Ντάουνερ και Πάσκο πήραν τα ηνία από τα χέρια του Μπαν Κι Μουν

Οι τριμερείς έγιναν «σύνεγγυς» με τους Πάσκο και Ντάουνερ να προωθούν, σε χωριστές συναντήσεις με Χριστόφια και Έρογλου, «γεφυρωτικές προτάσεις». – Έντονες αντιδράσεις για τη διαδικασία από τα κόμματα και τον Αρχιεπίσκοπο να διερωτούνται πού άφησε την «Κυπριακή Ιδιοκτησία» ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Χωρίς μεγάλες προσδοκίες για επίτευξη προόδου, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του ΟΗΕ, ξεκίνησαν χθες οι συνομιλίες για το Κυπριακό στην έπαυλη "Greentree Estate" της περιοχής Μανχάσετ, στο Λονγκ 'Αιλαντ της Νέας Υόρκης.

Το πρόγραμμα του διημέρου των διαπραγματεύσεων άρχισε με πρόγευμα εργασίας και την καθιερωμένη φωτογράφιση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Στη συνέχεια, οι τρεις ομάδες (Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και Ηνωμένα Έθνη) άρχισαν ένα "νέο γύρο" διαλόγου, με στόχο να υπάρξουν συγκλίσεις σε ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού: περιουσιακό, διακυβέρνηση και ιθαγένεια. Η Τουρκοκυπριακή πλευρά φαίνεται ότι δεν θα αποδεχτεί συζήτηση και στο εδαφικό. Οι Οηέδες άρχισαν τις εκ του σύνεγγυς επαφές του με συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστόφια και συνέχισαν με τον Έρογλου. Οι εκ του σύνεγγυς θα συνεχισθούν σήμερα.

Ο γ.γ. Μπαν Κι Μουν αποχώρησε  γύρω στο μεσημέρι (τοπική ώρα) και θα επανέλθει σήμερα στις 3 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ, παραθέτοντας δείπνο προς τιμή των δύο ηγετών και των συνεργατών τους.

Οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα γίνουν με την διαδικασία «εκ του σύνεγγυς»  με τον  ειδικό σύμβουλο του γ.γ. στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ και τον βοηθό γ.γ. αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις, Λιν Πάσκο να πραγματοποιούν χωριστές συναντήσεις με τους Χριστόφια και Έρογλου, στους οποίους θα υποβάλλουν «γεφυρωτικές προτάσεις» στα υπό συζήτηση θέματα και να καταγράφουν τις αντιδράσεις τους με σκοπό να εξασφαλίσουν συγκλίσεις.

Σύμφωνα με τη Γραμματεία του ΟΗΕ, έγινε αλλαγή στο αρχικό πρόγραμμα και ο Μπαν Κι-μουν θα διαβάσει την Τρίτη το πρωί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών τη δήλωση που θα έχουν συμφωνήσει οι δυο πλευρές και όχι σήμερα το βράδυ, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί και χωρίς μάλλον την παρουσία Χριστόφια και Έρογλου.

Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές των Ηνωμένων  Έθνών, στόχος  είναι να παρουσιαστεί «κατάσταση νέων συγκλίσεων» ώστε να δοθεί νέα περίοδος διαπραγματεύσεων με προσανατολισμό νέα τριμερή περί τον Μάρτιο 2012, για να υπάρχει χρόνος πρός κατάληξη σε Διεθνή Διάσκεψη πρίν την κυπριακή προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο.

Οι εξελίξεις στη Νέα Υόρκη και ειδικότερα η καθιέρωση της εκ του σύνεγγυς διαδικασίας προκάλεσε αντιδράσεις στην Κύπρο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, διαβλέποντας προσπάθεια να οδηγηθούν οι συνομιλίες σε επικίνδυνη επιδιαιτησία, μέσα σε εκβιαστικό χρονοδιάγραμμα.

Το Σάββατο ο γενικός γραμματέας ενημερώθηκε από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ για τις τελευταίες συναντήσεις Χριστόφια – Ερογλου στη Λευκωσία, ενώ ο ειδικός σύμβουλος, ο βοηθός γενικός γραμματέας κι η ομάδα κυπριακού παρακάθισαν σε σύσκεψη για την προετοιμασία της συνάντησης.

Επίσης το Σάββατο ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε ημίωρη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος ήταν στις ΗΠΑ για τη συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με ελλαδική διπλωματική πηγή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών για θέματα που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση και τη συνάντηση του Greentree, ενώ ο κ. Λαμπρινίδης για τη συνάντησή του με τη Χίλαρι Κλίντον.
Ο κ. Λαμπρινίδης διαβεβαίωσε τέλος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πλήρη υποστήριξη από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στους χειρισμούς του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"