Ομήρου: Η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι ευρωπαϊκή.

Μονόδρομος η αλλαγή τακτικής και στρατηγικής στη διαχείριση του Κυπριακού

Η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, να σέβεται και να είναι εναρμονισμένη με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και δεν μπορεί να θεωρείται δήθεν «μαξιμαλισμός» η επιδίωξη λύσης που θα έχει τα χαρακτηριστικά και τις διασφαλίσεις που υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου. 

Μιλώντας στα Αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμή του λαϊκού ζωγράφου
Μιχαήλ Κκάσιαλου στην Λάρνακα, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως δεν μπορεί η Κύπρος, μέλος ισότιμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καταστεί μέσα από τη λύση ευρωπαϊκή χώρα δεύτερης κατηγορίας. 

''Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη σταθερότητα και την ειρήνη. Μόνο έτσι μπορεί να αποκατασταθεί το δίκαιο και η ομαλότητα στην Κύπρο και την περιοχή'', σημείωσε.

Αξιοποιώντας, συνέχισε, το νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον μέσα στο οποίο είναι πλέον ενταγμένο το Κυπριακό, με ανάπτυξη πρωτοβουλιών και κινήσεων από τη δική μας πλευρά, με πλήρη και συνεχή συντονισμό με την Ελλάδα και με σφυρηλάτηση της εθνικής ομοψυχίας, μπορούμε να προσβλέπουμε βασικά στη λύτρωση από τα δεινά που επισώρευσε η προδοσία και το έγκλημα του 1974.

Η αλλαγή τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού, είπε ο κ. Ομήρου, είναι πλέον μονόδρομος. 

''Είναι επιτακτική αναγκαιότητα που συνδέεται άμεσα με τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού'', σημείωσε.

Οι κατά καιρούς διάφορες προτάσεις και προσεγγίσεις των Τούρκων στο Κυπριακό πρόβλημα, είπε ο κ. Ομήρου, προνοούν την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων με μια μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια, πράγμα που ανοίγει το δρόμο για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής. 

''Σε αυτές τις αδιάλλακτες προτάσεις εξακολουθούν να επιμένουν στις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις τα τελευταία τρία χρόνια'', σημείωσε.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, συνέχισε, η ανάγκη πρόταξης της δικής μας αποφασιστικής αντίστασης αποτελεί υπέρτατο πατριωτικό καθήκον. 

Και δεν είναι θέμα επιλογής, είπε, ανάμεσα σε προσφερόμενες υπαλλακτικές πορείες η ανάγκη αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού. 

''Είναι ιστορική εθνική επιταγή και αδήριτη ανάγκη. Είναι θέμα επιβίωσης του λαού και της πατρίδας μας απέναντι σε ένα αδίστακτο κατακτητή που απειλεί το εθνικό μας μέλλον'', σημείωσε.

Τριάντα επτά χρόνια μετά την τραγωδία, με νωπές τις μνήμες και ανεπούλωτα τα τραύματα, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στην υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού. 

Η Τουρκία, είπε, συνεχίζει να κλιμακώνει τις προκλήσεις της τις τελευταίες εβδομάδες διατυπώνοντας απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η δήθεν συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους για καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, σημείωσε, είναι εξ υπαρχής άκυρη και θεωρείται ως ουδέποτε υπάρξασα. 

''Αυτό προκύπτει από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 186 του 1964, 541 του 1983 και 550 του 1985 που καθόρισαν ως μοναδικό υποκείμενο Διεθνούς Δικαίου την Κυπριακή Δημοκρατία. Περαιτέρω η λεγόμενη συμφωνία Τουρκίας – ψευδοκράτους συγκρούεται ευθέως με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας του 1982 την οποία πεισμόνως αρνείται να κυρώσει η Τουρκία'', πρόσθεσε. 

Πρόκειται, συνέχισε, για μια ακόμα έκνομη ενέργεια της Τουρκίας η οποία στερείται οποιασδήποτε νομικής θεμελίωσης από άποψη Διεθνούς Δικαίου.

''Καταγγέλλουμε τις δόλιες τουρκικές συμπεριφορές όπως και τις δήθεν προσφορές διαμεσολάβησης και επιδιαιτησίας που πραγματικό στόχο έχουν τη συγκάλυψη και ενθάρρυνση της τουρκικής προκλητικότητας'', συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος εκτενώς στην ζωή και την προσφορά του Μιχαήλ Κκάσιαλου είπε ότι αυτός τίμησε τον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο.

Είπε ότι ''χάρη στους πίνακες του, που είναι πολύτιμοι για το λαογραφικό πλούτο, διασώζονται στολές, αντιλήψεις, επαγγέλματα και τόσα άλλα στοιχεία. Ακόμα και τα ζώα, που αφθονούν στους πίνακες του, έχουν κάτι σαν μια ανθρωπομορφική έκφραση αγαθότητας''. 
Ο Κκάσιαλος, ανέφερε, προεκβάλλει στους πίνακες του τις μνήμες και τις εμπειρίες του, χρωματίζει το πανόραμα του ακάματου αγώνα και της εσωτερικής αγωνίας της αιώνιας καθημερινότητας του λαού μας.

''Πρέποντος και καθηκόντως το Κοινοτικό Συμβούλιο Άσσιας τιμά τη μνήμη του υπέροχου ζωγράφου Μιχαήλ Κκάσιαλου'', συμπλήρωσε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"