Η Άγκυρα πιέζει Αίγυπτον και Λίβανον να ακυρώσουν τις συμφωνίες ΑΟΖ

Παρασκηνιακή δραστηριότητα του Αχμέτ Νταβούτογλου – Ο Λαμπρινίδης σε περιοδεία στο Κάιρο, Βηρυτό και Αμμάν.
Σε παρασκηνιακές παρεμβάσεις προς την Αίγυπτο και προς τον Λίβανο με σκοπό να ακυρώσουν τις συμφωνίες που έχουν συνάψει με την  Κυπριακή Δημοκρατία για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο προβαίνει η Άγκυρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αθηναίκής εφημερίδας ''Το Βήμα'', η Τουρκική τακτική συμπληρώνει εκείνη της σκληρής ρητορικής και των προκλήσεων που δημοσίως ακολουθεί η Άγκυρα με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Πίρι Ρέις» εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδεία πολεμικών σκαφών, αλλά και την έκδοση ναυτικών αγγελιών με τις οποίες αμφισβητεί τόσο κυπριακές όσο και ελληνικές θαλάσσιες ζώνες όπως στο Καστελόριζο.

Τον ρόλο του χαλαστή έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, παρενέβη προς τη Λιβανική και την Αιγυπτιακή πλευρά στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Η τουρκική παρέμβαση φαίνεται ότι δεν έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία, σε αντίθεση με τον Λίβανο ο οποίος φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντέξει την πίεση της Τουρκίας, εκτιμώντας ότι η Άγκυρα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο μετά την αναταραχή στη Συρία, μια χώρα η οποία, σύμφωνα με τη Βηρυτό, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο γύρω από την εθνική ασφάλεια του Λιβάνου.

Με τις  τουρκικές παρεμβάσεις θα ασχοληθεί  ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, ο οποίος στο πλαίσιο περιοδείας του στη Μέση Ανατολή μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Κάιρο, τον Λίβανο και την Ιορδανία.

Η προσπάθεια της Αγκυρας να παρέμβει παρασκηνιακά στο «παζλ των ΑΟΖ» στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι τυχαία. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είχε ενοχληθεί σφόδρα μόλις αντελήφθη ότι η Κύπρος και η Αίγυπτος είχαν υπογράψει πριν από μερικά χρόνια συμφωνία οριοθέτησης και την ίδια στιγμή η Αθήνα και το Κάιρο είχαν ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες για κάτι ανάλογο.

Η Αγκυρα προέβη τότε σε διάβημα προς το Κάιρο και είχε καταφέρει να παγώσει τις ελληνοαιγυπτιακές συνομιλίες. Η Αθήνα θεωρεί ότι ίσως έχει έρθει ο καιρός να επαναληφθεί η συνεργασία με το Κάιρο, καθώς ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει οικοδομηθεί δίαυλος αμοιβαίας κατανόησης. Αυτό προφανώς θέλει να αποφύγει η Τουρκία. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"