Καρογιάν και Ομήρου συμφωνούν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Απευθύνουν  νέα, κοινή έκκληση στον Πρόεδρο Χριστόφια να παραιτηθεί. – Παραπέμπουν τις επαφές για τις Δημοτικές  σε τοπικό επίπεδο.

Έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει δεύτερες σκέψεις, έκαναν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν και ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, έπειτα από χθεσινή συνάντηση τους.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου είπε ότι είχαν μια εκτεταμένη συζήτηση για την πολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην χώρα μετά την τραγωδία της 11ης Ιουλίου, την έκδοση του πορίσματος Πολυβίου, την επίρριψη ευθυνών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από αυτό το πόρισμα και την άρνηση ανάληψης των πολιτικών και προσωπικών ευθυνών που έχουν καταλογιστεί από αυτό το πόρισμα.

Η χώρα, είπε ο κ. Ομήρου, βρίσκεται πράγματι σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Βιώνουμε μια θεσμική κρίση η οποία ανησυχεί τους πολίτες και επηρεάζει αρνητικά τις εθνικές προοπτικές. «Είναι η χειρότερη κρίση που διέρχεται ο τόπος μετά την τραγωδία του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής το 1974».

Κατέληξαν, είπε, στο ομόφωνο κοινό συμπέρασμα ότι ο τόπος πρέπει επιτέλους να εξέλθει από την κρίση αυτή και από το πολιτικό αδιέξοδο. «Είναι η έκκλησή μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, να επανεκτιμήσει τη στάση του και να διευκολύνει τις πολιτικές εξελίξεις και την είσοδο της χώρας στην πολιτική ομαλότητα», δήλωσε ο κ. Ομήρου.

Ανέφερε περαιτέρω ότι συζήτησαν και τις απόψεις του ΔΗΚΟ με τις οποίες «δεν έχουμε καμία διαφωνία, αντίθετα έχουμε ομοφωνήσει στην ανάγκη, μετά τη διευκόλυνση των πολιτικών εξελίξεων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή κυβέρνησης ευρύτατης αποδοχής, η οποία να οδηγήσει τη χώρα μέχρι τις εκλογές του 2013». Και με ένα κοινό πρόγραμμα για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την χώρα, το κυπριακό πρόβλημα, την οικονομία, φυσικό αέριο, απειλές της Τουρκίας, κυπριακή προεδρία της ΕΕ, συμπλήρωσε.

«Είμαστε έτοιμοι», συνέχισε, «να εμπλακούμε σε ένα διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις γύρω από αυτήν την προοπτική».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι συζήτησαν σε έκταση την επικείμενη συνάντηση της Νέας Υόρκης μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια, του Ντερβίς Ερογλου και του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Η κοινή θέση των κομμάτων, ανέφερε, είναι ότι δεν υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις οι οποίες καθιστούν χρήσιμη μια τέτοια συνάντηση. Αντίθετα, είπε, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι δεν έχει σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος όπως είχε λεχθεί στην Γενεύη ότι θα πρέπει να προϋπάρξει πρόοδος για να πάμε στη συνάντηση της 30ης και 31ης Οκτωβρίου. Αντίθετα, συνέχισε, είχαμε μια κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας και κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας ως αποτέλεσμα των απειλών που διατυπώνονται για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πλαίσια του Θαλασσίου Δικαίου, και ο κίνδυνος είναι μεγάλος σε αυτή τη συνάντηση να γίνει καταγραφή συγκλίσεων με αποτέλεσμα να κλειδωθούν οριστικά υπέρ της τουρκικής πλευράς μια σειρά υποχωρήσεων τις οποίες έχει προβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις οποίες διαφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού ελληνισμού, να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε μια διεθνή, πολυμερή διάσκεψη που θα λειτουργήσει ως ένα νέο Μπούργκενστοκ ή να κηρυχτεί αδιέξοδο και στην καλύτερη περίπτωση να επιρριφθεί ισόβαθμα η ευθύνη για το αδιέξοδο και στις δύο πλευρές.

Γι αυτούς τους λόγους, δήλωσε, η θέση και των δύο κομμάτων είναι η αναβολή αυτής της συνάντησης δεδομένου ότι δεν προϋπήρξαν οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις.

Για το θέμα των Δημοτικών εκλογών, είπε ο κ. Ομήρου, «πιστοί στις διακηρύξεις μας ότι τον πρώτο λόγο τον έχουν οι τοπικές κοινωνίες, αποφασίσαμε να συνεχιστούν σε επαρχιακό και τοπικό επίπεδο οι επαφές μεταξύ των κομμάτων, με στόχο να αναδειχθούν ικανοί, άξιοι, εκείνοι οι οποίοι θα υπηρετήσουν τις ανάγκες και τις ευαισθησίες και οράματα των πολιτών σε κάθε τοπική κοινωνία».

