Κρίσιμες ώρες στις Βρυξέλλες - Την Τετάρτη οι αποφάσεις

Συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ-Σαρκοζί 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Κοινή Συνέντευξη Τύπου έδωσαν το απόγευμα της Κυριακής, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι όλες οι αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα αλλά και την κρίση του ευρώ θα ληφθούν την Τετάρτη, παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής.  Όπως ανακοίνωσαν οι δύο ηγέτες αργότερα θα έχουν συνάντηση με τον Eλληνα πρωθυπουργό.

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι δεν πρόκειται για μία κρίση του ευρώ αλλά για κρίση υπερχρέωσης, προσθέτοντας πως η ευρωζώνη καλείται να αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες λόγω του λανθασμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό κούρεμα, η Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένα ποσοστά αλλά και για συγκεκριμένες πολιτικές και αρκέστηκε στο να πει ότι το άχθος του χρέους της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Από την άλλη, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι όλοι πρέπει να αναλαβάνουν τις ευθύνες τους προκειμένου να μην υπάρξει καταστροφή του ευρώ, ενώ υποστήριξε πως για το θέμα της Ελλάδας οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ληφθεί ανυπερθέτως μέχρι την Τετάρτη, κάνοντας λόγο μάλιστα για μια δέσμη μέτρων, η οποία θα βοηθήσει τη χώρα μας να βγει από την κρίση.
Την ίδια ώρα, τα σενάρια για το ύψος και τις επιπτώσεις της απομείωσης του ελληνικού χρέους να δίνουν και να παίρνουν. Τρεις διαφορετικές επιλογές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των αρχηγών των κρατών - μελών της ΕΕ.

Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του στην έναρξη της Συνόδου την Κυριακή, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι υπογράμμισε την κρισιμότητα των στιγμών, λέγοντας πως «οι τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις είναι βαθιά σοβαρές: οι χαμηλότεροι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, η άνοδος του ποσοστού ανεργίας, οι πιέσεις στις τράπεζες και οι κίνδυνοι στα ομόλογα των κρατών».

«Οι συναντήσεις μας σήμερα και την Τετάρτη αποτελούν ίσως τα πιο σημαντικά βήματα, σε μια ακολουθία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ακόμη κι αν χρειαστούν κι άλλα βήματα» σημείωσε, άφησε, δε, να εννοηθεί ότι το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα της Συνόδου της Κυριακής θα αφορά μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, σύμφωνα με υπηρεσιακό έγγραφο που περιήλθε την Κυριακή στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, τρεις διαφορετικές μέθοδοι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των αρχηγών των κρατών - μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το πρώτο σενάριο προβλέπει την ενεργοποίηση των εθνικών μηχανισμών παροχής εγγυήσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει κρατικές εγγυήσεις που θα μοιραστούν ισομερώς και θα τεθούν υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, η οποία θα παίξει ρόλο συμβούλου.
Το τρίτο σενάριο στηρίζεται στη δημιουργία ενός νέου «επενδυτικού οχήματος», που θα τροφοδοτηθεί από τις συνεισφορές των κρατών - μελών. Οι εγγυήσεις αυτές θα συγκεντρωθούν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία έχει εκφράσει προθυμία να παίξει αυτό το ρόλο.

«Η ανακεφαλαιοποίηση είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι αρκετή» αναφέρει το έγγραφο, ενώ ο συντάκτης του επιμένει ότι η επανάληψη της χρήσης των μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν το 2008, δεν θα μπορέσει να λύσει τις δυσκολίες των τραπεζών, στο σημερινό περιβάλλον της αγοράς.

Πρόοδο στις ευρωπαϊκές συνομιλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης διαπίστωσαν τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Νικολά Σαρκοζί σε ξεχωριστές τους δηλώσεις, με την Γερμανίδα καγκελάριο να εκτιμά πως η -δεύτερη- Σύνοδος Κορυφής της Τετάρτης θα καταλήξει σε «φιλόδοξο απότελεσμα».

Ενώ οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις συνεχίζονται, η καγκελάριος αναγνώρισε πως οι συζητήσεις είναι δύσκολες, υπογραμμίζοντας πως Γερμανία και Γαλλία «έχουν κεντρικό ρόλο» σε αυτές.

«Οι αποφάσεις πρέπει να προετοιμαστούν με τον κατάλληλο τρόπο» ανέφερε η Μέρκελ μιλώντας το Σάββατο σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας: «Πιστεύω πως οι υπουργοί Οικονομικών κάνουν πρόοδο ώστε να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας μέχρι την Τετάρτη». «Η λύση θα επιτευχθεί τη Τετάρτη» ανέφερε η καγκελάριος, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σε παρόμοιους τόνους ήταν και οι δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί λίγες ώρες αργότερα στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ενδεικτική του πυρετώδους ρυθμού των διαβουλεύσεων ήταν η συνάντηση που είχαν κανονίσει Μέρκελ, Σαρκοζί, Ρομπάι και Μπαρόζο το βράδυ του Σαββάτου σε μία προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών στον γαλλογερμανικό «άξονα» για την αντιμετώπιση της κρίσης. Παρ' όλα αυτά το χάσμα παραμένει μεγάλο.

Η σημερινή σύνοδος, πάντως, δεν αναμένεται να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις, αφού αυτό θα γίνει, αν όλα πάνε καλά, στο Eurogroup της Τρίτης και στο δεύτερο μέρος της Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη.

Tην ίδια ώρα, διάφορα σενάρια κυκλοφορούν για το ύψος κουρέματος των ελληνικών ομολόγων. Την αναγκαιότητα κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 50 με 60% φέρεται να υπογράμμισε η Άγκελα Μέρκελ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι σε περίπτωση που δεν ληφθούν αποφάσεις τώρα, το κούρεμα που θα πρέπει να υποστεί η ελληνική οικονομία θα πρέπει να φτάσει μέχρι και 80%. Στην έκθεση τονίζεται πως πρέπει να γίνει τώρα ένα κούρεμα της τάξης του 60%, προκειμένου να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Εurogroup) συμφώνησαν για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα ανέλθει στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"