Τουρκία: Τα σκάνδαλα πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη


Στην εκτίμηση ότι η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να πλήξει την οικονομική της ανάπτυξη, εξέφρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μεχμέτ Σιμσέκ. Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί ότι μια παρατεταμένη κρίση θα μπορούσε να αποδυναμώσει την κρατικό αξιόχρεο της χώρας.


H ευρεία έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς, την οποία ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει «συνομωσία» με στόχο την υπονόμευση της κυβέρνησής του, κλονίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Τουρκία με τη λίρα να διολισθαίνει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τον πληθωρισμό να αυξάνεται και την ανάπτυξη να επιβραδύνεται.

«Αντιμετωπίζουμε μια σημαντική πρόκληση σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο πιστεύουμε ότι δεν θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα» είπε ο Σιμσέκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.

«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια επιβράδυνση της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Σύμφωνα ωστόσο με τη βασική μας υπόθεση, πιστεύω ότι καθώς η αβεβαιότητα ελαττώνεται και το οικονομικό περιβάλλον γαληνεύει… η ανάπτυξη θα μπορούσε μολαταύτα να φθάσει γύρω στο 4% (φέτος)», προσέθεσε ο υπουργός.

Παράλληλα ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανέφερε ότι αν και η πολιτική κρίση δεν επηρεάζει άμεσα την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, την οποία τοποθετεί στη βαθμίδα «ΒΒΒ-», η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα μπορούσε να αποδειχθεί περισσότερο επιζήμια.
Πιέσεις προς την Κεντρική Τράπεζα
Οι οικονομικές και πολιτικές πιέσεις που προκαλεί το σκάνδαλο εκτιμάται ότι μπορεί να καθυστερήσουν για πολλούς ακόμη μήνες την υιοθέτηση μιας πιο σφικτής νομισματικής πολιτικής, που θα σταθεροποιούσε τον πληθωρισμό και θα έβαζε φρένο στη διολίσθηση της τουρκικής λίρας που έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά στην ιστορία της τουρκικής οικονομίας, όπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στα χρηματιστήρια της Τουρκίας, επικρατεί σχεδόν η συναίνεση ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα έπρεπε να είναι πολύ υψηλότερα, κατά τουλάχιστον 3- 4 ποσοστιαίες μονάδες, ισχυρίζονται κάποιοι χρηματιστές, προκειμένου να αμβλυνθεί η πίεση προς το νόμισμα της χώρας.

Η κεντρική τράπεζα, ωστόσο, εμφανίζεται απρόθυμη να αυξήσει το βασικό επιτόκιο υπό τον φόβο ότι θα επιβράδυνε την ανάπτυξη εν όψει των δημοτικών και προεδρικών εκλογών.
Ο Σιμσέκ είπε ότι η Τουρκία λαμβάνει μέτρα για να διατηρήσει την εσωτερική ζήτηση σε λογικά επίπεδα χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για αύξηση των επιτοκίων, υποστηρίζοντας τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής.

Απομακρύνθηκε ο εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης
Απομακρύνθηκε χθες το βράδυ από τα καθήκοντά του ο εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης Ζεκερία Οζ, ο οποίος είχε ξεκινήσει την επιχείρηση της 17ης Δεκεμβρίου. Ο Ζεκερία Οζ μετατέθηκε στην εισαγγελία Μπακίρκιοϊ κι έτσι πλέον δεν θα είναι αρμόδιος για τις υποθέσεις διαφθοράς που εμπλέκουν στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η απόφαση λήφθηκε χθες το βράδυ από το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), αν και δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία καθώς τις τελευταίες μέρες είχε ξεκινήσει ένας πόλεμος εναντίον του Ζεκερία Οζ από τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες Σαμπάχ και Τακβίμ. Το απόγευμα της Δευτέρας οι δύο εφημερίδες έγραψαν ότι ο Ζεκερία Οζ είχε πάει διακοπές με την οικογένειά του σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο στο Ντουμπάι και τα έξοδα τα είχε πληρώσει όλα ο επιχειρηματίας Αλί Αγάογλου, ο οποίος είχε συλληφθεί για διαφθορά με την επιχείρηση της 17ης Δεκεμβρίου και αφέθηκε αργότερα ελεύθερος.

Ο Ζεκέρια Οζ αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι τα έξοδα τα είχε πληρώσει ο ίδιος και ζήτησε να του επιτραπεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων να τους παραδώσει όλες τις αποδείξεις. Σήμερα αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου για να δώσει στη δημοσιότητα τις αποδείξεις.

"Αυτοί που διέδωσαν τις συκοφαντίες αυτές αν δεν μπορούν να τις αποδείξουν ας παραιτηθούν, αν τις αποδείξουν θα παραιτηθώ εγώ", είπε ο Ζεκερία Οζ.

Το δικαιολογητικό του διατάγματος για μετάθεση του Ζεκερία Οζ από την εισαγγελία Κωνσταντινούπολης στην εισαγγελία Μπακίρκιοϊ αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα. Ο Ζεκερία Οζ χθες το βράδυ σε δήλωσή του σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι επιβεβαίωσε τη μετάθεση ωστόσο είπε ότι δεν θα κάνει καμιά άλλη δήλωση.

Μπορεί η απόφαση αυτή του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων να ικανοποιεί το κυβερνών κόμμα ωστόσο είναι δυσαρεστημένο από τη στάση των μελών του. Για παράδειγμα η χθεσινή απόφαση έναρξη έρευνας και εναντίον του νέου αρχηγού Αστυνομικής Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, ο οποίος πρόσκειται στον Τούρκο Πρωθυπουργό προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στο κυβερνών κόμμα.

Στόχος τώρα του ΑΚΡ είναι να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του και το HSYK καθαρίζοντάς το πλήρως από τα γκιουλενικά στοιχεία.

Γι’ αυτό ακριβώς και χθες το βράδυ υποβλήθηκε τροποποιητική πρόταση νόμου προς το προεδρείο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το HSYK, σύμφωνα με την οποία σε μεγάλο βαθμό οι αρμοδιότητές τους θα μεταφερθούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Μόλις περάσει η τροποποιητική πρόταση θα ανοίξει ο δρόμος να αλλάξουν όλα τα μέλη του HSYK και έτσι το ΑΚΡ θα έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"