Από την πλευρά του, ο κ. Καρογιάν είπε ότι είχαν μια πολύ ουσιαστική και δημιουργική συζήτηση. Στο επίκεντρο της συζήτησης, είπε, ήταν η πολιτική κατάσταση στον τόπο μετά από την έκδοση του πορίσματος Πολυβίου, οι συνθήκες μέσα από τις οποίες πορεύεται το κράτος, η κοινωνία και ευρύτερα το πολιτικό σύστημα, και συζήτησαν τους κινδύνους που διατρέχει η κοινωνία και ο τόπος με την παρατεταμένη πολιτική αλλά και θεσμική κρίση.

Πρόσθεσε ότι κοινή διαπίστωση είναι ότι «η εξέλιξη αυτής της διαδικασίας πισωγυρίζει τον τόπο, δημιουργεί ανεπιθύμητες καταστάσεις και στο τέλος αυτός που θα πληρώσει το τίμημα είναι ο πολίτης, είναι η κοινωνία και ο τόπος μας».

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «διότι εκείνος είναι που διόρισε τον κ. Πολυβίου, εκείνος είναι που δεσμεύτηκε ενώπιον του κυπριακού λαού ότι θα αναμένει την έκβαση και τα αποτελέσματα του πορίσματος και ο ίδιος θα αναλάβει τις ευθύνες του, να τις αναλάβει πραγματικά και έχουμε πει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία μετά από αυτήν την εξέλιξη όπως έχει δημιουργηθεί».

Αναφορικά με την πρόταση του ΔΗΚΟ, ο κ. Καρογιάν είπε ότι υπήρξε πλήρης ταύτιση και στις εκτιμήσεις και στις εισηγήσεις. «Είναι η ώρα που θα πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», δήλωσε προσθέτοντας ότι «από κοινού όλοι πρέπει να διαχειριστούμε αυτό το μεταβατικό στάδιο μέχρι τις εκλογές». Υπάρχουν πέντε βασικοί τομείς, συνέχισε, «που μπορούμε να εξασφαλίσουμε και διασφαλίσουμε συγκλίσεις από όλες τις πολιτικές δυνάμεις με έναν επικεφαλής που να είναι ευρύτερης αποδοχής, που έχει την έξωθεν και έσωθεν καλή εικόνα, που να μπορεί να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα των συγκλίσεων που μπορεί να επιτευχθούν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στα κεφάλαια του κυπριακού, οικονομίας, ενέργειας, θεσμών, και της προεδρίας της κυπριακής Δημοκρατίας της ΕΕ».

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», είπε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα είναι εκεί και κάθε μέρα που χάνεται είναι πολύτιμος χρόνος για την κοινωνία μας και στο τέλος εξανεμίζονται οποιεσδήποτε προοπτικές. «Αυτός ο τόπος έχει προοπτικές, αρκεί να καταφέρουμε να υπερβούμε όλοι τον εαυτό μας, να επιδιώξουμε αναστροφή αυτού του κλίματος και ταυτόχρονα, χωρίς πείσματα, γόητρα, εμμονές να δούμε ποιο είναι αυτό που πρέπει να υπηρετήσουμε, το υπέρτατο καλό που είναι η σωτηρία του τόπου μας, αλλά και η διάνοιξη εκείνων των προοπτικών για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο για την κοινωνία και τους πολίτες».

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι τους πολίτες «δεν τους ενδιαφέρει ποιος έχει λάθος ή ποιος έχει σωστό ή ποιος έχει την μεγαλύτερη και ευθύνη και -για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους- πάντοτε, τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο πρώτος τη τάξει, ο πρώτος πολίτης αυτής της Δημοκρατίας, όποιος και να είναι. Ευθύνες έχουμε όλοι, όμως τις περισσότερες ευθύνες τις έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και γι’ αυτό ζητούμε, παρακαλούμε, απευθύνουμε αυτήν την έκκληση να γίνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις γιατί δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι όλοι νοιαζόμαστε για την προοπτική και το μέλλον αυτού του τόπου και θέλουμε να έχει μια καλύτερη τύχη».

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Καρογιάν είπε ότι το ΔΗΚΟ έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις και απευθύνθηκε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην μπει στη διαδικασία του πάρε-δώσε.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα του έχει διαφωνήσει «με τις υποχωρήσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις ούτε καλούμενες συγκλίσεις», που υπήρξαν στο παρελθόν. «Αρα από ποιο σημείο μπορούμε εμείς να συνεχίσουμε να δίνουμε. Αυτό είναι το πρώτο βασικό σημείο. Γι’ αυτό η έκκλησή μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να μην μπει σε αυτή τη διαδικασία».

