ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ - Ρωσία και Ιταλία απορρίπτουν το τουρκικό τελεσίγραφο για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Και δεκαήμερη Ιταλο-Ρωσική ναυτική άσκηση στη Μεσόγειο.-

Ρωσία και Ιταλία απέρριψαν τις τουρκικές "εκκλήσεις" να μην λάβουν μέρος στις έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων στα βυθοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ με σχετικές διαρροές από τα υπουργεία Εξωτερικών τους.  Πηγή του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε ότι "Η Κύπρος είναι ένα κυρίαρχο κράτος και έχει συγκεκριμένα κυριαρχικά δικαιώματα τα οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει". Και από ιταλική πλευρά αναφερόταν οτι "Η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχει δικαίωμα να δώσει άδειες για έρευνες στην ΑΟΖ της".

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Ρωσία μέσω θυγατρικών της Gazprom, όσο και η Ιταλία μέσω της Εni, έχουν λάβει συμβόλαια για έρευνες μαζί με την Γαλλία και τη Ν.Κορέα σε τέσσερα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Νωρίτερα η Τουρκία απείλησε τις χώρες αυτές με αποκλεισμό από τα ενεργειακά έργα της Τουρκίας μέσω ανακοίνωσης του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών
Η θρασύτατη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι «Στις συνομιλίες με διεθνείς εταιρείες σχετικά με οικόπεδα στη δήθεν ΑΟΖ της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου στο πλαίσιο του δεύτερο διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί παραβλέποντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων απαντάμε με προειδοποίηση ότι για τις εταιρείες που θα λάβουν μέρος θα αποκλειστούν από τα ενεργειακά έργα της Τουρκίας. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα και αδιαίρετα δικαιώματα, όπως και οι Ελληνοκύπριοι, επί των φυσικών πηγών που βρίσκονται στο σύνολο της υφαλοκρηπίδας του νησιού.

Η παράβλεψη της πραγματικότητας αυτής και η συνέχιση των μονομερών και προκλητικών δραστηριοτήτων εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων, είναι απαράδεκτη για την Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Επανειλημμένως έχουν υπογραμμιστεί οι κίνδυνοι που θα προκληθούν από τη δραστηριότητα διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις εν λόγω αμφισβητούμενες περιοχές στις οποίες έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι".

Όπως έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός Ερντογάν και επαναληφθεί επανειλημμένως εκ μέρους του υπουργείου μας, οι εταιρείες που θα συνεργαστούν με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου δεν θα περιληφθούν στα ενεργειακά έργα της Τουρκίας. Για τον λόγο αυτόν, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις σχετικές χώρες και τις εταιρείες πετρελαίων να κινηθούν με σωφροσύνη, ιδιαίτερα να μην προχωρήσουν σε δραστηριότητες στις θαλάσσιες αυτές περιοχές που είναι αμφισβητούμενες από πλευράς Κυπριακού ζητήματος και να αποχωρήσουν από τον εν λόγω διαγωνισμό».

Ιταλο-Ρωσική ναυτική άσκηση
Η απάντηση είναι και απειλητική και εκβιαστική και βέβαια πέρα από τις ρημαικές αρνήσεις σπεύδουν και οι δύο χώρες που έχουν πάρει μαζί με την Γαλλία την "μερίδα του λέοντος" στα κυπριακά οικόπεδα, να δώσουν την απάντηση που πρέπει στη τουρκική απειλή: Ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών  θα πραγματοποιήσουν διήμερη αεροναυτική άσκηση από την ερχόμενη Δευτέρα  5 Νοεμβρίου στον κόλπο του Τάραντα και το Ιόνιο Πέλαγος.

Μάλιστα στην άσκηση δόθηκε η επωνυμία «IONIEX 2012». Από ρωσικής πλευράς θα συμμετάσχει το  ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy και το ρυμουλκό διάσωσης MB 304.

Από ιταλικής πλευράς θα συμμετέχει η φρεγάτα Zeffiro,  ένα πλοίο της ακτοφυλακής η  Ακτοφυλακίδα Aviere, ένα υποβρύχιο, αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης (AV8B) και το  σύνταγμα πεζοναυτών του San Marco .

Οι ασκήσεις θα ολοκληρωθούν στις 14 Νοεμβρίου. Τα ρωσικά πλοία θα αποπλεύσουν από το λιμάνι του Τάραντα την επομένη.στις 15 Νοεμβρίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα διήμερα γυμνάσια  αποσκοπούν  στην ενίσχυση της συνεργασίας και της εξάσκησης  των πληρωμάτων των δύο χωρών σε συνθήκες πραγματικών επιχειρήσεων  μέσω ασκήσεων  επιτήρησης, τακτικής, εφοδιασμού και ελιγμών μάχης.

Το ερώτημα είναι αν η Τουρκία θα τολμήσει να επαναλάβει την πειρατική πολιτική της, όπως επιχείρησε πέρσι με την έναρξη των γεωτρήσεων από πλευράς Noble Εnergy, με την αποστολή πολεμικών πλοίων. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;