όπου χρειάζεται και να επιδεικνύουν στην πράξη τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων».

Ο ΔΗΣΥ διερωτάται «το Προεδρικό και η ηγεσία του ΑΚΕΛ, πότε θα απολογηθούν για τις ύβρεις περί πολιτικών πραξικοπηματιών. Πότε θα απολογηθούν προς τον κυπριακό λαό για το έγκλημα που διαπράχθηκε στο Μαρί; Πότε θα απολογηθούν προς τους συγγενείς των 13 νεκρών μας; Πότε, επιτέλους, θα επιδείξουν στην πράξη, ψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού;», αναφέρει.
Στην ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ «σημειώνει τη σημερινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι αυτό που απαιτούν οι πολίτες είναι να υπάρχει ψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού, να υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων χωρίς να προκαλούνται εντάσεις και να εκτοξεύονται ύβρεις και χαρακτηρισμοί».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"