Στροφή μαθητών στην Τεχνική Εκπαίδευση

Στροφή μαθητών στην Τεχνική ΕκπαίδευσηΛευκωσία: Νέα δεδομένα δημιουργούνται για τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, καθώς φαίνεται να προσελκύει το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων μαθητών. Η πτωτική τάση που παρατηρείτο για χρόνια, στον αριθμό των παιδιών που επέλεγαν τις Τεχνικές Σχολές, ανήκει πλέον στο παρελθόν και όπως αποκαλύπτουν τα στατιστικά δεδομένα, κατά την τελευταία τριετία η ΜΤΕΕ ξαναμπαίνει στο «παιχνίδι» και αρχίζει να κερδίζει χαμένο έδαφος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ» από τον διευθυντή της ΜΤΕΕ, Ηλία Μαρκάτζιη, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά οι μαθητές που προτίμησαν την Τεχνική Εκπαίδευση ανέρχονται σε 4.656. Πέρσι έφταναν τους 4.447 και έναν χρόνο προηγουμένως, δηλαδή το 2010-2011 ήταν 4.199. Προκύπτει δηλαδή, ότι σε δυο χρόνια οι εγγραφές αυξήθηκαν κατά 457 και μάλιστα, σε μια περίοδο όπου ο μαθητικός πληθυσμός της Μέσης Εκπαίδευσης συρρικνώνεται εξαιτίας της υπογεννητικότητας.

Αναλυτικότερα, από τους 4.656 εφήβους, οι 1.073 επέλεξαν θεωρητική κατεύθυνση, οι 3.328 πρακτική κατεύθυνση, ενώ οι υπόλοιποι 255 φοιτούν σε Εσπερινές Σχολές. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αύξηση παρατηρείται σε όλες τις κατευθύνσεις (θεωρητική και πρακτική), όπως επίσης σε όλες τις Τεχνικές και Εσπερινές Σχολές που λειτουργούν παγκύπρια.

Όσον αφορά στις δηλώσεις για εγγραφή στην Τεχνική Εκπαίδευση κατά τον προσεχή Σεπτέμβριο, μέχρι στιγμής ανήλθαν σε 1.431 σε σύγκριση με 1.324 που ήταν πέρσι, την ίδια εποχή. Είναι γι’ αυτό που η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας εκφράζει την εκτίμηση ότι τη νέα σχολική χρονιά θα αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των μαθητών που θα φοιτούν στις Τεχνικές Σχολές.

Σε ό,τι αφορά στο ποσοστό των μαθητών μας που επιλέγουν την Τεχνική Εκπαίδευση, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συνομηλίκους τους, αυτό παραμένει χαμηλό. Στη Φινλανδία για παράδειγμα, περισσότεροι από ένας στους δύο μαθητές ή ποσοστό 56% παρακολουθούν Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Στην Αυστρία, επίσης, όπου το ποσοστό ανεργίας είναι ιδιαίτερα μικρό, πάνω από εφτά στους δέκα ακολουθούν Επαγγελματική Εκπαίδευση. Στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει έως και το 68%, ενώ στην Κύπρο περιορίζεται μόλις στο 14%.

Η υψηλή συμμετοχή που παρατηρείται σε άλλα κράτη-μέλη δεν είναι τυχαία, μιας και η ΕΕ προωθεί την Τεχνική, κυρίως ως μέσο καταπολέμησης της ανεργίας. Χαρακτηριστική, εξάλλου, και η πρόσφατη δήλωση του κ. Μαρκάτζιη, «τραγική σύμπτωση ή τραγική πραγματικότητα, η Κύπρος με τις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν σήμερα την Τρόικα και τον μηχανισμό στήριξης, έχουν το χαμηλότερο ποσοστό μαθητών στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση». 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"