Μαρκουλλή: “Οι απειλές της Τουρκίας θα πέσουν πάλι στο κενό»

Με επίσημη ανακοίνωση το Κυπριακό Υπουργεί Εξωτερικών απαντά στην Άγκυρα σχετικά με τις απειλές που εξαπέλυσα σχετικά με τον Β’ Γύρο αδειοδότησης.
 
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους, συνεπώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προβαίνει σε αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του.

“Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο όσο και μεγάλος αριθμός ξένων Κυβερνήσεων έχουν τοποθετηθεί επανειλημμένα επί του θέματος και έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων στην ΑΟΖ της. Έχουν, επίσης, καταδικάσει την απαράδεκτη και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας που με απειλές και προκλητικές ενέργειες προσπαθεί να εκφοβίσει και να δημιουργήσει εντάσεις στην περιοχή”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι τουρκικές απειλές προς τις εταιρείες, δείχνουν για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης με βεβαρημένο μητρώο παραβίασης του διεθνούς δικαίου σε ότι αφορά τη διεθνή όσο και την εθνική της συμπεριφορά, αναφέρεται.

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει επίσης την βεβαιότητα ότι οι τουρκικές απειλές θα πέσουν και πάλι στο κενό ενώ σημειώνει ότι η κυπριακή δημοκρατία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων ενεργώντας πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της ΕΕ, προς όφελος του Κυπριακού Κράτους, προς όφελος ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση γενικότερα έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα σχετικά με το όφελος που οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θα απολαύσουν όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων από τη λύση του Κυπριακού. Η Τουρκία δυστυχώς συνεχίζει να κρατά τους Τουρκοκύπριους όμηρους των δικών της στρατηγικών συμφερόντων. Αντί των «παραινέσεων» και απειλών, η Τουρκία πρέπει επιτέλους να λάβει την απόφαση να τερματίσει την στρατιωτική κατοχή, και να ενεργήσει κατά τρόπο που να μην αντιστρατεύεται τις προσπάθειες για ταχεία επανένωση της Κύπρου μέσω μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος η οποία θα επιτρέψει σε όλους τους Κυπρίους να απολαμβάνουν ανεμπόδιστα και ειρηνικά τα όσα η χώρα τους έχει να τους προσφέρει”, καταλήγει η ανακοίνωση. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"