Μετά το Εθνικό Συμβούλιο, όξυνση των αντιπαραθέσεων

«Ο Πρόεδρος έχει εγλωβιστεί» δηλώνει η αντιπολίτευση, «και εμπιστεύεται μόνο τον εαυτό του». «Δεν του δώσαμε ούτε θα του δώσουμε λευκή επιταγή να διαχειριστεί την τύχη του Κυπριακού Ελληνισμού» δηλώσει ο Νίκος Αναστασιάδης.

Οι αντιπαραθέσεις Αντιπολίτευσης και Κυβέρνησης-ΑΚΕΛ έχουν όξυνθεί ακόμη περισσότερο μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής. Η συνεδρία συνεκλήθη από τον Πρόεδρο ενόψει της τριμερούς συνάντησης της Νέας Υόρκης, με σκοπό την επισκόπηση των εξελίψεων στις συνομιλίες Χριστόφια –Ερογλου και συζήτηση της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ελληνική πλευρά στη συνάντηση της Νέας Υόρκης. Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης με ανακοινώσεις και δηλώσεις στελεχών τους έχουν εξαπολύσει έντονη κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ούτε πλήρη ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών τους έκαμε, ούτε διέγραψε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στη Νέα Υόρκη.

Το Εθνικό Συμβούλιο δεν εξέτασε τα οποιαδήποτε σενάρια για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ενημέρωσε το σώμα, παρά την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας, είτε για την ημερήσια διάταξη, είτε για τους προσδοκώμενους σε αυτή τη συνάντηση στόχους, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

Δύο κατά την άποψή του, ανέφερε, είναι τα ενδεχόμενα. «Είτε ο κ. Χριστόφιας γνωρίζει, που είναι περισσότερο πιθανόν, τους σχεδιασμούς των Ηνωμένων Εθνών για την τριμερή και τους αποκρύβει από την πολιτική ηγεσία. Είτε - και αυτό είναι πολύ πιο επικίνδυνο - ούτε γνωρίζει τί πάει να κάμει στη Νέα Υόρκη. Θέλω να κάμω ξεκάθαρο πως δεν δώσαμε και δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή διαχείρισης της τύχης του κυπριακού Ελληνισμού στον κ. Χριστόφια, την ώρα μάλιστα που ακόμα και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ δηλώνει πως υπάρχει κίνδυνος εκτροπής στην τριμερή της Νέας Υόρκης για λύση εκτός του συμφωνημένου πλαισίου», είπε.

«Είναι με λύπη μου που παρατηρώ πως τούτες τις κρίσιμες ώρες που απαιτείτο και απαιτείται συλλογικότητα, ο πρόεδρος Χριστόφιας για άλλη μια φορά επιλέγει να εμπιστεύεται μόνο τον εαυτό του», πρόσθεσε.
O πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ. Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι η στήριξη του κόμματος του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γίνεται σε αρχές που αφορούν τη δημοκρατική και δίκαιη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας 
ότι «δεν είναι ευθύνη της ΕΔΕΚ εάν ο πρόεδρος Χριστόφιας επιλέγει μιαν πολιτική διαχείρισης του Κυπριακού που εκφεύγει από τις αρχές και τις θέσεις που θα διαφυλάξουν και θα κατοχυρώσουν μια δημοκρατική και δίκαιη λύση του εθνικού προβλήματος».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΥΡΩΚΟ, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, σε δηλώσεις του  στη Λεμεσό, εξέφρασε την άποψη ότι «οι πολιτικές δυνάμεις, πλην του ΑΚΕΛ, και η πλειοψηφία του λαού δεν εμπιστεύονται τον Πρόεδρο Χριστόφια για να συνεχίσει να χειρίζεται το Κυπριακό».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εγκλωβισμένος στα δικά του τραγικά λάθη και δεν έχει επιλογές για να διαχειριστεί επαρκώς τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, είπε ο κ. Ερωτοκρίτου και πρόσθεσε.
«Με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας, στη Νέα Υόρκη ή θα οδηγηθούμε σε ναυάγιο των συνομιλιών ή ο κ. Χριστόφιας θα μας φέρει και άλλες υποχωρήσεις, ελπίζοντας ότι έτσι εξευμενίζει τον ΟΗΕ και την Άγκυρα», είπε.
Η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ιωάννα Παναγιώτου.