Είχαμε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού ξεκαθαρίσει με τη Γραμματεία του ΟΗΕ ότι δεν είναι η πλευρά μας που ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις αλλά είναι η τουρκική πλευρά που κατά συρροή παραβιάζει και το θεσμικό πλαίσιο, και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και τη συμφωνημένη βάση. Είναι η τουρκική πλευρά που υποβάλλει προτάσεις συνομοσπονδίας και κορυφώνει τις απειλές εις βάρος της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και απειλεί και εκβιάζει τους πάντες, είναι ο ταραξίας και συνεχίζει να υπαγορεύει τους όρους της.

Από τη στιγμή που ένα από τα προαπαιτούμενα, στην τελευταία συνάντηση στη Γενεύη, ήταν να υπάρχει επαρκής πρόοδος και συγκλίσεις, «ποια είναι ήταν η πρόοδος που έχει διαπιστωθεί εκτός αν υπάρχει πρόοδος και δεν τη γνωρίζουμε, ποιες είναι οι συγκλίσεις στις οποίες έχουμε καταλήξει, εκτός αν υπάρχουν συγκλίσεις και εμείς δεν τις ξέρουμε, δεδομένου ότι το Εθνικό Συμβούλιο εδώ και κάποιους μήνες δεν συνέρχεται και η πολιτική ηγεσία βρίσκεται σε πλήρη άγνοια για το τι συμβαίνει. «Λόγω και της ευρύτερης κατάστασης που υπάρχει και της μη σύγκλησης του ΕΣ, της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης που υπάρχει, πόση προετοιμασία έχει γίνει;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι ένα μικρό κομμάτι της συνάντησης αναλώθηκε στις δημοτικές εκλογές όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων και το κάθε κόμμα θα κάνει τις τελικές του τοποθετήσεις τις επόμενες μέρες. «Εχουμε πει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να μείνει μακριά από τους όποιους πολιτικούς, εκλογικούς ανταγωνισμούς» και να μπει σε νέες διαστάσεις που να συνάδει με σύγχρονες κοινωνίες.

Ανέφερε ότι το απόγευμα θα συνέλθει το Εκτελεστικό Γραφείο για συζήτηση εκτενώς του θέματος και το ΔΗΚΟ εντός των προσεχών ημερών, θα έχει ολοκληρωμένη εισήγηση την οποία θα θέσει ενώπιον της κοινωνίας και ενώπιον του λαού.

Στόχος και επιδίωξη μας, είπε, είναι η πολιτική σταθερότητα και όχι η πολιτική ανωμαλία και να υπάρχουν προοπτικές και όχι να αποκοπούν και κάθε μέρα που περνά μέσα από αυτές τις συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις τόσο δυσκολεύει τα πράγματα για την κοινωνία και στο τέλος κανείς δεν θα βγει κερδισμένος.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο το ΔΗΚΟ να αποχωρήσει από το Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Καρογιάν είπε «η απάντησή μου είναι απλή, το ΔΗΚΟ ήταν πάντοτε ένα υπεύθυνο κόμμα. Για το ΔΗΚΟ προέχει πάντα το εθνικό καλό και το δημόσιο καλό και το συλλογικό καλό και όχι το κομματικό καλό. Το ΔΗΚΟ πλήρωσε τίμημα και για τη σοβαρότητα, και για την υπευθυνότητά του και για τον τρόπο που προσπάθησε να διαχειριστεί τα ζητήματα. Δεν είναι θέμα αποκόμισης κομματικού οφέλους. Αν ο τόπος χαθεί τι να κάνει κάποιος τα κομματικά οφέλη», είπε, για αυτό το λόγο θα τοποθετούμαστε.

Είπε επίσης ότι σε «αχρησία δεν είμαστε εμείς που οδηγήσαμε το ΕΣ. Εμείς ζητήσαμε εδώ και αρκετές μέρες τη σύγκληση του για να θέσουμε επί τάπητος αυτά που έχουμε θέσει δημόσια γιατί δεν υπήρχε το θεσμικό βάθρο μέσα στο οποίο να τοποθετηθούμε».

Ανέφερε ότι το ΕΣ είναι χρήσιμος θεσμός και -όπως έλεγε ο μακαριστός Τάσσος Παπαδόπουλος- τη διαχείριση του Κυπριακού την έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το ΕΣ και διερωτήθηκε ποια προετοιμασία έχει γίνει ενόψει της συνάντησης της Ν. Υόρκης, αναφέροντας ότι το ΕΣ δεν έχει συγκληθεί, δεν ακούστηκαν οι απόψεις και οι προβληματισμοί των κομμάτων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"