Προβλήματα στον Προϋπολογισμό επισημαίνουν τα κόμματα

Ενδέχεται να μη ψηφισθεί εξ ολοκλήρου.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά την κατ’ άρθρον συζήτηση και ανάλυση των κονδυλίων του Προϋπολογισμού του 2012 που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, δήλωσε ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ψηφιστεί από τη Βουλή, εξ ολοκλήρου, ο Προϋπολογισμός του 2012.

Ανέφερε πως η κατ’ άρθρον συζήτηση θα διαρκέσει τρεις μέρες, με πρόθεση να εξετασθεί πού ξοδεύεται και το τελευταίο σεντ του Κύπριου φορολογούμενου.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία  συζητήθηκαν τα άρθρα των Προϋπολογισμών των Υπουργείων: Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Υγείας και Εξωτερικών, στην παρουσία των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων αυτών.
Διευκρινίζοντας πως επειδή η συνεδρία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών δεν θα προβεί σε δηλώσεις για τη συζήτηση, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι μετά την ανάλυση κάποιων επιμέρους κονδυλίων, διαπιστώνονται κακοδιαχείριση και κενά σε ό,τι αφορά την εποπτεία από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών.

«Τα κενά αυτά μετουσιώνονται σε υπερβολικές και αχρείαστες δαπάνες στον Προϋπολογισμό του 2012», πρόσθεσε, αναφέροντας πως το ΔΗΚΟ θα αναφερθεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «πιστεύουμε ότι υπάρχει τεράστιο φάσμα ευκαιρίας περαιτέρω εξοικονομήσεων», προσθέτοντας ότι ενδεχομένως να προβούμε σε εισηγήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης των Προϋπολογισμών και εάν δεν εισακουσθούν οι εισηγήσεις μας είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να κοπούν συγκεκριμένα κονδύλια, τα οποία η πλειοψηφία της Βουλής θα αποφασίσει ότι δεν δικαιολογούνται, νοουμένου ότι θα ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, γιατί υπάρχει ακόμα το ενδεχόμενο να μην ψηφιστεί από τα κοινοβουλευτικά κόμματα εξ’ ολοκλήρου ο Προϋπολογισμός του 2012».

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου αναφερόμενη στην κατ’ άρθρο συζήτηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, είπε πως από την κατ’ άρθρο συζήτηση προκύπτουν ερωτηματικά που αφορούν θέματα πολιτικής του Υπουργείου Υγείας στα οποία θα απαντήσει ο Υπουργός Υγείας κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας στην παρουσία του αρμοδίου Υπουργού.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε από την πλευρά του ότι αποτελεί «μελανό σημείο» στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών το «πετσόκομμα», του επιδόματος τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας κατά 45%.
Ανέφερε ότι στο όνομα της οικονομικής κρίσης «πέφτει πετσόκομμα και γερό ψαλίδι» στις παροχές τις οποίες οι Οικολόγοι θεωρούν αναπτυξιακές, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν να πιστέψει κανένας ότι αυτές οι χορηγίες πήγαιναν τόσα χρόνια σε εκατομμυριούχους», καθώς δεν είναι δυνατόν οι μισοί Κύπριοι να είναι εκατομμυριούχοι.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε, εξάλλου, ότι τα κονδύλιά που αφορούν την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ είναι διάσπαρτα μέσα στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ πρόσθεσε ότι στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών υπάρχει κονδύλι, το οποίο ανέρχεται περίπου σε 1,7 εκατ. ευρώ, για την αγορά ή ενοικίαση καινούριων αυτοκινήτων πολυτελείας για χρήση κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, τα οποία, όπως είπε, θα αντικαταστήσουν μετέπειτα τα αυτοκίνητα των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων.

Ερωτηθείς αν το Υπουργείο Οικονομικών εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η στόχευση των κοινωνικών παροχών μέσα από το σχετικό νομοσχέδιο, ανέφερε ότι «αυτό θα το δούμε όταν έρθει το νομοσχέδιο», ενώ πρόσθεσε ότι «εμείς δηλώνουμε από πριν ότι είμαστε εναντίον, γιατί μιλούμε για πετσόκομμα».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι με τον κρατικό προϋπολογισμό «μπορούμε να βαδίζουμε στο 2012 επιτυγχάνοντας ένα δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3%», σύμφωνα και με τις απαιτήσεις της ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι μέσα από ένα τριετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης το έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 2%.
Συμπλήρωσε ότι ο προϋπολογισμός είναι επηρεασμένος από τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και είπε ότι σε αυτόν περιέχεται η στόχευση των κοινωνικών παροχών και το δεύτερο πακέτο οικονομικών μέτρων, που για πρώτη φορά αγγίζουν συσσωρευμένα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας.

Ερωτηθείς σχετικά με τη στόχευση των κοινωνικών παροχών και τις περικοπές στο επίδομα τέκνων και στη φοιτητική χορηγία, ο κ. Λαμάρης ανέφερε ότι ο στόχος είναι οι κοινωνικές παροχές, ύψους 1,6 δις ευρώ, να μειωθούν μέσω της στόχευσης των επιδομάτων κατά 200 εκατ. το 2012. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι η στόχευση θα διαφανεί μέσα από το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών.

Σε ερώτηση για την αναφορά που έκανε ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης για μείωση κονδυλίων της τάξης του 45% και αν αυτό επηρεάζει το 9% των δικαιούχων, όπως είχε λεχθεί από την Κυβέρνηση, ο κ. Λαμάρης έδωσε ως παράδειγμα μια τρίτεκνη οικογένεια με εισόδημα πέραν των 70 χιλ. ευρώ ετησίως, λέγοντας ότι τέτοιες περιπτώσεις θα επηρεαστούν.
Διευκρίνισε ότι υπάρχει πρόταση για ενοικίαση αυτοκινήτων για να καλυφθούν οι ανάγκες της περιόδου αυτής, με κονδύλι ύψους 1,7 εκατ. από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης για 37 οχήματα της Αστυνομίας, καθώς και άλλο κονδύλι ύψους 2 εκατ. από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών για 40 αυτοκίνητα.

Ο κ. Λαμάρης είπε ότι δεν έχει υπάρξει κατάληξη ως προς το θέμα, καθώς η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Συμπλήρωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο της ενοικίασης των αυτοκινήτων κατά τα δεύτερο εξάμηνο του 2012 και είπε ότι μετά τη λήξη της Προεδρίας τα οχήματα είτε θα επιστραφούν στην εταιρεία που θα κερδίσει την προσφορά είτε θα αγοραστούν σε συγκεκριμένη τιμή.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε ότι εκ πρώτης όψεως επιβεβαιώνεται η άποψη ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια για μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού.

Ανέφερε ότι πρόθεση του κόμματός του είναι να μελετήσει τον προϋπολογισμό, ώστε να εντοπίσει εκείνα τα κονδύλια στα οποία υπάρχουν περιθώρια μείωσης και πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ με στοχευμένο τρόπο θα κάνει τις εισηγήσεις της, ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ερωτηθείς για τα σημεία του προϋπολογισμού όπου φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει περιορισμός των δαπανών, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι υπάρχουν θέματα υπερωριών, επιδομάτων βάρδιας, εκπαιδευτικά και ενημερωτικά σεμινάρια και γενικότερα κονδύλια, τα οποία όπως είπε, με λίγη προσπάθεια θα μπορούσαν να βελτιωθούν ενόψει της κρίσιμης συνεδρίας που περνά η οικονομία σήμερα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"