διέγνωσε διάσταση απόψεων και έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης τόσο για τα τεκταινόμενα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού όσο και για την επικείμενη συνάντηση της Νέας Υόρκης,
Σε δηλώσεις της την Κυριακή στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της σύνθεσης της νέας Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος, και κληθείσα να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στο Εθνικό Συμβούλιο της Παρασκευής, αλλά και τα όσα ακολούθησαν, η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως «η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα» διότι, όπως εξήγησε, «και η ενημέρωση που πήραμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν γενική όσον αφορά το τί συμβαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επίσης όσον αφορά και την στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Πρόεδρος στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ».

Κληθείσα να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει πως δεν υπήρξε πλήρης ενημέρωση για την πορεία των συνομιλιών τους τελευταίους έξι μήνες, η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως η ενημέρωση που έγινε ήταν υπό τη μορφή γενικών πληροφοριών «τις οποίες είχαμε δει», όπως είπε, «και στα φύλλα των εφημερίδων τις προηγούμενες ημέρες».

Ερωτηθείσα κατά πόσο θεωρεί, σε ό,τι αφορά την στρατηγική, ότι δεν υπήρξε ενημέρωση ή ότι δεν υπάρχει καθόλου στρατηγική, η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων δήλωσε ότι δεν υπάρχει στρατηγική αντιμετώπιση σε σχέση με το τί θα παρουσιαστεί στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ούτε και υπάρχει ένα σχέδιο Β’ για το τί γίνεται πριν ή μετά τη συνάντηση σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχτούν ομαλά.

«Και φαίνεται», συνέχισε, «ότι δεν εξελίσσονται ομαλά γιατί ξέρουμε και τις θέσεις της Τουρκίας και τις απειλές της Αγκυρας τον τελευταίο καιρό - ο στόλος τους είναι πολύ κοντά μας - άρα το κλίμα είναι φοβερά δύσκολο τόσο σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας όσο και σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεδομένου του ότι και ο ίδιος ο Πρόεδρος παραδέχεται ότι ο Ντερβίς Ερογλου υπαναχωρεί συνεχώς».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενεργεί αυτοβούλως αλλά και ποιός είναι τελικά ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου, η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως το Εθνικό Συμβούλιο θα είχε έναν ουσιαστικό ρόλο αν έπαιρνε μιαν ομόφωνη απόφαση με την οποία θα δεσμευόταν ο Πρόεδρος στη συνάντηση της Νέας Υόρκης. Επανέλαβε πως αυτή ήταν ακριβώς και η πρόταση των Οικολόγων στο Εθνικό Συμβούλιο, δηλαδή να υπάρξει μια ομόφωνη απόφαση που να δεσμεύσει τον Πρόεδρο στα θέματα που έχουν να κάνουν με την αποδοχή διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, την επιδιαιτησία και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Από την άλλη πλευρά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι « ο ΔΗΣΥ και ο κ. Αναστασιάδης, αντί να θέτει προβληματισμούς, θα ήταν καλά να λέει άποψη», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ πιο έντιμο αυτό που έπραξαν το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, να εκφράσουν δηλαδή τη διαφωνία τους με την πραγματοποίηση της», είπε, προσθέτοντας ότι  «είναι πολύ πιο έντιμο αυτό που έπραξαν κόμματα όπως το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, να εκφράσουν δηλαδή τη διαφωνία τους με την πραγματοποίηση της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ενώ ο ΔΗΣΥ θέτει προβληματισμούς που ουσιαστικά καταλήγουν σε συμπεράσματα. ''Και το συμπέρασμα ένα είναι, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να πάει στη Νέα Υόρκη. Αυτό δεν το λένε βέβαια και δεν το λένε για ευνόητους λόγους γιατί μέχρι σήμερα ακολουθούσαν μιαν εντελώς διαφορετική πολιτική σε αυτά τα ζητήματα'', είπε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"